2024. április 19. , 14:11
Köszöntjük Emma nevű kedves olvasóinkat!
Eseménynaptár
H K Sz Cs P Sz V
 1  2  3  4  5  6  7
 8  9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Önkormányzati hírek



Keresés:   
2012.02.17 09:30
Téli hóügyelet Gödöllőn
Nyomtatható verzió

A tél a VÜSZI Kft. számára is plusz feladatokat jelent. Az önkormányzati cég minden évben több kilométernyi úthálózat, járda, több buszmegállóhely, valamint számos gyalogátkelőhely és lépcső hótól való megtisztítását, valamint csúszásmentesítését végzi el. Ennek érdekében huszonnégy órás készenléti-ügyeleti rendszert üzemeltet. Fontos információ, hogy a közlekedés biztonságának biztosítása nem csak a VÜSZI feladata. Az adott járdaszakaszt az ingatlan tulajdonosának kell takarítania! Ennek elmulasztása esetén a bekövetkező balesetekért a tulajdonos tehető felelőssé.

A szakemberek folyamatosan figyelemmel kísérik az utak állapotát, munkatársaink minden hajnalban végigjárják a városi kezelésben lévő utakat, szükség esetén gyorsan megkezdik a munkát.
A jelenlegi rendszerben a hó-és csúszásmentesítésre 9 gépjármű vethető be. Ezek közül 4 db 2 köbméteres és 2 db 1 köbméteres tartállyal rendelkező szóró-toló gép végzi a járdák takarítását. A havas időszakban ezt a gépparkot három olyan gépkocsi is kiegészíti, amiket ilyenkor hótolásra használnak, egyéb időszakban pedig az utcák takarítását végzik velük.
A téli munkálatokban előreláthatóan 35-40 fős csoport – kézi munkások és gépkezelők - vesz majd részt. A téli időszakban a közhasznú munkások is elsősorban ezen a területen kapnak majd feladatokat.
Munkatársaink felkészültek, gépeink műszaki állapota megfelelő, bármikor bevethetők. Beszereztük a téli hó eltakarításhoz nélkülözhetetlen gépeket, eszközöket és anyagokat.A megfelelő gépek mellett elegendő csúszásmentesítőre is szükség van.
Az eddigi tapasztalatok alapján 400 tonna útszóró sót, zúzalékkövet, homokot raktároztunk fel a cég telephelyén, melyből 20 tonna a gyalogosközlekedés biztosításához és a zöldterületek közelében használt környezetbarát szóróanyag.  A környezetvédelem fontosságát hangsúlyozva egyes célgépeken a gépkezelő a vezetőfülkéből állíthatják be az úttestre szórható só arányát. Így elérhető, hogy minél kevesebb só jusson az utakra. A technikai fejlesztéseknek köszönhetően könnyű a járatok logisztikai szervezése, ugyanis a járművek zömébe már beszerelték a GPS-t.
A 2008 év végén született rendeletet -346/2008. (XII. 30.)- , amely a fás szárú növények védelméről szól, a kormány 2010. szeptember 1-ei hatállyal módosította. Ez azt jelenti, hogy az utak síkosságmentesítése 2010. szeptember 1-től kizárólag környezetkímélő megoldással végezhető.
A járdákat tilos sóval síkosság mentesíteni.
Ez a rendelet nem csak az útkezelőkre, hanem a lakosságra is vonatkozik!
Idézzük az ide vonatkozó részt:
5. § (2) bekezdés: belterületi közterületen – a közúti forgalom számára igénybe vett terület (úttest) kivételével – a síkosság mentesítésére olyan anyag használható, amely a közterületen vagy annak közvetlen környezetében lévő fás szárú növény egészségét nem veszélyezteti.
A környezetvédők nem véletlenül hadakoznak hosszú idő óta a só ellen, az valóban óriási károkat okoz a növényekben, s nemcsak a fiatalokban, hanem az idősebb fákban is. A só közismerten tönkreteszi a cipőt, károsítja az autók gumiját, alvázát, a kerékpárgumit, idővel „megeszi" az aszfaltot, a betont is, és nem tesz jót mondjuk a kutyák mancsának sem.
Mivel helyettesíthető a só?
Íme néhány példa:
Só helyett használható homok, sóder, hamu, a természetesen lebomló faforgács, fűrészpor, gránit-kőzúzalék vagy nádfonat is.
Mit és milyen ütemben takarítunk?
A gondos előkészületek ellenére évről-évre visszatérő probléma, hogy a nagyobb havazások idején a lakosság úgy érzi, nem takarítják le elég gyorsan az utakat. Az eltakarítás rendjét miniszteri rendelet szabályozza, s városunkban is ennek megfelelően haladnak a hókotrók.
Eszerint az I. ütemben mindig az autóbuszjáratok útvonalát teszik járhatóvá, hogy a tömegközlekedésben ne keletkezzen fennakadás.
A II. ütemben a városi gyűjtő utak csúszásmentesítése és a lakótelepi utak takarítása történik meg.
A III. ütemben zajlik a földutak tisztítása.
A gépek még a külterületi utakat is takarítják abban az esetben, ha ott olyan épületek vannak, amiket állandó tartózkodási helyként tartanak nyílván.
Ezek mellett a kerékpárutakat és az önkormányzati tulajdonú épületek előtti járdákat is takarítják.
FONTOS leszögezni, hogy a gyalogos közlekedésű utakat azon ingatlantulajdonosoknak kell rendben tartani, akiknek az ingatlana előtt található.
Ez egyaránt vonatkozik a különböző cégekre és magánházakra is.
A lakótelepeken a közös képviselők feladata a járdaszakaszok tisztántartása, ez nem a VÜSZI dolga.
A csúszásmentesítés elmaradásából adódó balesetek esetén az ingatlan tulajdonosa felelős a bekövetkezett kárért!
A Dózsa György út és a 3-as út takarítása, kezelése a Magyar közút Nonprofit Zrt-nek a feladata.
Amikor a hókupacokon keresztül kell lépni, gondoljunk arra, hogy éjjel-nappal nehéz, rendkívüli téli körülmények között dolgozó emberek, végzik munkájukat.
A 24 órát meghaladó intenzív havazás, a hosszan tartó kemény fagy és az erős szél alaposan megnehezítheti majd a munkánkat, de minden erőnkkel azon leszünk, hogy Gödöllő jól járható, jól közlekedhető legyen.

