2024. március 28. , 20:25
Köszöntjük Gedeon, Johanna nevű kedves olvasóinkat!
Eseménynaptár
H K Sz Cs P Sz V
         1  2  3
 4  5  6  7  8  9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Önkormányzati hírek



Keresés:   
2012.01.17 22:25
Híres hölgyek Gödöllőn – előzetes a tematikus év rendezvényeiből
Nyomtatható verzió

A Gödöllői Barokk Év sikerét követően az idén ismét tematikus évet rendez városunk, s ezúttal olyan hölgyeket állít a középpontba, akik jelentős szerepet töltöttek be egyrészt a város életében, másrészt a magyar történelemben és a művészeti életben. Az egész éven át tartó programsorozat, hasonlóan az előző évihez, a városi kulturális intézmények, művészeti csoportok, valamint a helyi civilszervezetek összefogásával valósul meg.

Több mint 30 rendezvény – kiállítások, színházi előadások, koncertek, családi programok – segítségével ismerhetik meg az érdeklődők a Gödöllőhöz kötődő híres hölgyeket.
Igaz, nem is feltétlenül kell őket bemutatni, hiszen Mária Terézia királynő, Erzsébet királyné, Mária Valéria, Zita királyné, Blaha Lujza, Brüll Adél, Undi Mariska, Kriesch Laura neve nem csak hazánkban, hanem
külföldön is jól ismert. Közülük azonban, a legtöbbször csak a ma is Sisiként emlegetett Erzsébet királynét kapcsolják városunkhoz, bár a barokk évnek köszönhetően Mária Terézia királynő nevét is egyre többször emlegetik együtt Gödöllőével.
Azt azonban már például kevesen tudják, hogy a Nemzet Csalogányaként számon tartott Blaha Lujzának itt volt nyaralója abban a városrészben, ami ma a színésznő nevét viseli. A Gödöllői Tavaszi Napok nyitórendezvénye, a Gödöllői Városi Múzeum új időszaki kiállítása előtte tiszteleg: a tárgyi emlékek és a fotók mellett filmbejátszásokkal elevenítik fel alakját.
Az egykori szecessziós művésztelepen is meghatározók voltak a nők, akiknek munkái a nemzetközi színtéren is rangos elismeréseket arattak. Az ő alkotásaikat, többek között Frey Vilma, Remsey Ágnes és Kriesch Laura munkáit csodálhatják meg tavasztól a Művészetek Házában.
Szintén kiállítás állít emléket Erzsébet királynénak, és az őt körülvevő magyar udvarhölgyeknek és palotahölgyeknek a Királyi Kastélyban. A nyáron megnyíló új időszaki tárlat többek között Festetics Mária, Ferenczy Ida és Sztáray Irma személyére is nagy hangsúlyt helyez.
Gödöllő szolgált állandó lakhelyéül élete utolsó szakaszában Brüll Adélnak, Ady Endre múzsájának is, akinek egykori villája ma része a városi múzeum irodalmi túrájának. Alakját a Léda koncert – Múzsák,
asszonyok a művészetben című zenés szabadtéri előadáson idézik majd fel nyáron, a városi múzeum udvarán, ahol Ady Endre Lédához írt verseiből is hallhat majd a közönség.
A Gödöllőn töltött napok meghatározók voltak Magyarország utolsó királynéja Zita számára is. A királyi család a kastélyból menekült Bécsbe, itt érte őket a monarchia felbomlásának híre. 2012. november 20-án, Habsburg Ottó születésének 100. évfordulóján hangversennyel emlékeznek az utolsó magyar király fiára, és Zita királynéra a Gödöllői Királyi Kastélyban, ahová a kiemelkedő európai politikus a rendszerváltást követően többször is ellátogatott.
A Nők Éve lehetőséget ad egy régi terv megvalósítására is: a megújult lovardában először kerül sor a gödöllői Erzsébet-bálra, amit hagyományteremtő szándékkal rendeznek meg november 17-én.
A sorban azonban nem csak a Gödöllőhöz kötődő híres nők kapnak helyet, a város fotókiállításon tiszteleg majd azok előtt a hölgyek előtt, akik tevékenységükkel jelentősen hozzájárultak, illetve hozzájárulnak a világ megváltoztatásához, példát mutatnak nekünk.
A fentiek természetesen csak ízelítők az egész éven át tartó gazdag programkínálatból, aminek egyik érdekes színfoltja lesz a Sisi Baráti Kör előadássorozata a Királyi Váróban.
Ennek során igazi helytörténeti különlegességeket tudhatnak meg az érdeklődők, s többek között olyan hölgyekről is szó esik, akiknek gödöllői kötődése kevésbé ismert. Így például Cillei Borbáláról (Még egy királyné!), Rozgonyinéról, akiről Arany János balladát írt, a Grassalkovich-feleségekről, valamint a színművészet olyan meghatározó alakjairól, mint Hegyesi Mari és Ligeti Juliska. A márciusban induló előadásokra a tervek szerint minden hónap második szombatján kerül sor.
A Nők Éve gasztronómiai ínyencségeket is tartogat: a Solier cukrászda jóvoltából a különlegességek kedvelői megkóstolhatják majd az újragondolt Blaha Lujza-tortát és számos, ebből az alkalomból készült tortakülönlegességet.
Bár a tematikus év hivatalosan márciusban veszi kezdetét, a Levendula Galériában már megkezdődtek az ehhez kapcsolódó kiállítások: január elejétől év végéig, kétheti váltásban a galéria kirakatában többségében gödöllői női képző- és iparművészek munkáiban gyönyörködhetnek az érdeklődők.



Látogatottság: 1931
Keresés

DÍJAK, ELISMERÉSEK

2018




2017






2016



2015




*

Városimázs filmek
Filmek - A Szecesszió Éve Gödöllőn
                                       

Időjárás

az

előrejelzése