2024. április 19. , 23:35
Köszöntjük Emma nevű kedves olvasóinkat!
Eseménynaptár
H K Sz Cs P Sz V
 1  2  3  4  5  6  7
 8  9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Önkormányzati hírek



Keresés:   
2012.03.28 18:48
Fölszállott a páva - gödöllői válogatóval
Nyomtatható verzió

Fölszállott a páva címmel népzenei és néptánc tehetségkutató versenyt indít a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA), a Duna Televízió és a Hagyományok Háza. Gödöllőn is lesz válogatója a programnak.



A versenyt beharangozó szerdai budapesti sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a jelentkezéseket április 20-ig várják, a válogató pedig egy hónappal később kezdődik. A vetélkedő megrendezését az idén megalakulásának 40. évfordulóját ünneplő táncház mozgalom is motiválta.
"Kultúra, szépség, ízlés és ihlet indul hódító útjára" - emelte ki Gazsó L. Ferenc, az MTVA tartalomért felelős vezérigazgató-helyettese. Bejelentette: a mostani tehetségkutató öttagú szakmai zsűrijének elnöke, a táncházmozgalom egyik alapítója, Sebő Ferenc lesz.
Felidézte, hogy a magyar televíziózás már korábban, a hatvanas évektől fölkarolta a népzenei vetélkedőket. Négyszer rendezte meg a Röpülj, páva!, kétszer a Nyílik a rózsa versenyt, s olyan jeles énekeseket indított útjára, mint Szvorák Katalin, Budai Ilona, Balogh Márton.
A vezető hangsúlyozta: reményeik szerint a műsorfolyammal nem egyszeri versenysorozat indul útjára, hanem a nemes vetélkedés kiteljesedhet, és a hagyományőrzők révén az egész Kárpát-medencében folytatódhat.
Az ötmillió forint összdíjazású megmérettetésre 16 és 32 év közötti, magyarországi és külhoni jelentkezőket várnak a teljes magyar nyelvterületről. A szervezők a nyereményalap bővítéséhez további támogatókra is számítanak. Az eseménysorozaton népzenei szólisták, hangszeres népzenei együttesek, táncos szólisták, táncospárok és néptáncegyüttesek mérik össze tudásukat.
A válogatókat május 20. és június 30. között hét helyszínen rendezik: Gödöllőn, Révkomáromban, Pécsett, Miskolcon, Szegeden, Kolozsváron és Csíkszeredában. A jelentkező személyek csak egy kategóriában indulhatnak, és a versenyre csak amatőr énekesek és táncosok nevezhetnek be - részletezte a feltételeket Agócs Gergely, a Hagyományok Háza tudományos munkatársa, a zsűri tagja.
Az őszi elődöntőkön az MTVA stábja kamerával lesz jelen, a Duna Televízió az anyagokat októberben, három egymást követő vasárnapon mutatja be. A középdöntőket is rögzítik, az anyagokból szerkesztett programot novemberben láthatják a nézők. A négy döntő 10 versenyzőjének műsorát november 25-től december 16-ig közvetíti a Duna Televízió.
Bakonyi Péter, a Duna intendánsa úgy vélte, hogy a verseny korszerű képi világa a fiataloknak is tetszeni fog, és erősíti az ifjabb generáció kötődését a népi kultúrához.
Kelemen László, a Hagyományok Háza főigazgatója rámutatott: számára is sokat jelent e vetélkedő elindítása, mivel a média az utóbbi évtizedekben nem fordított kellő figyelmet a néphagyomány ápolására. Elismerte: minthogy a hagyományos népi kultúra egyre inkább háttérbe szorul, és az intézet felelőssége is e kincs megőrzése. „Különleges időszakban indul a Fölszállott a páva, mivel idén a népzenekutatás négy jelentős személyiségére is emlékezünk: Lajtha László, a neves zeneszerző és népzenekutató 120 éve született, nyolcvan éves lenne Martin György, a néptánckutatás úttörője, és tizenöt éve hunyt el Jagamas János, a kolozsvári népzenekutató. Ugyanakkor nem feledkezhetünk meg Kodály Zoltán születésének százharmincadik évfordulójáról sem."
A jelentkezés módjának a részletei a www.dunatv.hu, a www.folszallottapava.hu és a www.hagyomanyokhaza.hu honlapokon olvashatók.



Látogatottság: 2302
Keresés

DÍJAK, ELISMERÉSEK

2018




2017






2016



2015




*

Városimázs filmek
Filmek - A Szecesszió Éve Gödöllőn
                                       

Időjárás

az

előrejelzése