2024. április 18. , 21:27
Köszöntjük Andrea, Ilma nevű kedves olvasóinkat!
Eseménynaptár
H K Sz Cs P Sz V
 1  2  3  4  5  6  7
 8  9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Önkormányzati hírek



Keresés:   
2010.11.28 23:09
Varnus Xaver és a Talamba ütőegyüttes adventi hangversenye
Nyomtatható verzió

A várakozásnak megfelelően nagy sikert aratott Varnus Xaver orgonaművész és a Talamba ütőegyüttes varázslatos adventi koncertje november 28-án az egyetemi sportcsarnokban. A műsorban közreműködött az Erkel Ferenc Általános Iskola kórusa. A fellépőket és a közönséget dr. Gémesi György polgármester köszöntötte, s gyújtotta meg az adventi koszorú első gyertyáját. 

Az egyetemi sportcsarnokban is meggyúlt az adventi koszorú első gyertyája Varnus Xaver orgonaművész, a Talamba ütőegyüttes és az Erkel Ferenc Általános Iskola egyesített kórusának vasárnap esti hangversenyén. Odakinn szakadt a hó, odabenn egyre bensőségesebbé vált a légkör a művészek két és félórás előadása alatt. 
A fellépőket és a közönséget dr. Gémesi György polgármester köszöntötte, s ő gyújtotta meg az adventi koszorú első gyertyáját. Rövid üdvözlésében méltatta a Talamba ütőegyüttest, amely Gödöllő kiemelt művészeti csoportjává vált. Egyre feljebb ível a pályájuk, tavaly ünnepelték fennállásuk 10. évfordulóját. Kiemelte, hogy először mindig a gödöllői közönségnek mutatják be új műsorokat, amely azután országos és nemzetközi elismerést arat.
Az adventi időszak évről-évre visszatérő várakozás a megváltó születésére. Ilyenkor ki-ki igyekszik kicsit rendbe rakni az életét. Az adventi hangversenyen való részvétel az ünnepi készülődést segíti és az egymásra figyelés lehetőségét kínálja. A művészek nekünk adták azt az időt, amit a próbával, s persze az előadással töltenek. Adjunk időt mi is egymásnak, valóságosan és jelképesen az adventi koszorú sorra gyúló gyertyáinak mind erősebb fényénél, mondta befejezésül.
Varnus Xaver bevezető gondolataiban azt kívánta a gödöllőieknek, hogy mielőbb olyan hangversenytermük és sportcsarnokuk legyen, amilyet a kastély mellett megérdemelnek. Ezután Debussy gondolatát idézte fel, miszerint a karácsony a zeneszerzők lelkét olyan tudatállapotba helyezi, amelyben a hétköznapi küzdelemben nem észlelhető régiókat, dallamokat és harmóniákat  is megtalálnak. Ezeknek a műveknek a tolmácsolására vállalkozott – mint mondta - olyan kiváló partnerekkel, mint az Erkel Iskola száz tagú kórusa és a Talamba. 
A műsor első részében Bach műveket játszott Varnus Xaver. A zeneszerzőt a mindenkori orgonahangversenyek elkerülhetetlen komponistájának nevezte, akit „közvetlen USB kábel kötött Isten lelkéhez és azt írta le, amit diktáltak neki. Nem tépelődött, nem volt a műveiben még 2-3 lehetőség, azok a zene megmásíthatatlan ítéleteit hordozták”.
A hangversenyen végig közreműködő egyesített kórus szereplése ismét bebizonyította, az iskola zenetanárai és növendékei méltó örökösei névadójuk munkásságának.
 

   

  

 



Látogatottság: 2728
Keresés

DÍJAK, ELISMERÉSEK

2018




2017






2016



2015




*

Városimázs filmek
Filmek - A Szecesszió Éve Gödöllőn
                                       

Időjárás

az

előrejelzése