2024. április 19. , 08:57
Köszöntjük Emma nevű kedves olvasóinkat!
Eseménynaptár
H K Sz Cs P Sz V
 1  2  3  4  5  6  7
 8  9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Önkormányzati hírek



Keresés:   
2011.04.30 09:52
Konferencia az EU Duna stratégiájáról
Nyomtatható verzió

A Szent István Egyetem (SZIE) adott otthont 2011. április 28-29-én „A Duna régió uniós stratégiája” című nemzetközi konferenciának. A hivatalos EU-elnökségi konferenciára 9 országból több mint 100 résztvevő érkezett, hogy megvitassák a Duna régióval kapcsolatos föld- és vízgazdálkodás, valamint a környezetvédelem aktuális kérdéseit.

A Szent István Egyetemet a konferencia szervezésére a CASEE (Regional Network for Central and South Eastern Europe) regionális hálózat kérte fel, mely 11 ország (Ausztria, Bulgária, Csehország, Horvátország, Lengyelország, Magyarország, Románia, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia, Ukrajna) 30 egyeteme részvételével 2010-ben jött létre. A hálózat célja az EU Duna stratégia kidolgozásának és megvalósításának támogatása, közös kutatások, oktatási és egyéb projektek (pl.: humán erőforrás, know-how projektek) indítása.
A konferencián Solti László, a Szent István Egyetem rektora hangsúlyozta: a természeti erőforrások közül a víz egyre nagyobb jelentőségű. „Az előrejelzések szerint a XXI. században beszűkülnek ivóvíz készleteink, s nem elég, hogy egymilliárd ember éhezik a világon, körülbelül ugyanennyien nem jutnak megfelelő ivóvízhez. Mérgező anyagok, beleértve nehézfém, antibiotikum és hormonmaradványok szennyezik korlátolt ivóvíz készleteinket Kelet-Közép-Európában is. Ezért is tartjuk kiemelt fontosságúnak a természeti környezet megóvásával, az élelmiszerbiztonsággal valamint a vízkészlet megóvásával kapcsolatos területek oktatását, kutatását.” – mondta a SZIE rektora.
Dr. Erhard Busek a Duna és Közép-Európai Intézet elnöke beszédében kiemelte: „A Duna nem csak közlekedési vonal, vize egyben a biológiai sokszínűség és az élet alapja is. Ennek a folyónak nem szétválasztani, hanem összekapcsolni kellene országokat. Az egyetemeknek, kutatóközpontoknak, a magán és a civil szektornak szorosan együtt kell működniük az EU Duna stratégiájának megvalósítása érdekében. Ennek jegyében a makroregionális együttműködés szorosabbá tételére törekszünk.” - mondta Dr. Erhard Busek volt osztrák alkancellár.
Somlyódy László akadémikus előadásában beszélt az akcióterv 4 fő pilléréről, 11 prioritási területéről, a Duna régió legfontosabb problémáiról és a megoldási lehetőségekről. Kiemelte az árvizek és vízszennyezések megoldásának fontosságát. Hangsúlyozta az egyetemek szerepét a mezőgazdasághoz és környezetvédelemhez értő szakemberek oktatásában.
A konferencia résztvevői két tematikus workshopon vehettek részt „Víz” illetve „Biológiai sokféleség és természeti erőforrások” címmel, melyeken oktatási, kutatási és strukturális projektek ötleteit vitatták meg. A résztvevők egyetértettek abban, hogy a regionális együttműködésben nagy távlati lehetőségek vannak. Kifejezték azon szándékukat, hogy növelni kívánják a közös kutatási projektek számát, javítani a privát szektorral való együttműködést. Sok olyan projektötlet merült fel, melyen a regionális hálózat egyes tagjai már dolgoznak, a már megszerzett tapasztalatokat a hálózat tagjai megoszthatják egymással.


Látogatottság: 2902
Keresés

DÍJAK, ELISMERÉSEK

2018




2017






2016



2015




*

Városimázs filmek
Filmek - A Szecesszió Éve Gödöllőn
                                       

Időjárás

az

előrejelzése