2024. április 20. , 07:01
Köszöntjük Tivadar nevű kedves olvasóinkat!
Eseménynaptár
H K Sz Cs P Sz V
 1  2  3  4  5  6  7
 8  9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Önkormányzati hírek



Keresés:   
2011.05.27 22:06
Faültetés és jótékonysági hangverseny
Nyomtatható verzió

Az egész világot megrázta a március 11-én Japánban történt katasztrófa, a földrengés, és az azt követő cunami. Gödöllő városa mindig igyekezett segíteni a bajbajutottakon, így tett most is, amikor május 27-én este neves művészek közreműködésével szolidaritási koncertet rendezett a Királyi Kastély Lovardájában, ami mint koncertterem, most mutatkozott be először.



A hangversenyt megelőzően Ito Tecuo megszólaltatta a Világbéke-gongot, majd  az ASEM (Ázsia-Európa találkozó) országok képviselőivel, 50 japáncseresznye-fát ültettek el az Alsóparkban, szemben a Világfával.  A diplomáciai képviseletek a fák megvásárlására szánt összeggel szintén az óvoda felépítését támogatták, s az így létrehozott fasorral állítottak maradandó emléket a tragédia áldozatainak.

A faültetést követően került sor a Királyi Kastély lovardájában megrendezett szolidaritási estre, melyen hazai – köztük gödöllői – és japán művészek léptek színpadra. A koncert előtt elsőként a rendezvény fővédnökének, dr. Schmittné Makray Katalinnak az üzenete hangzott el, aki távollétében levélben osztotta meg gondolatait a résztvevőkkel:
„Mindig is különösen nagy szeretettel gondoltam Japánra, az ott élő emberekre, hiszen csak szép emlékeket őrzök az országról. 1964-ben, Tokióban értem el pályafutásom legnagyobb sikerét, és azóta is figyelemmel kísérem a japán nép sorsát.
Ahogy az egész világot, engem is megdöbbentett a Japánban történt természeti katasztrófa és annak következményei. Ezrek haltak meg és tűntek el, igazi hősök küzdöttek azért, hogy megakadályozzák a még nagyobb pusztítást. De a tragédia mellett olyan összefogásnak is tanúi lehettünk, amelyre ritkán van példa. Távoli országokban is gyűjtéseket, jótékonysági akciókat szerveztek, hogy enyhítsenek a nehézségeken, hogy támogassák az otthonukat elvesztett embereket. Most rajtunk a sor.
Mindenki azzal segít, amivel tud, mindenki annyit ad mások számára, amennyire lehetősége van. Önök, nemzetközileg is elismert művészek, a zene nyelvén szólnak ma, hogy így emlékezzünk az áldozatokra, és támogassuk egy új óvoda felépülését. Köszönet érte!
És köszönet jár mindenkinek, aki eljött, hogy kifejezze szolidaritását és együttérzését egy ország felé, amely bár távolinak tűnik, ha a szívünkbe nézünk, igen közel érzünk ma magunkhoz.
Őszintén bízom benne, hogy az egész világon átívelő összefogás, amelynek mi is részesei vagyunk, ha megoldást nem is, de enyhülést hoz azoknak, akik átélték a katasztrófát, akiknek sok erőre van most szükségük, hogy felálljanak és újraépítsék az életüket!”
A köztársasági elnök felesége levelének felolvasását követően dr. Gémesi György, Gödöllő polgármestere  köszöntötte a vendégeket, s méltatta azt az összefogást, amivel a tragédia után a japán nép példát mutat mindannyiunknak.
„ Látva nap, mint nap a tragikus eseményeket, a szörnyű pusztítást, figyelve a hihetetlen küzdelmet a túlélésért. átélve a tehetetlenség és a kiszolgáltatottság érzését, sokunkban megfogalmazódott a kérdés, hogyan segíthetünk annak a népnek, amely soha nem késlekedett, amikor másokon kellett segíteni.
Annak a népnek, amely nagy örömmel és gazdag programmal emlékezett tavaly a japán-magyar kapcsolatok elmúlt ötven évére. Hogyan segíthetünk azoknak, akik az ünnepi év során komoly támogatást adtak többek között az Erzsébet híd díszkivilágításához? Hogyan segíthetünk, mit adhatunk azoknak, akik mindig méltósággal és tisztelettel fordultak felénk és mindig barátnak, sőt rokonaiknak tartottak bennünket?
Nyilván lehetett segíteni többek között a mentésben, különféle adományokkal vagy lehet segíteni az újjá építésben és sorolhatnám tovább. Mégis mindennél fontosabb és több lehet az odafigyelés az együttérzés, a baráti szó. Ezt az odafigyelést kívántuk megmutatni a mai koncert megszervezésével, aminek bevételét egy óvoda ujjáépítéséhez ajánljuk fel.”

A beszédek sorát Ito Tecuo japán nagykövet zárta, aki magyar nyelven mondott köszönetet a cseresznyefa ültetés és a koncert megszervezésért, majd, kijelentette, bár jelenleg még számos problémával kell szembenézniük, de továbbra is egyesítik erőiket az újjáépítés érdekében.
„Eddig sok magyar biztosított együttérzéséről és támogatásáról minket. A jótékonysági koncert által összegyűjtött pénzadományt a magyar emberek együttérző szeretetével együtt eljuttatják a katasztrófa áldozataihoz, mely az egész japán népnek vigaszt és bátorítást nyújt. Az egész japán nép nevében szeretném kifejezni hálámat.
A jótékonysági koncert előtt, a jövő hónapban megrendezésre kerülő ASEM külügyminiszteri találkozó alkalmából a Gödöllői Királyi Kastély kertjében a jelenlévő ASEM ország nagyköveteivel közösen elültettünk egy-egy cseresznyefát. A találkozó sikerében bízva, remélem, hogy az Ázsia és Európa közötti kapcsolatok még szorosabbak lesznek.”

A beszédeket követően Vígh Andrea hárfaművész, Szilasi Alex zongoraművész, Herczenik Anna, a Magyar Állami Operaház magánénekese,  Mága Zoltán hegedűművész, a japán születésű, de hazánkban élő Yuka Iwasaki zongoraművész és Shoko Matsuyama gordonkaművész, valamint az idén 30 éves fennállását ünneplő Gödöllői Szimfonikus Zenekar Vonós Kamaraegyüttese és Illésy Orsolya fuvolaművész adtak nagysikerű hangversenyt. Előadásukban többek között Bach, Liszt, Bartók, Kodály, Donizetti és Puccini művei hangzottak el.
 

 

 

 

 

 

 



Látogatottság: 3132
Keresés

DÍJAK, ELISMERÉSEK

2018




2017






2016



2015




*

Városimázs filmek
Filmek - A Szecesszió Éve Gödöllőn
                                       

Időjárás

az

előrejelzése