2024. március 28. , 10:38
Köszöntjük Gedeon, Johanna nevű kedves olvasóinkat!
Eseménynaptár
H K Sz Cs P Sz V
         1  2  3
 4  5  6  7  8  9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Önkormányzati hírek



Keresés:   
2011.01.27 20:00
Gödöllői kastély - Az EU-elnökség háttérmunkája
Nyomtatható verzió

Az MR1 Kossuth Rádió A hely című műsora két részben mutatta be a magyar uniós elnökség kiemelt helyszínéül szolgáló gödöllői Grassalkovich kastélyt és az átalakítási, felújítási munkákat.

Kétrészes sorozatunkban oda megyünk, ahová mostanában még a madár sem szállhat be, a gödöllői kastély lovardájába. A hely, ahol Erzsébet királyné bécsi műlovarnőktől tanult lovas mutatványokat, szinte varázsütésre, nem egész négy hónap alatt impozáns tanácskozóteremmé alakult, ez ugyanis a magyar uniós elnökség kiemelt helyszíne. Ma kezdődő összeállításunkban azt mutatjuk be, kik és hogyan dolgoznak a háttérben azért, hogy minden úgy menjen, mint a karikacsapás.

Hallgassa meg a sorozat első részét - Miről mesél az épület

Vendéglátóink az első részben:
Papházi János muzeológus
Máthé Zsolt, a felújítások vezetője
Péterfi Csaba, Gödöllő kommunikációs igazgatója
Holub Katalin sajtófőnök
Robák Ferenc logisztikai ügyekért felelős kormánybiztos

A műsorban először a kastély történelmével ismerkedhetnek meg.

Grassalkovich Antal gróf, Mária Terézia bizalmi embere építtette, és 1751-ben maga a királynő is meglátogatta. Ehhez több anekdota is fűződik. Az egyik szerint a nyáron érkező királynőnek szánkázni lett volna kedve, mire a gróf sóval szóratta be a Gödöllő és Pest közötti utat, hogy Mária Teréziát megszánkáztassa, ami egy vagyonba került, mert felemésztette a máramarosi sóbányák egy évi termését. Egy másik szerint Mária Terézia nem győzte eléggé dicsérni a gödöllői kastély szépségét. A termek, a színház, a lovagló, mind-mind kiérdemelték a dicséretét. Csak abban látott hibát, hogy kevés a festmény. Mire a gróf azt válaszolta, hogy „Semmi képet nem ítéltem arra méltónak, hogy házamba kerüljön, míg királynőm képe nem díszíti a hajlékomat”. Mária Terézia ezt követően elküldte saját és férje képét, amit Jean Etienne Listard festett. Érdekes az is, hogy a kastély mesés kincstárának éke - állítólag - három filléres cserépbögre volt. Ezekről Grassalkovich Antal azt mondta Mária Teréziának, hogy ezekben az edénykékben hordta ebédjét a pécsi kapucinusoktól, amikor az ő kegyelemkenyerüket ette, és erre mindig emlékezni akar.

A Grassalkovich család férfi ágának kihalása (1841) után több tulajdonosa is volt a kastélynak, majd az 1867-es koronázást követően az országgyűlés döntése alapján a mindenkori magyar uralkodó pihenőrezidenciájául jelölték ki, ez volt az ország ajándéka Ferenc Józsefnek és Erzsébet királynénak. Ebben a korszakban a kastély az önálló magyar államiság egyik szimbólumává vált, s mint rezideális központ, politikai jelentőséggel rendelkezett. A királyi család gyakorta, évente hosszú hónapokat időzött Gödöllőn, Erzsébet királyné kedves helye volt, ahol el tudott bújni a merev udvari etikett (és az anyósa) elől. Szívesen vadászott, lovagolt, sőt, a hajdani lovardában, ahol ma az EU minisztereinek találkozója zajlik, cirkuszi műlovarnőktől tanult lovas mutatványokat. Ebben a korszakban a kastély az önálló magyar államiság egyik szimbólumává vált, s mint rezideális központ, politikai jelentőséggel rendelkezett. Különösen Erzsébet királyné (1837-1898) tartózkodott szívesen Gödöllőn, ahol magyar környezete mély szeretettel vette körül, s tragikus halála után a kastély Felsőkertjéhez kapcsoltan emlékparkot létesített.

