2024. március 28. , 14:48
Köszöntjük Gedeon, Johanna nevű kedves olvasóinkat!
Eseménynaptár
H K Sz Cs P Sz V
         1  2  3
 4  5  6  7  8  9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Önkormányzati hírek



Keresés:   
2012.05.31 19:04
Gémesi: Nincs érdemi egyeztetés a kormányzat és az önkormányzatok között
Nyomtatható verzió

Az önkormányzatok életében nagy a bizonytalanság: a településvezetők a világos feladatrendszert és a jövőbeli forráselosztás pontos meghatározását hiányolják. Gémesi György a Rádió Orient műsorában az új önkormányzati struktúra jövőképének hiányát emelte ki. A Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke elmondta, a települések egy szakember által vezetett járási hivatalt szeretnének, amelyben szerepet kapnak a korábbi önkormányzati alkalmazottak. Gémesi emellett a Gödöllőn megrendezett szakmai konferenciákról és az uniós vizsgálat eredményéről is beszámolt.

A 2013. január 1-jétől felálló járások határai kialakultak, azonban a feladatkörök pontos meghatározása még nem történt meg. Az építés- és az anyakönyvhatóság az önkormányzatoknál marad, azonban a többi hatáskör telepítésében még lehet változtatás. A Rádió Orient műsorában Gémesi György kiemelte, a végleges feladatrendszer még nem világos az önkormányzatok számára.
„Sok a bizonytalanság. Az önkormányzatok nem látják a finanszírozást. Nem tudjuk, mennyi forrás jut majd a feladatellátásra. Emellett a hivatalvezető személye is kérdéses” – mondta, majd hozzátette, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) leginkább szakembert látna a járási hivatalok élén. „A legjobb megoldás az lenne, ha a térség polgármestereinek többsége nevezné ki a hivatalvezetőket” – hangsúlyozta Gémesi.
Az OrientPress Hírügynökség közigazgatási rádiójának vendége az átalakítások szoros tempójára is felhívta a figyelmet. Gödöllő polgármestere kiemelte, a rendelkezésre álló idő nem elég egy korrekt forma létrehozására. „Nem tudom elképzelni, hogy a törvényalkotó szándéka szerint, tökéletesen tudna működni a rendszer. Számomra nincs meg benne a jövőkép” – tette hozzá.
A járások kialakításakor csorbulhat a családi ügyek kezelésének hatékonysága, a gyermek- és ifjúságvédelem. Gémesi kiemelte, a helyismeret elengedhetetlen a járási hivatalok működtetéséhez. Amennyiben az átszervezés előtti személyi állományt megtartják, kivédhető a szociális kérdések minőségromlása.
A közelmúltban strasbourgi monitoring bizottság vizsgálta Magyarországon a Helyi Önkormányzati Európai Charta érvényesülését. Az Európa Tanács 4 tagjának látogatásakor főként a finanszírozás és az autonómia kérdése merült fel. Gémesi elmondta, a vizsgálat eredménye kimutatta, hogy a magyar rendszer nincs szinkronban a Chartával. „Ma nem zajlik érdemi egyeztetés a kormányzat és az önkormányzatok között. Ez pedig ellentétes a Chartával, amely minden kérdésben előírja a konzultációs kötelezettséget” – emelte ki. Hozzátette, a formális keretben működő egyeztetések helyett érdemes lenne meghallani az önkormányzatok hangját. „Hatékonyabbá tudnánk tenni a rendszert” – hangsúlyozta a vendég.
Gémesi György mesélt a „Bölcsődétől az egyetemig” címmel rendezett gödöllői konferenciáról is, melynek fő témája esélyegyenlőség kérdése volt. „A tehetség kibontakozását és ennek esélyeit vizsgáltuk meg. Sajnos a jövőben az oktatási intézmények nem tudják finanszírozni az extra tehetségek gondozását. Így az elmúlt időszak törvényei rontottak az esélyegyenlőség lehetőségein” – összegezte a rendezvény tanulságát Gémesi.
Gödöllő polgármestere kiemelte, az önkormányzatok feladata, hogy kibontakoztassák a települések lakosságát. Ehhez azonban forrásokra van szükségük. A polgármester mozgástere eszköz nélkül nagyon beszűkül, így a megszokott szolgáltatásokat hiába követelik a lakosok. „A színes, értékeket ápoló települések közössége fog háttérbe szorulni” – tette hozza.
A Magyar Polgármesterek IX. Világtalálkozójának Gödöllő városa ad otthont. A kétnapos konferenciasorozatra körülbelül 500 polgármestert várnak. Gémesi elmondta, a munka 3 szekcióban fog zajlani: a településüzemeltetés és a területfejlesztés kérdésköre mellett a nők politikai szerepvállalása kerül megvitatásra. „A rendezvényen izraeli, svéd, osztrák és magyar érdekszövetségek tartanak előadásokat. Emellett a határon túlról érkező kollégák kérdéseit is elemezni fogjuk” – foglalta össze a polgármester a konferencia terveit.
A teljes műsort meghallgathatja az alábbiakban:

 MP3 letöltése

OrientPress Hírügynökség



Látogatottság: 1592
Keresés

DÍJAK, ELISMERÉSEK

2018




2017






2016



2015




*

Városimázs filmek
Filmek - A Szecesszió Éve Gödöllőn
                                       

Időjárás

az

előrejelzése