2024. március 28. , 15:15
Köszöntjük Gedeon, Johanna nevű kedves olvasóinkat!
Eseménynaptár
H K Sz Cs P Sz V
         1  2  3
 4  5  6  7  8  9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Önkormányzati hírek



Keresés:   
2011.09.27 11:08
Hárfa fesztivál – Csak Gödöllőn!
Nyomtatható verzió

Tizenharmadik alkalommal ad otthont a Gödöllői Királyi Kastély a Nemzetközi Hárfafesztiválnak, amelyre ez alkalommal is a hangszer legkiválóbb művészei érkeznek hazánkba. Az október 6 – 9 között megrendezendő koncerteket ez alkalommal azonban nem a díszteremben, hanem az uniós elnökség helyszínén, a megújult Lovardában hallhatja majd a közönség.

Mint azt Jakobi László, a fesztivál főszervezője honlapunknak elmondta, az idén is rendkívül sokszínű programmal invitálják e csodálatos hangszer kedvelőit, akik több ismerős nevet találnak a fellépők között.
Razvaljajeva Anasztázia tavaly is a fesztivál vendége volt, mint a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem végzőse. A fiatal, Oroszországban született művész 1993 óta él hazánkban és az idén szerzett diplomát Vígh Andrea tanítványaként. Október 6-án a gödöllői közönségnek többek között Saint-Saens, Debussy és Ravel műveit tolmácsolja Baráth Emőke (szoprán) és Tóth Zsuzsa (fuvola) közreműködésével.
A fesztivál egyik sokak által várt koncertje lesz az október 7-ei, amikor Emmanuel Ceysson lép színpadra. A Párizsi Opera Zenekarának első hárfása 2009-ben megnyerte a rangos ARD zenei versenyt. Műsorán Rameau, Daquin és Fauré zeneművei mellett többek között Liszt Ferenc egyik szerzeménye is felcsendül majd.
Liszt műveiből a belga születésű Anneleen Lenaerts (képünkön) koncertjén is hallhatnak majd az érdeklődők, október 8-án. A fiatal hárfaművész nem ismeretlen a fesztivál látogatóinak, 2003-ban ugyanis - mindössze 16 évesen – ő volt a gödöllői nemzetközi hárfaverseny győztese. Azóta több rangos nemzetközi versenyen nyert díjat, 2010-ben pedig a Bécsi Filharmonikusok szólóhárfásává nevezték ki. Ez év áprilisában különleges CD-t jelentetett meg, mellyel Liszt-és Chopin előtt tiszteleg.
A fesztivál zárónapján Vígh Andrea hárfaművész lép a közönség elé, méghozzá két alkalommal. Délelőtt elsősorban a gyerekeknek szól majd „ A hárfa sokszínűsége” című koncertje, amelyen a felcsendülő zeneművek mellett a hangszer történetével is megismerkedhetnek, valamint ki is próbálhatják a szebbnél szebb hárfákat. Ezt a programot első alkalommal rendezik meg Gödöllőn, a korábbi években a Zeneakadémia nagyterme adott otthont a különleges hangversenynek, ami mindig magával ragadja a gyermekeket. Jakobi László úgy fogalmazott, titka a csodálatos muzsika mellett abban is rejlik, hogy a hárfa megszólaltatása mindig sikerélmény a gyerekek számára, akik a nekik való, kisméretű hangszereket is megtalálják a kiállított műremekek között.  A koncertet, mint mindig, most is jótékony céllal rendezik meg: a helyszínen köszönettel fogadják azokat a játék adományokat, amikkel a gyerekek szívesen megajándékoznák gyermekotthonokban élő kis társaikat.
Az esti hangversenyen, mely egyben a fesztivál záró programja, Händel és Debussy műveit szólaltatja meg Vígh Andrea, Hajnóczy Júlia (szoprán) és a Budapesti Vonósok közreműködésével.

 



Látogatottság: 3048
Keresés

DÍJAK, ELISMERÉSEK

2018




2017






2016



2015




*

Városimázs filmek
Filmek - A Szecesszió Éve Gödöllőn
                                       

Időjárás

az

előrejelzése