2024. március 29. , 08:33
Köszöntjük Auguszta nevű kedves olvasóinkat!
Eseménynaptár
H K Sz Cs P Sz V
         1  2  3
 4  5  6  7  8  9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Önkormányzati hírek



Keresés:   
2011.09.26 15:03
Megnyílt a kastély új állandó kiállítása
Nyomtatható verzió

Új, állandó tárlattal bővült a gödöllői kastély, ami a királyi időszaktól napjainkig dolgozza fel az épület történetét, és ad átfogó képet az ott folyó életről, a kastélynak a magyar történelemben betöltött szerepéről. A kiállítás az európai uniós forrásból felújított Gizella-szárnyban kapott helyet. A szeptember 26-án megtartott ünnepélyes megnyitón Gönczi Tibor igazgató, Bába Iván, a Külügyminisztérium közigazgatási államtitkára és dr. Gémesi György polgármester mondott köszöntőt. A kiállítást dr. Csorba László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója nyitotta meg.

Bába Iván kiemelte a mostani kiállítással új korszak kezdődik, miután véget ért az Európai Unió elnökségének átmeneti időszaka. Mint mondta, az épület, ami az elmúlt évszázadokban többször is kiemelt szerepet játszott a magyar történelemben, méltó helyszíne volt a tanácskozásoknak. Mint mondta az állami protokoll továbbra is számon tartja az intézményt, a kormány tervei között pedig szerepel a további felújítás.
A kastély politikai szerepéről szólt megnyitójában dr. Csorba László is, aki a kastély történetéből a Sina-korszakot emelte ki, s érdekességként megemlítette, a reformkor jeles mecénásának birtokai közül más kastély is áldozata lett a szovjet megszállásnak. Egyúttal kijelentette: ezek között a falak között a magyar történelem fontos koncentrátuma van jelen.
A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Marcus Salvator Habsburg-Lotharingen, Mária Valéria unokája, valamint Szarka Józsefné, Horthy Miklós kormányzó egykori sofőrjének özvegye, akik az ünnepség végén a vendégekkel együtt tekintették meg a kiállítást.
A Gizella-szárny emeleti teremsorában megidézik a királyi gyermekek, IV. Károly és a Horthy-család Gödöllőn töltött napjait. Bemutatják a Tanácsköztársaság, valamint a kastély falai között egy időben működött Fővárosi Szociális Otthon és szovjet katonai bázis időszakát. A kiállításon helyet kapott az 1980-as években megkezdődött helyreállítás, valamint a magyar európai uniós elnökség is, melynek egyik kiemelt helyszíne volt a kastély. A szárny emeleti folyosóját a Habsburg család tagjait ábrázoló képgaléria díszíti. A Magyarországon egyedülálló gyűjtemény alapját Stefánia özvegy trónörökösné, később herceg Lónyay Elemérné hagyatéka adja, melyek a Pannonhalmi Főapátság tulajdonában vannak. A képcsarnokot kiegészítik a Magyar Nemzeti Múzeum, a Budapesti Történeti Múzeum és a Zirci Ciszterci Apátság gyűjteményéből kapott festmények.
A Gizella-szárny emeleti szobáinak legnagyobb terme Mária Valéria egykori szalonja, melynek dísze az eredeti berendezésből megmaradt tükör a XIX. század második feléből, és a rokokó stílusú kályha. A festményeken és fényképeken mutatják be Ferenc József és Erzsébet királyné gyermekeit, Gizella és Mária Valéria főhercegnőket, Rudolf trónörököst, valamint feleségét, Stefánia főhercegnőt. A szalonban berendezett enteriőr a XIX. század végének arisztokrata lányszobáit idézi. Falait világoskék selyemtapéta díszíti, melynek különleges mintázatát – ugyanúgy, mint a kastély királyi lakosztályaiban – Remsey Flóra textilművész álmodta meg.
A szalon utáni szobákban a kastély XX. századi történetének fontos és sorsfordító korszakainak bemutatása következik. IV. Károly, Magyarország utolsó megkoronázott királya több alkalommal járt a kastélyban. Az 1918. októberi hosszabb időre tervezett itt-tartózkodásnak a Monarchia összeomlása és az őszirózsás forradalom kitörése vetett véget. Látható a tárlaton a koronázási kardvágás ünnepélyes pillanata festményen, valamint számtalan képeslap a királyi családról és a nemrégiben elhunyt Habsburg Ottóról.
A kiállítás megemlékezik a Tanácsköztársaság időszakáról is, amit különösen megsínylett az épület: a Budapest ellen vonuló, s parancsnokságukat itt berendező román csapatok ugyanis távozásukkor a kastélykápolna kincseinek nagy részét elvitték, mindenhol nagy pusztítást hagyva maguk után.
A gödöllői kastély történetében jelentős fordulópontot jelentett, amikor 1920-tól a kormányzó Horthy Miklós nyári rezidenciája lett. A két világháború között a kastély a protokolláris helyszín, a tiszti üdülő és a katonai-hivatali bázis sajátos keveréke volt. Rendszeresen fogadtak vendégeket, vacsorákat, díszebédeket tartottak a díszteremben és vadászatokat a környékbeli erdőkben. A vadászatokon a kormányzó számtalan külföldi koronás főt, diplomatát, politikust látott vendégül, pl. Edward walesi herceget, Ribbentropp német birodalmi külügyminisztert, a kapurthalai maharadzsát, Pacelli bíborost, a későbbi XII. Pius pápát. Horthy Miklós utoljára 1944 júliusában járt a kastélyban.
1945 után sokféle terv született az épületegyüttes hasznosítására. Terveztek ide üdülőt, múzeumot, szőlészeti-borászati és kertészeti szakiskolát, végül a kastélyba a Fővárosi Tanács Szociális Otthona költözött. Az intézmény 1958. szeptember elején kezdte meg működését. A főépület egykori királyi és királynéi lakosztályaiban, valamint a Gizella-szárny emeletén és földszintjén helyezték el a közel 300 idős embert. A műemléképületben működő szociális otthont dr. Ozory Aladár igazgató fejlesztette mintaintézménnyé az 1960-as években. Igazgatói évei alatt a kastély történetének kutatójává vált, és nagy szerepe volt abban, hogy az épületegyüttes megőrződött az utókor számára.
A II. világháború során a kastély épülete súlyos károsodást nem szenvedett, de a berendezés és a park növényállománya nagyon megsínylette a háborús éveket, majd az ezt követő időszakot, mikor is 1949-től a kastély épületében a Magyar Honvédség Kiképzési és Anyagszerraktár Parancsnoksága működött 1957 végéig, s később is katonai bázis maradt. A szovjet hadsereg alakulatai csak 1991-ben hagyták el végleg az épületegyüttest, ami azóta folyamatosan nyeri vissza eredeti pompáját, és a magyar történelemben  korábban betöltött rangját.

  

  

  


Látogatottság: 2413
Keresés

DÍJAK, ELISMERÉSEK

2018




2017






2016



2015




*

Városimázs filmek
Filmek - A Szecesszió Éve Gödöllőn
                                       

Időjárás

az

előrejelzése