2024. április 26. , 22:30
Köszöntjük Ervin nevű kedves olvasóinkat!
Eseménynaptár
H K Sz Cs P Sz V
 1  2  3  4  5  6  7
 8  9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Önkormányzati hírek



Keresés:   
2011.04.22 07:10
Elfogadták az önkormányzat gazdasági programját
Nyomtatható verzió

A képviselő-testület április 21-i ülésén 12 igen szavazattal és két tartózkodással elfogadta az önkormányzat 2011-2014-ig terjedő gazdasági programját. A program megvalósíthatósága nagymértékben függ a már meghirdetett, de részleteiben még nem ismert, az önkormányzatok helyzetét alapvetően befolyásoló kormányzati szándékoktól és az ezeket leképező törvényalkotástól.

Akkor érvényesíthető, ha az állam és az önkormányzatok közötti feladat- és forrásmegosztás a jelenlegi szinten marad fenn. Abban az esetben, ha ez negatív irányban változik a jövőben, akkor csak csökkentett tartalommal valósítható meg a program. Természetesen az önkormányzat szakadatlanul törekszik saját bevételei emelésére, amit az idegenforgalom fejlesztésébe fektetett források hasznosulásától is remél.
A programban tervezett fejlesztési célok megvalósíthatóságáról mindenkor az éves költségvetésekben rendelkezik a testület.
Az elfogadott dokumentum szerint az önkormányzat a várost érintő kérdésekben folytatni kívánja a helyi társadalomban egyre erősödő civil szervezettekkel megkezdett konzultációt, jó kapcsolatra törekszik a helyi egyházakkal, a nem önkormányzati fenntartású intézményekkel, a helyi gazdaságban meghatározó szerepet játszó cégekkel és a városhoz nem közvetlenül tartozó, de Gödöllő mindennapi életében meghatározó szerepet játszó nagy intézményekkel.
A ciklusra szóló program prioritásait a fenntartható fejlődés követelményének szem előtt tartásával a következőkben fogalmazták meg.
Elsődleges:
- a megújuló energia használatának elősegítése, a geotermális energia hasznosítása;
- az intézmények működtetésének, a közszolgáltatások eddigi magas színvonalának megtartása, további minőségi fejlesztése;
- a közlekedési feltételek további javítása, a belterületi utak szilárd burkolattal történő építésének befejezése, a lakóövezetként használt üdülőterületi utak szilárd burkolatú építésének elkezdése, a vízelvezetés továbbfejlesztése, évi 50 millió forint értékben járdák felújítása, továbbépítése;
- az idegenforgalom fejlesztése, a gyógyvízre alapozott gyógyászati központ megvalósítása, a kastély további rekonstrukciója;
- a helyi gazdaság erősödésének elősegítése;
- a szelektív hulladékgyűjtés széleskörű elterjesztése, a háztartásokból való elszállítás bevezetése, a környezet megóvása,
- a sport és szabadidős tevékenység feltételeinek további fejlesztése.
Gödöllőn az életminőség javításának az egyik legfontosabb feltétele a város közlekedési helyzetének javítása. Ennek érdekében megtervezik a város kerékpárút hálózatát, és megkezdik a megépítését. Továbbra is szorgalmazza, és minden eszközzel elősegíti az önkormányzat az állami beruházásból megvalósuló kerülőút mielőbbi megépítését.
Az elkövetkező években folytatják az oktatási intézmények rekonstrukcióját, fejlesztését. Felújítják és újjáépítik a Hajós iskolát, tornacsarnokkal bővítik az Erkel és a Petőfi iskolát, amennyiben erre állami források bevonásával lehetőség nyílik.
A sport és szabadidős tevékenység bővítésére a jogszabályok adta lehetőségek kihasználásával megépítik az 1200-1400 fő befogadására alkalmas sportcsarnokot. Folytatják a város játszótereinek rekonstrukcióját, felújítását és 4 új játszóteret építenek.
Gödöllő közbiztonságának javítására szolgál majd a fokozatosan kiépítésre kerülő térfigyelő rendszer. Folytatják a körzeti megbízotti rendszer fejlesztését, lehetőségeik szerint támogatják a rendőrséget a „látható” és a „polgárbarát rendőrség” imázsának továbbfejlesztésében, az éjjel-nappali járőrszolgálat bővítésében.
A következő években az idegenforgalom minőségi fejlődéséhez szükségesnek tartják a kastély felújításának folytatását és a termálvízre alapozott gyógyászati központ megépítését.
A program a befektetői forrásból megvalósuló beruházásokkal is számol, annál is inkább, mert az M 31-es út megépítése következtében a gödöllői beruházások felértékelődtek. Továbbra is segíti az önkormányzat az Ipari Park betelepítését környezetkímélő tevékenységgel.
Támogatás nélkül is megoldandó feladatok az út-, járda és vízelvezetés építés, a kerékpárutak építése, a térfigyelő rendszer megvalósításának első szakasza, a sportcsarnok építése, a helyi tömegközlekedés önkormányzati hatáskörbe vonása, az állatmenhely kialakítása, a játszótér építés és a Hattyús tó rekonstrukciója.
Pályázati forrás igénybevétele szükséges a tehermentesítő utak megépítéséhez, a bölcsődei férőhelyek bővítéséhez, a további játszóterek és a Gondozóház megépítéséhez, a közvilágítás és az intézmények energiatakarékos felújításához, a távhő hálózat rekonstrukciójához, a szennyvíz tisztító telep és a Művészetek Háza rekonstrukciójának II. üteméhez, a Hajós iskola átépítéséhez és a Testőrlaktanya műemléki felújításához.
A program számos olyan elemet tartalmaz, amelynek megvalósítása külső forrásból történhet, vagy azért, mert a projekt idegen tulajdont érint, ez esetben a város szorgalmazni tudja a feladat elvégzését, vagy azért mert külső befektetővel együttműködve, jelentős városi forrás nélkül is megvalósítható. Ezek a kastély további felújítása, a HÉV korszerűsítése, a Gödöllőt elkerülő út megépítése, a gyógyászati központ és termálfürdő megvalósítása, az Isaszegi úti tavak rekonstrukciója, a buszvégállomás átépítése, mélyparkolók létesítése, a sportcélú és kisgépforgalom fogadására alkalmas repülőtér kialakítása.


Látogatottság: 2044
Keresés

DÍJAK, ELISMERÉSEK

2018




2017






2016



2015




*

Városimázs filmek
Filmek - A Szecesszió Éve Gödöllőn
                                       

Időjárás

az

előrejelzése