2024. március 29. , 00:24
Köszöntjük Auguszta nevű kedves olvasóinkat!
Eseménynaptár
H K Sz Cs P Sz V
         1  2  3
 4  5  6  7  8  9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Önkormányzati hírek



Keresés:   
2012.01.31 09:59
III. Téli Szarvasgomba Fesztivál – A „Gombák királya” Gödöllőn
Nyomtatható verzió

Január 29-én, vasárnap hatalmas tömeg kísérte figyelemmel a városunkban harmadik alkalommal megtartott Téli Szarvasgomba Fesztivált. A rendező Gödöllői Szarvasgombász Egylet ez alkalommal a Művészetek Házát választotta az esemény központjának, ahol színes programok és gasztronómiai különlegességek várták az érdeklődőket. A helyszínen a magyar szarvasgomba fajokkal találkozhattak a kilátogatók, így a téli szarvasgombával is, ami ezek közül a legízletesebb; nagyon hasonló a francia szarvasgombához.



A szervezők nem titkolt célja az, hogy felélesszék a szarvasgomba kultúráját, ami az elmúlt évtizedekben feledésbe merült. Magyarország még a XX. század elején is szarvasgomba nagyhatalomnak számított, sajnos, azonban ma ez már nem mondható el, annak ellenére sem, hogy hazánkban jelenleg is százhatvan szarvasgomba fajt tartanak nyilván, amiből hat-nyolc alkalmas emberi fogyasztásra.
A megnyitó közönsége vadászkürt (a hangszeren közreműködött: Lázár Attila, a Frédéric Chopin Zeneiskola igazgató-helyettese) hangjára gyülekezett a Művészetek Háza konferenciatermében – és ez stílszerű is volt, hiszen gazdáik szerint a gombakereső kutyák vértelen vadászatnak tekintik a rájuk bízott munkát.
Ezt követően dr. Fábián Zsolt alpolgármester köszöntő beszédében többek között kiemelte: az, hogy a szakértők úgy vélik, hogy Gödöllő adottságai alapján a magyar szarvasgombászat fővárosává válhat, még jobban elősegítheti a település turisztikai és idegenforgalmi lehetőségeinek kiszélesítését. A megnyitó hivatalos részének záróakkordjaként a Chopin zeneiskola növendékeinek fuvolakoncertjét hallgathatták meg a résztvevők.
Ezután vette kezdetét a „szarvasgombás kavalkád”. A konferenciateremben az érdeklődők a különböző standokon megkóstolhatták a szarvasgombával fűszerezett ételeket; emellett természetesen azok számára, akik még nem találkoztak szarvasgombával, mód nyílt arra is, hogy megszagolják, megérintsék és megvásárolják e különleges csemegét. Természetesen azok a jelenlévők sem maradtak megválaszolatlan kérdés nélkül, akik behatóbban érdeklődtek a szarvasgomba-kultúra iránt, hiszen a helyszínen lévő szakemberek minden felvetésre kielégítő választ adtak. Mindemellett a helyszínen – kívül és belül – ínycsiklandozó illatok szálltak a magasba az asztalokról, melyekről az előbb említett szarvasgombás készítményeket, sonkát, sajtot, mézet, sülteket, melegítő italokat kínáltak a látogatóknak számára az árusok.
A nap egyik legnagyobb érdeklődését kiváltó eseménye a vadászkutya bemutató, illetve a szarvasgombás kutyás keresés volt. A Művészetek Háza díszudvarában nagyszámú érdeklődő kísérte figyelemmel, ahogy a vadászok kutyájukkal együttműködve bemutatják a „zsákmány” megragadásának és visszahozatalának mozzanatait. Ugyanilyen sikert hozott a szarvasgomba keresés is: a kutyusok a területen elrejtett/elhelyezett szarvasgombát kiszagolták, majd kiásták, mindezt gazdájuk legnagyobb örömére. Itt érdemes megjegyezni, hogy csak „segítőtársakkal” lehet jobb eredményt elérni. Ehhez tudni kell, hogy a hagyományos, önkéntes nyomravezető a sertés. Nem kell tanítani, idomítani, mert imádja a szarvasgombát. Ez egyben a legnagyobb hátránya is, mert a megtalált gombát maga szeretné elfogyasztani. Ebből kifolyólag gyakran kerül sor összetűzésre sertés és gazdája között. Itt általában a sertés húzza a rövidebbet, de nem mindig. A sertéssel dolgozó gombászoknak gyakran hiányzik egy-két ujja. A kutyát viszont nem érdekli a szarvasgomba, meg kell rá tanítani. Ennek egyik módszere, hogy előbb a kedvenc csemegéjét ássák el és kerestetik meg vele, aztán a csemege mellé szarvasgomba is kerül. Végül a földbe már csak a gombát teszik, a csemegét a gazdája kezéből kapja a jószág, minden megtalált gomba után.
Ugyancsak a díszudvarban került sor a szarvasgomba tenyésztés gyakorlati tanácsadására dr. Gógán Andrea (Szent István Egyetem) közreműködésével.
A rendezvény egyik pillérét adták azok a szakmai előadások, amik a József Attila Színpadon zajlottak. Itt többek között az érdeklődők a szarvasgomba termesztési lehetőségeiről, a francia szarvasgomba magyarországi termesztéséről, a vadászkutyák szaglásáról hallhattak és láthattak bemutatókat. Mindezt a szakmai részt a Gödöllő Consort, Annus Réka népzenész és Kató Árpád gitárművész zenei bemutatójával fűszerezve.
Igen sok érdeklődőt vonzott a „Szarvasgomba galéria”, ahol a helyi csoportosulás tagjai által készített – természetesen a szarvasgombát körülölelő – fotógráfiákat nézhették meg a látogatók; mindezt úgy, hogy közben a Solier Café szarvasgombás termékeiből is válogathattak.
A szervezők természetesen ezen a napon a gyerekek szórakozásáról is gondoskodtak, ugyanis a nap folyamán a „Gyermeksziget” helyszínen a lurkók kézműves foglalkozásokkal, gyöngyfűzéssel és egyéb érdekes elfoglaltsággal szórakoztatták magukat.
Az eseményt Péter Petra, a Juventus Rádió munkatársa koordinálta, aki természetesen mikrofonjával megszólaltatott minden olyan személyt – akár szakember, akár szimpla érdeklődő –, aki a szarvasgomba bűvkörébe került.

Téli szarvasgomba: Termőteste a többi szarvasgombához képest többnyire apró, peridiuma fényes fekete. Többnyire jellemező rá - bár ezzel nincs egyedül - az alapi üreg. Belsejét tekintve igen változékony megjelenésű gomba, általában ritkásan erezett és a szürkés színek dominálnak. A Magyarországon megtalálható szarvasgombák közül ennek íze hasonlít legjobban a francia szarvasgomba (Tuber melanosporum) ízére, Termésideje október második felében kezdődik, de az igazán jó minőségű téli szarvasgombák decembertől találhatóak meg, ha az időjárás megengedi, egészen március végéig gyűjthető. Sokszor előfordul, hogy a januári kemény fagyok után már nem találunk említésre méltó mennyiséget.

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 



Látogatottság: 2525
Keresés

DÍJAK, ELISMERÉSEK

2018




2017






2016



2015




*

Városimázs filmek
Filmek - A Szecesszió Éve Gödöllőn
                                       

Időjárás

az

előrejelzése