A két világháború közt Horthy Miklós kormányzó használta, és a kastély számos diplomáciai eseménynek adott otthont. A háború után a kifosztott épület egy részében szociális otthon működött, a másik szovjet hadsereg birtokában volt, egészen a kivonulásukig. Az elkeserítő állapotban lévő épület felújítása 1991-től kezdődhetett meg, és tart a mai napig.

Tavaly augusztusban dőlt el, hogy Gödöllő a magyar uniós elnökség kiemelt helyszíne lesz. Az egykori lovardát elegáns konferenciateremmé alakították át, példátlan gyorsasággal. Az átépítés drámaian kezdődött: a déli falat kivágták, és ezen a nyíláson keresztül jártak be az épület belsejébe a markolók és dömperek. „Októberig lényegében rombolás folyt, csak utána kezdődött az építés.” Az eredmény: egy 400 főt befogadó, 638 négyzetméteres egybefüggő, oszlopmentes behangosított tér, műemléki környezetben, ami Európában is egyedülálló. Az átépítés nehézségeiről és szépségeiről egyaránt hallanak a műsorban.

 Hallgassa meg a sorozat második részét

Folytatjuk bolyongásunkat a gödöllői kastélyban, a 2011-es magyar uniós elnökség kiemelt helyszínén. Az előző adásban az épületek meséltek a múltról és az átalakításokról, felújításokról, ma pedig azok az emberek, akiken sok múlik, hogy minden úgy menjen, mint a karikacsapás. Hallanak gasztronómiai tanácsadót és sommelier-t, a nehéz percekre is felkészülő kastélyigazgatót és kormánybiztost is.

Vendéglátóink:
Péterfi Csaba és Holub Katalin, Gödöllő kommunikációs vezetője, illetve a kastély sajtófőnöke
Gál Helga az EU-elnökség sommelier-je
Ruprecht László mesterszakács, az elnökség gasztronómiai tanácsadója
Gönczi Tibor, a kastély igazgatója
Robák Ferenc kormánybiztos

Miről hallhatnak a műsorban? Megtudhatjuk, celeb-e, politikus. Vannak-e különleges kívánságaik? Hál’ istennek nincsenek. Természetesen a kiemelt figyelem minden téren indokolt, de ide tanácskozni, tárgyalni jönnek. A tárgyalások szüneteiben vannak/lesznek rövid kulturális programok. Ebben a szervezők támaszkodnak a gödöllői Chopin Zeneiskolára, és a most induló Barokk Év rendezvényeire. Ez utóbbi azért most indul, mert 260 éve járt a kastélyban Mária Terézia, és 240 évben halt meg az építtető, Grassalkovich Antal gróf.

A valódi diplomácia mellett egyáltalán nem elhanyagolható „a fehér asztal diplomáciája”. Ebben nagy szerepe van Helga sommelier-nek, azaz borajánló- pohárnoknak és Ruprecht László mesterszakács-gasztronómiai tanácsadónak. Gál Helga az első női a szakmában Magyarországon és az első olyan sommelier, akit uniós elnökség foglalkoztat Ruprecht László mesterszakács 2008-ban szerezte meg az École Lenotre francia iskola akadémiai Chef diplomáját. Munkájában keresi a bor és az ételek harmóniáját. Farkas Erika kérdésére – hogy nincs-e eltúlozva az étkezés szerepe - elmondták, hogy egy ilyen ebéd nem úgy zajlik, mint egy kellemes éttermi meghívás, ahol a vendég addig marad, addig mulat, amíg jól érzi magát. Itt szabályok vannak, be kell tartani az időpontokat, és ha csúsznak a tárgyalások, akkor például az étkezés, a felszolgálás gyorsaságában kell behozni. Gondolni kell arra, hogy a helyszín sokszor egy múzeumi terem, valódi konyhai háttér nélkül, tehát olyan ételeket kell kiválasztani, amelyek garantáltan kiváló minőségben szolgálhatók fel így is. A saját éttermi rutinunk szerint megrendeljük az ételt, és ahhoz választunk bort. Itt fordítva történt, ez egy olyan tánc, ahol a bor vezet – mondta el Gál Helga. Először kiválasztották a borokat, és azokhoz rendelték hozzá az ételeket. A koncepció szerint a magyar borrégiók „fogadnak örökbe” egy-egy rendezvényt, és a séfek úgy komponálják meg az ételeket magyar alapanyagokból, nyersanyagokból, hogy a borokkal való harmónia tökéletes legyen. Megtudhatjuk, hogyan készülnek arra, ha a vendég diétázik, beteg, vegetáriánus vagy csak válogatós. Például, a felszolgálóknál van egy fénykép azokról, akiknek a menüjében változtatás van, és ez alapján viszik ki a személyre szóló, módosított ételsort. Farkas Erika rákérdezett, mi történik, ha elsózták az ételt, kiborították a levest, vagy más hasonló dolog történik. A két szakember szerint az embernek a legváratlanabb helyzetekre is fel kell készülnie. Gál Helga még nevetve hozzáteszi: „Akkor jöhetnek a borok…”

