2024. április 23. , 22:28
Köszöntjük Béla nevű kedves olvasóinkat!
Eseménynaptár
H K Sz Cs P Sz V
 1  2  3  4  5  6  7
 8  9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Önkormányzati hírek



Keresés:   
2011.04.24 08:32
"Bennünket nem kérdeztek meg az önkormányzati törvényről"
Nyomtatható verzió

Készül az önkormányzati törvény, de eddig erről a kormány nem kérdezte a Gémesi György vezette önkormányzati szövetséget. Fennáll a veszély, hogy a települések összevonásával, a finanszírozás központosításával a régi tanácsrendszerre emlékeztető struktúra jön létre, nyilatkozta a hvg.hu-nak Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke, Gödöllő polgármestere.

hvg.hu: Mitől tart a leginkább az új Alkotmányt illetően, összevonhatnak például településeket minden következmény nélkül?
Gémesi György: Az új Alkotmány legnagyobb hiányossága, hogy a korábbiakkal ellentétben nincs benne a települések önkormányzáshoz való joga. Ez azt jelenti például, hogy a jövőben össze lehet vonni településeket. 1990-ben, amikor megalkották az önkormányzati törvényt, közel 1600 tanács volt az országban. Akkor az új törvény lehetőséget adott rá, hogy a települések önállóan szerveződjenek és így jött létre a mai több mint 3100 önkormányzat. Ha megindul a települések összevonási folyamata, amit elsősorban financiális szempontokkal indokolnak, akkor a több mint húsz éve működő önkormányzati rendszer megkezdi felmorzsolódási folyamatát és a régi tanácsrendszerre emlékeztető struktúra jöhet létre.
hvg.hu: Tállai András, önkormányzatokért felelős államtitkár szerint mindenütt megmarad az önkormányzat, a polgármester és a képviselő-testület. Ön szerint azonban ellentmondóak a folyamatok és a nyilatkozatok, az információkat nem osztják meg az érintettekkel.
G.Gy.: Sajnos a Magyar Önkormányzatok Szövetségével az önkormányzatokat illető korábbi és a jelenlegi elképzeléseket sem osztották meg, így én is egy-egy nyilatkozatból, esetleg informális háttérbeszélgetésből tájékozódom. Nem tudni, hogy a törvény-előkészítés során mi marad, és mi kerül ki az önkormányzati törvényből, ezért felelősen nyilatkozni ezekről a kérdésekről ma még nem lehet.
hvg.hu: Mi a véleménye arról, hogy az önkormányzatokat érintő változtatások között szerepel az oktatási intézmények fenntartói jogosítványának megváltoztatása is?
G.GY.: Most is ugyanaz a véleményem, mint korábban, miszerint az alapfokú oktatás a településeken van a legjobb helyen. Attól, hogy a fenntartói jogosítványok átkerülnek az államhoz, még nem lesz olcsóbb és jobb az oktatás. A közoktatás mai is állami feladat, jogszabályok alapján azonban az önkormányzatok látják ezt a feladatot, az eddigiek során jó fenntartói voltak az iskoláknak. Sok esetben azonban a működéshez szükséges források fele sem érkezik meg, így aztán az anyagi gondokkal küzdő települések nagyon nehezen tudják kipótolni a szükséges költségek másik felét. A megoldás tehát nem a közoktatás visszaállamosítása, hanem a megfelelő finanszírozás megteremtése. A normatív támogatás valamikor a szükséges költségek hetvenöt, nyolcvan százalékára is elegendő volt, most jó, ha 50 százalékára. Természetesen egyetértünk azzal és támogatjuk, hogy a szakmai kontroll – tanfelügyeleti rendszer – az állam részéről kiépüljön. Mindamellett a PISA-jelentés is megerősíti, hogy a gyerekek felkészültsége rosszabb ott, ahol a közoktatásról az állam gondoskodik. Az alapfokú közoktatási intézmények legjobb helye az önkormányzatoknál van, hiszen ott látják és ismerik legjobban a viszonyokat, a szükségleteket és ott működtethető a leghatékonyabban.
