2024. április 23. , 14:39
Köszöntjük Béla nevű kedves olvasóinkat!
Eseménynaptár
H K Sz Cs P Sz V
 1  2  3  4  5  6  7
 8  9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Önkormányzati hírek



Keresés:   
2011.01.22 20:30
Szabó Margitot és Lábadi Károlyt tüntették ki a Gödöllő Kultúrájáért díjjal
Nyomtatható verzió

Egésznapos programmal ünnepelték a Magyar Kultúra Napját Gödöllőn a felújított Művészetek Házában. Hagyományosan ezen a napon adták át a Gödöllő Kultúrájáért Díjat is, az elismerésben az idén Hadháziné Szabó Margit író-újságírót és dr. Lábadi Károly néprajzkutatót részesítette a képviselő-testület.



A rendezvénysorozat keretében délelőtt a Gödöllői Városi Fúvószenekar és az Arpeggio Gitárzenekar adott koncertet, a legifjabb korosztály képviselőit pedig gyermekfoglalkozások és táncház várta a Művészetek Házában, ami jelenleg az Európai Unió elnökségi sajtóközpontjának ad helyet.  Az újságírók helyét ezen a napon azonban a gödöllői közönség foglalta el, hogy méltóképpen emlékezzenek meg a Himnusz születésnapjáról.
Az ünnepi program keretében a délután folyamán a kultúra területén kimagasló teljesítményt nyújtó gödöllőieket köszöntöttek. A Gödöllő Kultúrájáért Díj átadásán dr. Gémesi György polgármester mondott beszédet, aki a kultúra értékeinek ápolását az egyik legfontosabb dolognak nevezte a nemzet fennmaradása szempontjából. A több mint 1000 esztendő alatt hihetetlen kulturális értékek halmozódtak fel hazánkban, amit most, az uniós rendezvényekhez kapcsolódva megmutathatunk Európának. Mint mondta, arra a kérdésre, hogy áthatja-e a kultúra a mindennapjainkat, általánosságban nem lehet igennel, vagy nemmel válaszolni, a gödöllői kulturális élet esetében azonban egyértelmű választ lehet adni: a város színes kulturális palettájának szereplői nem csak itthon, nemzetközi szinten is megállják a helyüket. Az általuk teremtett értékek napról-napra gazdagítják a város közösségét. A most megújult Művészetek Háza mellett a Városi Könyvtár, a Városi Múzeum a GIM-Ház és a művészeti csoportok munkájának eredményeként kulturális értékeinket most az egész világ megismerheti – jelentette ki beszédében Gémesi György.
A polgármester ezt követően átadta a Gödöllő Kultúrájáért díjat Hadháziné Szabó Margit író-újságírónak, és Lábadi Károly néprajzkutatónak.
Hadháziné Szabó Margit újságírói pályáját Szolnokon kezdte, a Magyar Rádió azóta már megszűnt szolnoki stúdiójánál, majd a Tungsram hetilapjához, később a Mahart lapjához került. A rendszerváltás után az első újonnan létrejött hírügynökségnél dolgozott, majd egy női magazin főmunkatársa lett. Itt kezdett el foglalkozni Erzsébet királynéval, s ennek a munkának az eredményeként született meg 1994-ben a Sisi Baráti Kör, amelynek titkári teendői látja el. Közben a királyi kastély sajtófőnöke lett. Ezt követően több, a kastéllyal és annak lakóival foglalkozó könyve jelent meg: elsőként a Gödöllői királyi szakácskönyv, majd a„ Gödöllői lakos vagyok…”címmel közreadott, a királyné gödöllői éveit ismertető kötet, és a felolvasónőjéről, Ferenczy Idáról szóló füzet. Írt Rezső királyfiról és megjelent három nyelven  „Sisi képeskönyve”, a történelmi Magyarországon fellelhető fontosabb emlékhelyeket sok-sok fotóval bemutató kötet is. Az ő nevéhez kötődik az Ivánka Imre életét bemutató füzet is, amit a Gödöllői Értékvédő Közhasznú Egyesület tagjaként készített el, s aminek bevétele az Ivánka-kripta felújítását támogatta. Legutóbb a múlt év végén látott napvilágot a „Kastélyok, templomok, szerelmek – a Grassalkovichok emlékezete” című munkája.

Lábadi Károly a délszláv háború idején talált új otthonra Gödöllőn. Először a Gödöllői Városi Múzeumban dolgozott mint néprajzkutató. Részben az ő kutatási tevékenysége nyomán irányult újból a szakma és a nagyközönség figyelme a gödöllői barokk főúr, Grassalkovich Antal gróf életművére. Az ő nevéhez kötődik az 1997-ben megrendezett „Grassalkovichok barokk kincsei” című kiállítás, valamint annak katalógusa. Kutatásainak eredményeit „I. Grassalkovich Antal, a templomépítő” c. kötetében összegezte.
Néprajzi szaktanácsadóként részese volt több programnak, fő kutatási területe a Drávaszög, a Grassalkovichok kora és a Gödöllői Művésztelep.  Tudományos konferenciák előadója, munkatársa a Gödöllő története I. reprezentatív városmonográfiának. Alapítója a G-5 művészeti csoportnak. 2000-től a Szent István Egyetem docense, a Környezet és Tájgazdálkodási Intézet Nép és Tájrajzi Tanszéki Csoportjának vezetője.
A városi díjazottak mellett az ünnepségen köszöntötték Heltai Miklóst, a Török Ignác Gimnázium nyugalmazott igazgatóját, Gödöllő díszpolgárát, aki az idén megkapta az Apáczai Csere János-díjat,  és Bálványosiné dr. Gelencsér Katalint, a Petőfi Sándor Művelődési Központ korábbi igazgató-helyettesét, a városi képviselő-testület volt tagját. Őt külön műsorral üdvözölték 70. születésnapja, és új, a közművelődéssel foglalkozó kötete megjelenése alkalmából.
Az est hátralévő részében a Gödöllő Szimfonikus Zenekar adott ünnepi koncertet, melyen Brahms és  Mendelssohn művei csendültek fel. Közreműködött Herczenik Anna, a Magyar Állami Operaház magánénekese. A zenekart Horváth Gábor vezényelte.

 

A fúvószenekari koncert
 
A muzsikusok...

... és a közönség soraiból

A Gödöllő Kultúrájáért díjat Szabó Margit és...

Lábadi Károly vette át Gémesi György polgármestertől

Bálványosiné Gelencsér Katalint köszöntik

Heltai Miklóst köszöntik

 

 

 

A délelőtti eseményekről további képek itt tekinthetők meg

 



Látogatottság: 4465
Keresés

DÍJAK, ELISMERÉSEK

2018




2017






2016



2015




*

Városimázs filmek
Filmek - A Szecesszió Éve Gödöllőn
                                       

Időjárás

az

előrejelzése