Téli jótanácsok :
- A gépkocsira szereljünk téli autógumit.
- Csak a téli közlekedésre felkészített, jó műszaki állapotú járművel induljunk el.
- Tartsunk biztonságos követési távolságot, vegyük figyelembe a megnövekedett fékutat.
- Vigyázni kell a sebesség helyes megválasztására. Kerüljük az erős fékezést, a hirtelen kormánymozdulatot.
- Mindenki vegye figyelembe, hogy a síkos, csúszós úton megnő a fékút.
- A sárga villogóval közlekedő téli munkagépeknek biztosítsunk előnyt a forgalomban.
- Különösen veszélyes az ónos eső. Ilyenkor lehetőleg csak az induljon el, akinek halaszthatatlan dolga van.

Mit tegyünk, ha ónos eső esik?
Ónos eső esetében nem szégyen, ha a gyalogosok textildarabot rögzítenek  a lábbelijük talpára, ezzel is csökkentve az elcsúszás veszélyét.
Csak az induljon el  az ónos esővel érintett területeken, akinek halaszthatatlan dolga van és akkor is csak megfelelő műszaki állapotú, a téli közlekedésre alkalmas felszereltségű gépkocsival.  A járművek fékútja jelentősen megnő télen, ezért ne kényszerítsük szabálytalan közlekedésünkkel az autósokat hirtelen irányváltoztatásra, lassításra.
Arra figyelmeztetjük a Lakosságot,  hogy amíg nem áll el az ónos eső, nem tudunk eredményes csúszásmentesítő munkát végezni, mert a csapadék lemossa a jégről a kőzúzalékot. Éppen ezért az ónos eső okozta jegesedéssel a társaság síkosság-mentesítő járművei is lassabban bánnak el, mint a hóval. Ugyanakkor a rendkívül energia és időigényes munkák miatt a társaság a közlekedők türelmét és megértését kéri. 
Indulás előtt tájékozódjanak az utak állapotáról. Az érdeklődők friss információkat az Útinform szolgálatától kaphatnak a 06-1-336-2400-as telefonszámon, vagy a www.kozut.hu internetes oldalon.
Ha valaki elakadna járművével a havazás, esetleg az ónos eső miatt, hívja a tűzoltóság szakembereit a 105-ös, vagy a 112-es általános segélyhívó számon.
 MINDENKINEK BALESETMENES KÖZLEKEDÉST KÍVÁNNAK A VÜSZI MUNKATÁRSAI!



Látogatottság: 2418
Keresés

DÍJAK, ELISMERÉSEK

2018




2017






2016



2015




*

Városimázs filmek
Filmek - A Szecesszió Éve Gödöllőn
                                       

Időjárás

az

előrejelzése