2024. március 29. , 16:39
Köszöntjük Auguszta nevű kedves olvasóinkat!
Eseménynaptár
H K Sz Cs P Sz V
         1  2  3
 4  5  6  7  8  9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Önkormányzati hírek



Keresés:   
2011.07.21 08:52
Gödöllőiek Voronyezsben
Nyomtatható verzió

Az újjáéledő magyar-orosz mezőgazdasági kapcsolatok alakulásában jelentős lépésként értékelhető az a kétnapos konferencia, amelyet a voronyezsi Nagy Péter Agrártudományi Egyetemen tartottak a két ország szakembereinek részvételével. A rendezvény a Paksi Orosz Kulturális Egyesület közreműködésével, egy tavaly decemberben a budapesti Orosz Kultúra Házában tartott szakmai találkozó folytatásaként jött létre. Gödöllő városát, a Szent István Egyetemet és a Mezőgazdasági Gépesítési Intézetet hat fős küldöttség képviselte, de pl. a Pannon Egyetem, a Szilvásváradi Ménesgazdaság, valamint több magyar szakmai szervezet és agrárvállalkozás is megosztotta tapasztalatait a résztvevőkkel.




A megnyitón a Vidékfejlesztési Minisztérium – előzőleg Moszkvában, Alexander Csernogorov mezőgazdasági miniszterhelyettessel is tárgyalásokat folytató – küldöttsége is részt vett Farkas Imre közigazgatási államtitkár, valamint dr. Kardeván Endre, a tárca élelmiszerlánc-felügyeleti és agrárigazgatási államtitkárának vezetésével. Gödöllői részről Sándor István, a VM ny. főosztályvezetője, valamint Antal László, az Agrota-2L Kft. ügyvezetője a szarvasmarha-tenyésztés hazai eredményeit, az ágazat Európai Unióban betöltött szerepét és fejlődési lehetőségeit foglalta össze; dr. Ruda Győző az agrárépítészet történetéről és e szakterület évszázadok során letisztult funkcióinak megőrzéséről és továbbviteléről szólt, Szalay Kornél pedig a VM MGI-t és annak a mezőgazdaság gépesítésében elért eredményeit mutatta be.
A magyar küldöttség ellátogatott a Don-kanyarba, ahol lerótta kegyeletét a gorjacsei szovjet hősi emlékműnél, majd a rudkinói magyar sírkertben – Gödöllő Város Önkormányzata, a Szent István Egyetem, a VM MGI és a Gödöllői Testvérvárosi Egyesület, valamint a többi képviselt intézmény  nevében – elhelyezték koszorúikat a II. Magyar Hadsereg Oroszország területén elesett katonáinak 2003-ban felavatott emlékművénél. A két ország által közösen létrehozott sírkert és emlékmúzeum működtetéséről és rendben tartásáról az orosz fél példamutatóan gondoskodik.
Másnap a Voronyezstől 126 kilométerre a X. számú Állami Lótenyésztő Üzem, azaz a világhírű Orlov Ügetőménes volt a küldöttség úticélja. A több mint két évszázados múlttal rendelkező ménes rendkívüli eredményekkel büszkélkedhet a lótenyésztés területén. Sikereikre a Nyugat politikai rendszerektől és a nemzetközi helyzettől függetlenül mindvégig odafigyelt, világszerte számos itt világra jött négylábú öregbítette az Orlov Ügetőménes hírnevét. Lázár Vilmos többszörös világbajnok fogathajtónk lipicaiak mellett innen származó lovakkal is készül a következő vb-re.
A dinamikusan fejlődő, fekete termőföldjéről is híres voronyezsi régióban Magyarország számára – bár a térségben számos külföldi agráripari cég is jelen van – több szakterületen is együttműködési lehetőségek rejlenek; ezek töredékét az utóbbi években jobbára csak néhány hazai vállalkozás, valamint kapcsolatokat kereső magyar felsőfokú oktatási intézmény használta ki. A kétnapos konferenciát jövő tavasszal újabb, remélhetőleg számos új projekttel induló szakmai rendezvény követi. A szervezésben és a lebonyolításban a házigazdákon kívül jelentős szerepet vállalt Kern Tatjána, a Paksi Orosz Kulturális Egyesület elnöke és fia, ifj. Kern László, valamint a gödöllői Antal László, akik nyelvtudásukkal ill. tapasztalataikkal sokat segítettek a szervezésben és az utazás során jelentkező problémák megoldásában. (Egy – a két ország kapcsolatainak alakulására is minden bizonnyal kiható – gödöllői vonatkozású érdekesség: Alekszej Gorgyejev, a voronyezsi régió kormányzója, korábbi orosz agrárminiszter néhány évvel ezelőtt magánemberként Antal László vendége volt városunkban, s azóta is jó szakmai kapcsolatokat ápol vendéglátójával.)
A magyar küldöttség utazása során rövid időt eltöltött Moszkvában is, ahol megtekintette a Vörös teret, a Vaszilij Blazsennij Székesegyházat, valamint a Történelmi Múzeumot.

Hídi Szilveszter

 

 

 

 

 

fotó: (c) Hídi Szilveszter és Hanula Gábor







Látogatottság: 4658
Keresés

DÍJAK, ELISMERÉSEK

2018




2017






2016



2015




*

Városimázs filmek
Filmek - A Szecesszió Éve Gödöllőn
                                       

Időjárás

az

előrejelzése