2024. március 29. , 03:39
Köszöntjük Auguszta nevű kedves olvasóinkat!
Eseménynaptár
H K Sz Cs P Sz V
         1  2  3
 4  5  6  7  8  9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Önkormányzati hírek



Keresés:   
2011.10.26 22:03
"A minőséget irtaná ki a közoktatási törvénytervezet"
Nyomtatható verzió

A teljes közoktatási rendszer államosításával plusz szolgáltatások és a minőség tűnne el a rendszerből. Az oktatási színvonal alsó határának meghúzása logikus és helyes lépés, azonban a felső limit kijelölése veszélyeket rejt magában. Fontos a rossz helyzetbe került önkormányzatok megmentése, ez azonban nem járhat együtt a differenciálás hiányával – a Rádió Orient műsorában Gémesi György, Gödöllő polgármestere és Deltai Károly, Telki polgármestere értékelte az önkormányzati és a közoktatási törvénytervezet jövőbeni hatásait.

Az önkormányzati törvénytervezetet október 20-ig lehetett véleményezni. Az önkormányzatok véleményüket eljuttatták a Belügyminisztérium illetékes államtitkárához. 'A felmerült közel 100 kérdés célorientáltan mutatta be a települések állásfoglalását a kérdésben. Az egyik legnagyobb probléma, hogy nem látjuk a megtakarítási lehetőségeket. A törvénytervezetet semmilyen hatástanulmány nem előzte meg, nincsenek pontos adataink. Így az új rendszerben várhatóan az állampolgárok fogják megfizetni a pluszköltségeket' – emelte ki az OrientPress Hírügynökség közigazgatási rádiójában Gémesi György, Gödöllő városának polgármestere.
A jelenlegi törvénytervezetben a közoktatás alapfokú része nem tartozik az önkormányzatok hatáskörébe. A megyei intézmények állami kézbe kerülnek, mellyel megszűnik az önkormányzati középszint. 'Ez nem követi teljes mértékben az európai trendeket, figyelmen kívül hagyja a kisebb egységek hatékonyabb feladatellátási képességét. Emellett a járási hivatalok gyors ütemű létrehozása is sokakban kételyeket kelt' – hangsúlyozta Gémesi, aki az önkormányzatok erősebb gazdasági ellenőrzésével egyetért, azonban a politikai kontroll helyett a szakmaiságot helyezné előtérbe.
A közigazgatási rádió műsorában Telki polgármestere is ismertette városának helyzetét. Deltai Károly kiemelte, a homogén lakosságú agglomerációs településen stratégiai és identitásbeli kérdés a közoktatás. 'Jó kondícióban lévő település vagyunk, célunk kihasználni a helyi értelmiségi közeg és a Budapest közelsége adta lehetőségeket. Telkin többnyire középosztálybeli, művelt, családos emberek élnek, akiknek kulcsfontosságú az oktatás. Általános iskolánkban angol-magyar nyelvű, illetve emelt szintű matematikai képzés közül választhatnak a családok. Célunk idejekorán megteremteni az alapokat, hogy nálunk képződjenek ki a jövő diplomatái, mérnökei, informatikusai. Hosszú távon erre az intézményre építenénk egy középiskolát, illetve egy tudásközpontot. A törvénytervezet ezt a fundamentumot húzná ki a kezünkből. Ez az identitásunkat megingató probléma' – hangsúlyozta Telki polgármestere, aki helyesnek tartja a közoktatás alsó határának meghúzását, azonban a felső limit kikötését veszélyesnek gondolja. 'Annak a lehetőségét, hogy többet adhassunk, meg kell hagyni. A felső limittel meglévő értékeket veszítene a település' – hangsúlyozta.
Gémesi hozzátette, a teljes közoktatási rendszer államosításával plusz szolgáltatások és a minőség fog eltűnni. A településeket rosszabb színvonalra fogják visszavetni. Telkit mint húzópéldát kéne megtartani – hangsúlyozta.
Telki polgármestere kiemelte, a hatások katasztrofálisak lesznek. Az elvonások előrevetítik, hogyha egy önkormányzat vissza is kívánja szerezni iskoláját, pénzügyi helyzete miatt nem lesz erre képes. 'Az egész országnak szüksége van a minőségi képzésre. Ennek hiányában torz elitképzés fog kialakulni, melynek 15-20 év múlva beláthatatlan következményei lesznek. Fontos, hogy a rossz helyzetbe került önkormányzatokat megmentsük, azonban ez nem járhat együtt a differenciálás hiányával. A települések eltérő problémákkal küzdenek, éppen ezért fontos lenne a kérdést árnyaltabban kezelni' – emelte ki.
A jelenlegi kormányzati akarat a korábbi járási rendszer visszaépítését végzi – mondta a Rádió Orient műsorában Gödöllő polgármestere. Gémesi kiemelte, ez figyelmen kívül hagyja az önkormányzati rendszer fejlődését. 'A probléma nem a feladatellátási képességgel, hanem a megfelelő finanszírozás hiányával van. A szakmai feltételek megvannak, az önkormányzati rendszer eléggé felnőtt ahhoz, hogy megfeleljen feladatainak' – tette hozzá.
A megyei önkormányzatok feladatainak elvonása felveti a megyék megszűnésének lehetőségét. 'Mindössze a területfejlesztési feladatokért nem érdemes fenntartani a megyei önkormányzati hivatalokat. Az önkormányzati középszint hiánya azonban hiba lenne, mivel ez teszi jóvá és hatékonnyá a rendszert' – beszélt a megyei önkormányzatok jövőbeni helyzetéről Gémesi.
A törvénytervezet véleményezési határidejének kitolása a kérdéses terület alaposabb körbejárását tenné lehetővé. A javaslatok jelenleg még kiforratlanok, több idő esetén ki lehetne javítani a hibákat és az ellenőrizetlenségeket – emelte ki Telki polgármestere, majd Gémesi hozzátette: november 3-4. között országos önkormányzati konferenciát tartanak a dolgok kibeszélése érdekében. 'Még mindig van lehetőség párbeszédre, szakmai vitára és módosításra' – zárta szavait bizakodva Gödöllő polgármestere.

OrientPress



Látogatottság: 1792
Keresés

DÍJAK, ELISMERÉSEK

2018




2017






2016



2015




*

Városimázs filmek
Filmek - A Szecesszió Éve Gödöllőn
                                       

Időjárás

az

előrejelzése