Megnéztük a díszudvart és a barokk színházat is. Itt készülnek majd a family-fotók, azaz a politikusokról közösen készített képek. A különleges, 25 kilós Herendi-vázát, amelynek zöld Viktória-mintái között az európai nemzetek himnuszainak első két sora olvasható, Gönczi Tibor, a kastély igazgatója mutatta meg nekünk. Elmondta, hogy a magyar elnökség után a váza Brüsszelbe kerül, az Európai Bizottsághoz, a magyar állam ajándékaként.

A protokoll is tartogat érdekességeket. Robák Ferenc kormánybiztos az ültetésről elmondta, hogy a székek sorrendjét az határozza meg, hogy a delegáltak közelednek vagy távolodnak az uniós elnökségtől. Vagyis a pozíció félévente változik. A protokollosoknak is fel kell készülniük minden váratlan helyzetre. Ma a mini folttisztító éppúgy elengedhetetlen kellék, mint régebben egy darabka kréta, amellyel újra makulátlan fehér lehet a leevett ing. Megnyugtat, hogy olyan még nem volt, hogy egy politikus egy pecsétes ing miatt ne ült volna tárgyalóasztalhoz.

A kastély igazgatója, Gönczi Tibor folytatja: ügyelnek arra, hogy ne legyen síkos parketta. A férfiaknak minden méretben tartanak ingeket, a hölgyeknek – gondolva a felfutott harisnyákra – harisnyasorozatot, és ha kell, van cipész is, aki azonnal kezelésbe veszi a törött sarkú cipőket. Van folyamatos orvosi ellátás is a váratlan helyzetekre.

A kastély a miniszteri találkozók alatt hermetikusan le van zárva, egyébként rendesen nyitva tart. Az ellenőrök, kutyás őrök helye titok, ezért nem tudjuk megmutatni, hogy hol lesznek azonosító kártyák a zónákon belül, de a kommunikációs szakemberek azt elmondták, hogy a különböző zónákra érvényes kártyák lesznek, hiszen a takarítóknak, karbantartóknak és másoknak is folyamatos lesz a munkájuk.

Más biztonsági szabályok vonatkoznak a szakértői tárgyalásokra, mint egy miniszteri találkozóra – mondta el Robák Ferenc kormánybiztos. A szakértő maga jön be a reptérről, maga fizeti ki a szállodáját és utazik a helyszínre, a vendéglátónak az a dolga, hogy megteremtse a megfelelő körülményeket. A magas szintű találkozók esetén a vendéglátó gondoskodik mindenről az érkezőktől érkezéstől indulásig. A politikus otthonról is hoz személyi biztosítót, de a rendőrség és a Köztársasági Őrezred is védelmébe veszi, őt magát és autóját is kíséri. A testőre és a magyar személyi védő között állandó kapcsolat van. Az együttműködés azért is fontos, mert például fegyvert nem egyszerű behozni az országba – ez csak a kölcsönösség alapján működik. Azt mondja, a mi testőreink talán nem mindig olyan jóképűek, mint Kevin Costner, de biztos, hogy jobb szakemberek. Hogy volt-e már merényletkísérlet az uniós elnökségek idején? Erről a biztonsági szolgálatok nem beszélnek, hiszen csak fölösleges reklámot csinálnának bizonyos személyeknek vagy szervezeteknek, de Robák Ferenc nem szeretné, ha a hangsúly a biztonsági kérdéseken lenne, hiszen ilyenkor nagyon sok szakértői tárgyalás zajlik, ami semmiben sem különbözik – mondjuk – egy fogászkongresszus munkájától

forrás: www.radio.hu

 



Látogatottság: 4357
Keresés

DÍJAK, ELISMERÉSEK

2018




2017






2016



2015




*

Városimázs filmek
Filmek - A Szecesszió Éve Gödöllőn
                                       

Időjárás

az

előrejelzése