2024. április 20. , 01:03
Köszöntjük Tivadar nevű kedves olvasóinkat!
Eseménynaptár
H K Sz Cs P Sz V
 1  2  3  4  5  6  7
 8  9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Önkormányzati hírek



Keresés:   
2012.01.22 17:22
Átadták a Gödöllő Kultúrájáért díjakat – Őriné Nagy Cecília és Fodor László az idei kitüntetettek
Nyomtatható verzió

A magyar kultúra napja alkalmából Őriné Nagy Cecília muzeológust (Gödöllői Városi Múzeum) és Fodor László zenetanárt (Frédéric Chopin Zeneiskola) tüntette ki a városi képviselő-testület a Gödöllő Kultúrájáért díjjal. Az elismeréseket dr. Gémesi György polgármester adta át a január 22-én a Művészetek Ház színháztermében rendezett ünnepségen. 

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük meg, annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le Szatmárcsekén a Himnusz kéziratát. Az évfordulóval kapcsolatos megemlékezések alkalmat adnak arra, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk évezredes hagyományainknak, gyökereinknek, nemzeti tudatunk erősítésének, felmutassuk és továbbadjuk a múltunkat idéző tárgyi és szellemi értékeinket. Városunkban – immár 14. alkalommal – ezen a napon tüntetik ki a Gödöllő Kultúrájáért díjjal azokat a személyeket és közösségeket, akik értékteremtő tevékenységükkel településünk művészeti és kulturális életében kiemelkedő eredményeket értek el.
Dr. Gémesi György köszöntőjében hangsúlyozta, hogy Gödöllőn kiváló alkotói és interpretálói továbbá értő közönsége, széles tábora van a kultúrának.
A polgármester bevezető gondolatai arról szóltak, hogy a magyar kultúra történelmünknek évszázadok óta meghatározó része. Mindig is hozzátett valamit a magyarság arculatához, erőt adott a küzdelmeinkhez és ez ma is így van. Olyan kapaszkodót jelent számunkra a kultúránk, amely értékeit megismerve, tanulságait megszívlelve könnyebben tudunk választ adni a mindenapjainkban felmerülő egyéni és társadalmi kérdésekre.
Gödöllő a kultúra területén jól áll. Számos műhelyben, a legkülönbözőbb művészeti ágakban jelentkeznek tehetségek és születnek új alkotások. A Gödöllő Kultúrájáért díj esetében mindig több a jelölt, mint a kiadható elismerések száma.  
– Boldogan és meghatottan állok most is önök előtt, mert jelenlétük is igazolja, hogy a gödöllői közönség érti, felismeri a helyi kulturális élet értékeit. Ez is ösztönözte az egyes műhelyek, intézmények és civil szervezetek még szorosabb együttműködését a művészeti és közművelődési rendezvények szervezésében; ez teszi lehetővé, hogy a 2011-es barokk év teltházas, az országos érdeklődést a város felé fordító eseményei után az idén a Gödöllő híres hölgyeit bemutató programsorozattal jelentkezzünk a turizmust, a vendégforgalmat s egyben a lokálpatriotizmust tovább erősítő szándékkal. Az egyébként is gazdag kínálat mintegy 30 tematikus eseménnyel bővül.

A Törökbálinton született Őriné Nagy Cecília az ELTE TTK-n szerzett matematika-fizika diplomát 1983-ban, s fokozatosan erősödött meg benne humán érdeklődése. Reáltanári évek után 1985-ben került a mai nevén Országos Restaurátor és Restaurátorképző Központba. Művészettörténész diplomájának átvétele után, 1993-2011-ig egyetemes művészettörténetet oktatott a Magyar Nemzeti Múzeum és a Magyar Képzőművészeti Egyetem közös képzésén. Munkájában nagy szerepet kapott a restaurálás, amikor a Gödöllői Város Múzeumba került.  Mint az őt bemutató videofilmben elmondta, a műtárgyak állagvédelme, restaurálása fontos feladat, nem csak a közönség érdeklődésének kielégítését szolgálja, hanem a tudományos kutatást is elősegíti.
Őriné Nagy Cecília életcélja a világhírű Gödöllői Művésztelep gazdag, a művészeti ágak széles körét felölelő anyagának minél teljesebb körű feldolgozása, megőrzése és bemutatása. Örömmel tapasztalja, hogy ezt a gazdagságot a város pedagógusai is felismerték és hasznosítják a tanításban általános és középiskolákban is. A kitüntetett muzeológus sikeres pályázatai révén gazdagodott a múzeum gyűjteménye, növekedett a művésztelep nemzetközi hírneve.

Fodor László klarinétművész, fafúvós tanszakvezető Sárváron született. Győrben szerzett főiskolai végzettséget majd a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen művésztanár diplomát.
Gödöllőre a 90-es évek elején került, amikor klarinéttanári kinevezést kapott a Chopin Zeneiskolában. Tanított a Premontrei Gimnáziumban is. Mint a videofilmben elmondta, 3-5 év pedagógusi gyakorlat alatt kristályosodott ki benne a tanítás értéke és módszere. Tanítványait sokoldalú zenei látásmódra neveli és nagyon büszke az eredményeikre. Fodor László a hazai és a nemzetközi zenei élet ismert és elismert művésze. 1990-től a kecskeméti Bohém Ragtime Jazz Band, majd 2000-től a Hot Jazz Band tagja. (Két hete a Gödöllői Szimfonikus Zenekarral közösen szerepeltek a teltházas évnyitó hangversenyeken a Művészetek Házában.) Vezeti a zeneiskola ifjúsági fúvószenekarát, 2007-ben megalapította a DiXix Rhythm dixieland együttest.
Mindenki csinálja azt, amire tehetséget kapott a gondviseléstől. S ha önmagát adja az ember és örömet szerez vele, az a legnagyobb közönségkovácsoló erő – vallja.
A díjátadás végén Őri Nagy Cecília a folyamatos munka nyugodt hátterét adó önkormányzatnak, a városi múzeum kollektívájának és családjának mondott köszönetet. Fodor László úgy vélekedett, hogy a jövő dönti majd el, megfelel-e a most átvett kitüntetésnek.
Az ünnepség műsorában szavalatával közreműködött Szelba Szabolcs, a Fodor László tanítványaiból – Kelemen Paula, Bartek Zsolt, Fehér Elemér, Rácz Zoltán – alakult fúvós együttes, majd a DiXix Rhythm (Székelyhidi Zsófi ének, Csúr Gábor zongora, Kocsis Ádám trombita, Rácz Zoltán klarinét, Valastyán Gergő harsona, Sápi Viktor tuba, Dóra László dob).
Az ünnepséget követő fogadáson Pécsi Ildikó Kossuth-díjas színművész, városunk díszpolgára mondott köszöntőt. 

 

 

 

 

 

 



Látogatottság: 3897
Keresés

DÍJAK, ELISMERÉSEK

2018




2017






2016



2015




*

Városimázs filmek
Filmek - A Szecesszió Éve Gödöllőn
                                       

Időjárás

az

előrejelzése