2024. március 28. , 21:47
Köszöntjük Gedeon, Johanna nevű kedves olvasóinkat!
Eseménynaptár
H K Sz Cs P Sz V
         1  2  3
 4  5  6  7  8  9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Önkormányzati hírek



Keresés:   
2011.08.19 17:41
A Magyar Önkormányzatok Szövetségének álláspontja az új önkormányzati törvény alapelveiről
Nyomtatható verzió

Gémesi György, a MÖSZ elnöke, Gödöllő polgármestere pénteken az MTI érdeklődésére azt mondta: a leglényegesebb elem, az alapfokú oktatás állami kézbe vételének részletei nem látszanak, nem derül ki, hogy most csak a pedagógusok állami bérezéséről van szó és a szakmai felügyeletről, vagy esetleg az intézmények állami tulajdonba kerüléséről. A MÖSZ álláspontja szerint "az alapfokú oktatás helyben van a legjobb helyen", az eddig megszokottak szerint - tette hozzá.



Az önkormányzati érdekképviselet elnöke egyetértett abban, hogy egy nagyon erős állami tanfelügyelet épüljön ki, ugyanakkor úgy vélte: a feladatellátásához legközelebb az önkormányzat van, az iskola üzemeltetését kiválóan el tudja látni. Mint fogalmazott, vannak olyan polgármesteri észrevételek a közoktatás kapcsán, miszerint "vigye az állam, mert az elmúlt évek önkormányzatokat kivéreztető politikájának eredményeképpen egyszerűen ma már a szükséges költségek felét, vagy felét sem biztosítja a központi költségvetés".
Kitért arra, hogy ez korábban a 70-75, vagy akár a 80 százalékot is elérte, amikor "kényelmesen és jól el lehetett látni a közoktatási feladatokat". Most is "finanszírozni kell, és akkor nem lesz gondja a településeknek a feladat ellátásával" - tette hozzá.
A MÖSZ hiányolta, hogy nem látszik, mitől lesz majd olcsóbb, hatékonyabb a feladatellátás. Az elnök úgy vélekedett: minél távolabb kerül a feladat felelőse a végrehajtástól, az annál költségesebb. Semmi számítás és hatástanulmány nincs a jelenlegi stádiumban - jegyezte meg.
A gödöllő polgármester nagy feladatnak nevezte az egészségügy átrendezését is. Ismertette: azzal egyetértenek, hogy a kórházak állami kézbe kerüljenek, az alapegészségügyi ellátás pedig helyben van jól, ehhez nem nyúlnak hozzá. Mint mondta, most is önkormányzati feladat a járóbetegellátás, ha nem tartozik kórház a rendelőhöz, "ezzel különösebb gond nincs".
A MÖSZ elnöke szerint ugyanakkor van két olyan terület, amiről nem lehetett hallani. Az egyik a járási hivatalok létrehozása, a másik az önkormányzati bevételek átrendezése. A járási hivatalok kapcsán kifejtette: elviekben lehet jó is, bár a jelenlegi rendszerre "iszonyatosan sokat költöttek az önkormányzatok", ennek átszervezése pedig újabb költségeket fog jelenteni. Jelezte: nem biztos abban, hogy az új rendszer a mostani feladatellátásnál hatékonyabb, olcsóbb lesz.
A szövetség szerint azt sem lehet látni, miként kívánják az önkormányzati bevételeket átrendezni. Gémesi György elmondta: ma például az iparűzési adó egyértelműen a működésre megy és ebből fizetik az önkormányzatok a náluk lévő hitelállományt. "Ezért nagyon fontos odafigyelni arra, hogy az önkormányzati bevételek, nevezetesen az iparűzési adó megmaradjon helyben, mert akkor garantált csak a biztonságos hiteltörlesztés" - tette hozzá.
A MÖSZ elnöke arra is kitért: nem derül ki a végrehajtás részletessége. Álláspontja szerint "ez azért baj, mert indul a következő év, és ezekben a kérdésekben, ha ilyen nagyságrendű változásokat kíván bárki is végrehajtani, akkor azt nagyon gondosan elő kell készíteni, hiszen működő rendszerről van szó". Hozzátette: nem lenne szerencsés, ha nagyon rövid idő állna rendelkezésre a felkészülésre, mindamellett szerződések vannak érvényben, egzisztenciákat érintő kérdések is vannak.

MTI

 



Látogatottság: 1785
Keresés

DÍJAK, ELISMERÉSEK

2018




2017






2016



2015




*

Városimázs filmek
Filmek - A Szecesszió Éve Gödöllőn
                                       

Időjárás

az

előrejelzése