2024. április 16. , 17:50
Köszöntjük Csongor nevű kedves olvasóinkat!
Eseménynaptár
H K Sz Cs P Sz V
 1  2  3  4  5  6  7
 8  9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Önkormányzati hírek



Keresés:   
2013.01.27 08:04
Tisztelgés Török Ignác emléke előtt - Kiállítás a komáromi erődben
Nyomtatható verzió

Szlovákiában, a komáromi erőd egykori parancsnoki helyiségében Török Ignác tábornoknak, aradi vértanúnak emléket állító kiállítás nyílt január 26-án.  A nyolc tablóból álló összeállítást a gödöllői Török Ignác Gimnázium tanárai és diákjai készítették a Gödöllői Városi Múzeum szakembereinek segítségével. A rendezvényt megtisztelte jelenlétével dr. Anton Marek, Komárom polgármestere, Pecze Dániel Gödöllő alpolgármestere és dr. Nemescsói Ferenc, Török Ignác leszármazottja is.



Az ünnepélyes megnyitón dr. Anton Marek, Komárom polgármestere köszönetet mondott Heltai Bálintnak, a Török Ignác Gimnázium tanárának, aki a kiállítás ötletét elsőként vetette fel, valamint Fábián Bertalan igazgatónak és dr. Gémesi György polgármesternek a megvalósításhoz nyújtott támogatásért. Mint mondta, a felajánlás nagy meglepetés volt a számára, s ritka példája az önzetlenségnek.  Kijelentette, Török Ignác személye jelentős kapcsolódási pont a két város között, s reményének adott hangot, hogy ezt a kapcsolatot a jövőben szorosabbá lehet majd tenni.  
Gödöllő képviseletében Pecze Dániel alpolgármester mondott köszöntőt.  Hangsúlyozta, rendkívül fontos, hogy ne azokat a dolgokat keressük, amik szétválasztanak, hanem azokat, amik összekötnek bennünket.  Ez a kiállítás pedig ilyen, s mint mondta, bízik abban, hogy Gödöllő és Komárom együttműködésének alapja lehet.
A  Török Ignác Gimnázium feladatának tekinti, hogy ne csak az iskola falain belül, szigorúan a tananyagra koncentrálva neveljék a diákokat, hanem hatni próbáljanak a körülöttünk lévő tágabb világra is, mondta beszédében Fábián Bertalan, a Török Ignác Gimnázium igazgatója.
Ez a kiállítás nem csak egy kósza ötlet volt számukra, hanem feladat, amit meg kellett valósítani.  
Ehhez sok segítséget kaptak Komárom városától, az erőd munkatársaitól, a hazai országos múzeumoktól, a Gödöllői Városi Múzeumtól, és a gimnázium jelenlegi és egykori diákjaitól. Sokak önzetlen, a nemes cél érdekében tett felajánlásának köszönhetően készült el az a nyolc tabló, ami két nyelven ismerteti meg a látogatókat Török Ignác életével, tevékenységével és bemutatja a gödöllői emlékhelyeket. Az igazgató kijelentette, a kiállítás legnagyobb értékét a megvalósítás érdekében történt összefogás adja.
A rendezvényen Hajagos József hadtörténész, tanár elevenítette fel az 1848-49-es forradalom és szabadságharc eseményeit,  Török Ignác életútját és komáromi tevékenységét.  Emlékeztetett arra is, hogy bár a nemesi testőrség tagja volt, majd tábornok lett, soha nem felejtette el honnan jött. Életének minden percét becsületben élte, s emelt fővel vállalta sorsát.
Az eseményen részt vett Török Ignác leszármazottja, Nemescsói Ferenc is, aki úgy fogalmazott, meghatott és hálás azért, hogy a tábornok emlékét ilyen lelkesen ápolják a „Törökösök” és Gödöllő városa, és azért, hogy Komárom lehetőséget adott erre a kiállításra.
Mint mondta, a ’48-asok példát adtak a hazaszeretetre, az önzetlenségre, a kitartásra és ha kellett az önfeláldozásra. Méltán tekinthetők példaképeknek, akikre nagy szüksége van a felnövekvő generációknak. Ilyen példakép Török Ignác is, akinek családjához tartozni büszkeség, de felelősség is.
A rendezvényt a Török Ignác Gimnázium kórusa többek között erdélyi népdallal és huszárnótával tette ünnepélyessé, Sándor Attila pedig Jókai Mór: A kőszívű ember fiai című regényéből idézve mutatta be azt az összefogást, amivel 1848-49-ben a magyarok harcba szálltak a szabadságért.
A gödöllői tablókat az Erőd állandó kiállításának részeként láthatják az érdeklődők.

A kiállítás meghívója Komárom honlapján


- - -
Január 30-án, szerdán reggel 8 órakor a révkomáromi Szent Rozália templomban a Török Ignác Gimnázium szándékára, Török Ignác lelki üdvéért  Elek László esperes-plébános mutat be szentmisét.

 

 



(c) Korondi Judit felvételei


Látogatottság: 3965
Keresés

DÍJAK, ELISMERÉSEK

2018




2017






2016



2015




*

Városimázs filmek
Filmek - A Szecesszió Éve Gödöllőn
                                       

Időjárás

az

előrejelzése