hvg.hu: Több polgármester mondta, hogy inkább átadják az óvodákat és iskolákat egyházi fenntartás alá, mert így lekerül ez a teher az önkormányzat válláról…
G.Gy.: Amennyiben szakrális okok miatt adják át a települések az intézményeket, akkor természetesen lehet támogatni. Ha azonban csak financiális szempontok miatt kerülnek az intézmények egyházi fenntartás alá, azzal nem értünk egyet.
hvg.hu: Miként kellene rendezni a kormány és az önkormányzatok feladatait úgy, hogy a helyhatóságok nagy része ne szenvedjen újból komoly vagyonvesztést? Hogyan lehetne megakadályozni a további eladósodást? Nem tartja-e helyes lépésnek, hogy az önkormányzatok kölcsönfelvételét központilag ellenőrzik, tekintettel óriási eladósodásukra?
G.GY: Jó lenne, ha a kormány végre leülne az önkormányzati érdekszövetségekkel és végignéznénk azokat a feladatokat, amelyeknek a megosztásáról szó lehet, és esetleg közösen találnánk jobb megoldásokat. Az, hogy a kölcsönfelvételt gyakorlatilag központilag fogják lehetővé tenni, könnyen felvetheti a politikai döntés esélyét és így aggályosnak mondható, hiszen a kormányhivatal vezetőinek kinevezése is politikai preferencia volt. A Magyar Önkormányzatok Szövetsége úgy látja, hogy az önkormányzatok hitelfelvételét mindenképpen vessék szakmai ellenőrzés alá, és erre az Állami Számvevőszék (ÁSZ), amelyik felkészült szakemberekkel rendelkezik, kiválóan alkalmas. Amennyiben az ÁSZ nem javasolja, s ennek ellenére az önkormányzat mégis felveszi a hitelt és a településnek kárt okoz, úgy a döntésért a polgármester, a jegyző mellett a képviselő testület tagjai is saját vagyonukkal legyenek a felelősek. Innentől kezdve meggondolják, hogy milyen formában vegyenek fel hitelt.
hvg.hu: Egy korábbi itnerjúban ön részletesen szólt a helyi Fidesz-jelölt elkeseredett kampányáról, ami végül az ő számára eredménytelennek bizonyult. Most milyen a viszony a helyi Fidesz szervezettel, jól kijön a közgyűléssel?
G.Gy.: Minden helyben működő párttal korrektnek mondható a kapcsolatom. Minden oldalnak megvan a lehetősége a javaslattételre, a véleményformálásra, az együttműködésre. De ne felejtsük el, hogy a felelősség a többségé és az enyém.
hvg.hu: Származott előnye annak, hogy a soros magyar EU-elnökség alatt kiemelt szerephez jutott Gödöllő?
G.Gy.: Az EU-elnökségnek köszönhetően ez a néhány hónap erkölcsileg és marketing értékét tekintve óriási lehetőség a városnak. Személy szerint nekem is több alkalommal lehetőségem nyílt felszólalni az üléseken, köszöntöttem a megjelenteket. A rendezvények kapcsán a város 100 millió forinttal járult hozzá a Grassalkovich-kastély felújításhoz, a kastély környékét pedig 50 millió forintból hoztuk rendbe, hogy időre minden készen legyen. Ezt nagyon szívesen tettük. Ez a félév a város további fejlesztése tekintetében meghatározó lehetőséget teremt. Ilyen fejlesztési program a kastély teljes felújítása, annak a környékén egy hattyús tó kialakítása, valamint egy gyógyászati központ felépítése, mely reményeim szerint a ciklus végére, 2014-re megvalósulhat.

hvg.hu



Látogatottság: 1819
Keresés

DÍJAK, ELISMERÉSEK

2018




2017






2016



2015




*

Városimázs filmek
Filmek - A Szecesszió Éve Gödöllőn
                                       

Időjárás

az

előrejelzése