2024. március 29. , 02:44
Köszöntjük Auguszta nevű kedves olvasóinkat!
Eseménynaptár
H K Sz Cs P Sz V
         1  2  3
 4  5  6  7  8  9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Önkormányzati hírek



Keresés:   
2011.08.30 16:06
Gémesi: 'a települések felnőttek ahhoz, hogy ésszerűen gazdálkodjanak bevételeikkel'
Nyomtatható verzió

Az ország területének mintegy felét lefedő kistelepülések ugyan nem lehetnek a jövő közigazgatását érintő viták főszereplői, ennek ellenére mégis alakítói kívánnak lenni a vidéki Magyarország sorsának – emelte ki a közigazgatás rádiójának műsorában Szabó Gellért, a Magyar Faluszövetség elnöke. Gémesi György, Gödöllő város polgármestere szintén az önkormányzatok megfelelő felkészültségéről beszélt.

A Magyar Faluszövetség nagy felelősségérzettel látott hozzá a Belügyminisztérium által kibocsátott önkormányzati törvénymódosítás munkaanyagának feldolgozásához. A szövetség állásfoglalása a polgármesterek és a jegyzők hosszas konzultációja után állt össze – mondta a Rádió Orient műsorában Szabó Gellért elnök. 'Lényegi megállapításunk, hogy a közigazgatási szerkezet átalakítása egymagában nem jelent megoldást a jelenlegi problémákra' – hangsúlyozta a szövetség elnöke.
Magyarország jövőjében az ország területének mintegy felét lefedő kistelepülések fontos szerepet játszanak. A nemzet sorsa közelebb van a falusi polgárokhoz, mint a pénzgazdaság visszásságaival küzdő, folyamatos pörgésben élő városiakhoz. A falvak lakóiban felelősségérzet, elszántság és jövőkép van – emelte ki a Magyar Faluszövetség állásfoglalásának fő elemeit az elnök. Az OrientPress Hírügynökség közigazgatási rádiójában Szabó Gellért hangsúlyozta, a falusiak ugyan nem lehetnek a jövő közigazgatását érintő viták meghatározó szereplői, mégis alakítanák a vidéki Magyarország sorsát. 'Részt akarunk venni az állam gazdasági szabadságharcában' – hangsúlyozta Szabó.
A falu a magyar kulturális örökség része, fontos értékhordozó közeg. Az emberek normális együttélése és kommunikációja még megtalálható a kistelepüléseken, azonban sok nagyvárosban már nem. Ezek az értékek az összevonások következményeként veszélybe kerülhetnek, hiszen az önkormányzati szinten gyengülne a közegek teljesítőképessége – értékelte a kialakult helyzetet Gémesi György, Gödöllő polgármestere és hozzátette, a kormány és az önkormányzatok között nincsenek ellentétek, a szereplők törekvései egy irányba mutatnak. 'Az önkormányzatok is településeik sikerességében érdekeltek' – emelte ki.
A megyei önkormányzatok hatáskörének esetleges megerősítése számos kérdést felvet: a településfejlesztés mellett az iparűzési adó rendszere is bizonytalanná válhat. 'A megyei önkormányzatok intézményfenntartói szerepén javítani kell, továbbá a jövőben tisztázni kell a változó hatásköröket és döntési mechanizmusokat. Kerülnünk kell a területiség elvének sérülését és a frakcióegyezségek nagy befolyását. Az önkormányzatok jelenleg vállalkozóiktól kapják az iparűzési adót, azonban egy közös alap létrehozása esetén az újraosztásnál a nagyvárosok több részesedést várhatnának el' – fejtette ki Szabó.
A településfejlesztési pénzek átcsoportosításával az önkormányzatok fejlesztési önereje csökkenne. Az iparűzési adó elvonásával pedig a működési költségek biztosítása, továbbá a hitelállomány törlesztése kerülne veszélybe. 'A települések felnőttek ahhoz, hogy ésszerűen gazdálkodjanak bevételeikkel' – jelentette ki a Rádió Orient műsorának házigazdája. Gémesi továbbá kiemelte, a megye szerepének és a közgyűlés összetételének tisztázása is fontos feladat. Az átalakításokat a lehetőségek és a források felmérésével kell kezdeni, meg kell vizsgálni, hogyan növelhető a rendszer hatékonysága – tette hozzá.
A kormányzat a járásokkal a közigazgatási struktúra hatékonyságát, gazdaságosságát akarja növelni. Azonban az új tervezet még nem tartalmazza a törekvést alátámasztó egzakt számadatokat – fejtette ki a Faluszövetség elnöke, majd hozzátette: a falusiak jobban szeretik személyesen ismerni az ügyeiket intéző hivatalnokokat. A személyköziség hiánya mellett megközelítési gondok is felmerülnek a hivatali pontok számának csökkentésével.
Az átszervezés szétrombol valamit, amit újjáépíteni sokkal nehezebb lesz mint a jelenleg meglévő struktúrát szinten tartani és javítani – emelte ki Gémesi. A polgármester fontosnak tartja a kistelepülések figyelembe vételét. 'Magyarországgal ellentétben egész Európa decentralizál, mivel rájöttek arra, hogy a helyi kreativitás hihetetlen felhajtóerő. Igaz, hogy a nehéz gazdasági helyzetben centralizálni kell a pénzeket, azonban nem szabad negligálni a kicsiket. Az önkormányzatok megfelelő felkészültséggel rendelkeznek, tudják segíteni a kormányzat munkáját. A szükséges eszközök biztosításával tökéletesen el tudjuk látni feladatainkat. Szeretném, ha idefigyelnének ránk' – zárta szavait Gödöllő polgármestere.
További információkért hallgassa a www.orientpress.hu honlapon elérhető Rádió Orient műsorát!

OrientPress Hírügynökség



Látogatottság: 1918
Keresés

DÍJAK, ELISMERÉSEK

2018




2017






2016



2015




*

Városimázs filmek
Filmek - A Szecesszió Éve Gödöllőn
                                       

Időjárás

az

előrejelzése