2024. március 29. , 13:29
Köszöntjük Auguszta nevű kedves olvasóinkat!
Eseménynaptár
H K Sz Cs P Sz V
         1  2  3
 4  5  6  7  8  9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Önkormányzati hírek



Keresés:   
2010.09.22 13:21
Térségi összefogás a munkahelyekért
Nyomtatható verzió

Hatvan szervezet írta alá Gödöllőn a kistérség Foglalkoztatási Paktumának alapító okiratát. A partnerség létrehozásával közös kitörési pontokat fogalmaztak meg a térség foglalkoztatási szintjének növelése, valamint az inaktivitás és a munkanélküliség mérséklése érdekében munkáltatók, önkormányzatok, képző intézmények és a regionális munkaügyi központ.

„A gödöllői kistérség kihasználva komparatív előnyeit Közép-Európa egyik legdinamikusabban fejlődő kistérségévé válik. Egyetemi bázisának, szellemi hátterének és élénk vállalkozási aktivitásának köszönhetően innováció orientált gazdasági fejlődést valósít meg. A gazdaság főáramába bővülő számban kapcsolódnak be hátrányos helyzetű rétegek is. A kistérség megtartja szakképzett munkaerejét és diplomásait, amelynek alapja a vállalkozások részvételével eredményesen működő képzési és szakképzési rendszer, a vonzó és biztos megélhetést kínáló munkahelyek” – ezt a jövőképet vázolták fel 2020-ra a frissen alakult Gödöllői Foglalkoztatási Paktum tagjai.

A partnerség alapítói a gödöllői kistérség gazdaságának és munkaerőpiacának fejlesztésében érdekelt vállalatok, intézmények. Ezen szervezetek érdeke, hogy a térségben élő emberek képzettségi szintje növekedjen, a helyi vállalkozások termelékenysége, foglalkoztatási képessége javuljon, a térségi képzőintézmények a munkaerő-piaci igényeknek megfelelő tudással vértezzék fel az itt tanuló fiatalokat, illetve hogy érdemi párbeszéd és jól működő partnerség alakuljon ki a résztvevő szervezetek között.

Hosszú távú együttműködést terveznek

„Kötelességünk és felelősségünk a kistérség lakói számára a komfortérzet biztosítása, amihez hozzátartozik a munkahelyek létrehozása és megtartása” – mondta az ünnepélyes aláíráson Dr. Gémesi György, a Gödöllői Kistérség Önkormányzatainak Többcélú Kistérségi Társulása elnöke. Dr. Gémesi György szerint nehéz a foglalkoztatás területén sikereket elérni. „Ez az együttműködés mégis sikert jelent, és előrevetíti azt a reményünket, hogy a kistérségi Paktum a mindennapi gyakorlat részévé fog válni.”

 

Dr. Gémesi György, a kistérségi társulás elnöke aláírja a megállapodást

Balogh Gyula, a Gödöllői Kulturális és Szociális Egyesület elnöke aláírja a megállapodást

A formálódó partnerségben elsődleges cél a megállapodást aláíró szervezetek szerepvállalásának, érdekeinek tisztázása a paktumon belül. Fontos, hogy tudatosodjon minden szereplőben, hogy miért vesz részt a paktumban, milyen elvárásai vannak, és mivel tud hozzájárulni a közös munkához. Gombás József, foglalkoztatási paktum szakértő szerint egy paktum lényege, hogy minden piaci szereplő hozza a saját tudását, kompetenciáit, jó szándékát a partnerség elvén. „A Gödöllői kistérségben minden alapvetés adott ahhoz, hogy létrejöjjön egy méltányos együttműködés a remélt haszon érdekében – és ez a haszon a foglalkoztatás szintjének növelése” – hangoztatta Gombás József.

Gombás József: - A Gödöllői kistérségben minden alapvetés adott ahhoz, hogy létrejöjjön egy méltányos együttműködés

Az uniós projekt keretében megvalósuló partnerség szervezése idén februárban kezdődött és a GAK Nonprofit Kft. sikeres pályázata révén alakulhatott meg. Első lépésként elkészült a Gödöllői Kistérség Helyzetfeltáró kutatása, amelynek segítségével a térség szereplői megismerhették a kistérség foglalkoztatási helyzetét, a munkanélküliség okait, a kistérségi kapcsolatrendszerek elégtelenségét, a szakember utánpótlás hiányosságait. A helyzetfeltárás megállapításait felhasználva széleskörű stratégiaalkotási folyamat kezdődött, s ennek eredményeképpen elkészült a gödöllői kistérség foglalkoztatási stratégiája, amely tartalmazza a Foglalkoztatási Paktum aláírói által közös célnak tekintett kitörési pontokat.

A képzési rendszer kövesse a piaci igényeket

A meglévők megtartása mellett a cél, hogy tartós munkahelyek jöjjenek létre a kistérségben elsősorban a humán és turisztikai szolgáltatások, mezőgazdaság, tudás intenzív ipar, logisztika, kutatóhelyek, megújuló energiák területén. Ehhez szükséges a vállalkozóvá válás és önfoglalkoztatás támogatása is megfelelő tanácsadási és ösztönzési rendszerekkel.

A Paktumon belül prioritást kapott a foglalkoztatást elősegítő szolgáltatások fejlesztése. A munkaerő-piac igényeinek megfelelő képzési rendszer kialakítása, hatékony pályaorientációs rendszer működése a partnerek által a Paktum egyik legfontosabb feladataként fogalmazódott meg. A képzőintézmények általában nem nyújtanak segítséget a tanulók pályaorientációjában, illetve gyakorlati hely keresésében. A tanulók végzése után nem jellemző a karrierkövetés, ami nehezíti a munkaerő-piaccal való kommunikációt. Több cég jelezte, hogy olyan gyakornokokat keres, akik hosszú távon gondolkodnak és a betanulás után a cégnél helyezkednének el. Ez a munkáltatói hozzáállás megteremti a lehetőséget egy jól működő gyakornoki rendszer kialakítására.

Már indul egy képzés a Munkaügyi Központnál

A térségben a munkahelyek nagyrészt rendelkezésre állnak, nem a munkahelyek hiánya a fő probléma. Mára a vállalkozások fejlődésének egyik legfőbb akadályává vált a szakképzett munkaerő hiánya. A kistérségben magasan kvalifikált munkaerő mellett hiányszakmák is megjelentek, amik elsősorban a szak- és betanított munkásokat foglalkoztató vállalkozásoknál jelent problémát.

„A partnerségnek már az előkészítés szakaszában is van kézzelfogható eredménye: szervezés alatt áll egy olyan szakirányú képzés, amelyre a Paktum egyik munkáltató tagjának volt szüksége” – nyilatkozta Horváth Terézia, a Közép-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ Gödöllői Kirendeltségének vezetője, aki kölcsönös információcserét, bővülő kapcsolatokat, ennek révén a munkaerő kereslet és kínálat összehangolását várja a Paktumtól. „Korábban ez a foglalkoztató nem rendelkezett olyan ismeretekkel, hogy ilyen igénnyel jelentkezzen a Munkaügyi Központnál. Rendelkezésre álló forrásaink lehetőséget biztosítanak a képzés beindításához.”

Horváth Terézia szerint a kommunikációra minden piaci szereplőnek szüksége van. „A Munkaügyi Központ többek között a betöltetlen állásokról vár adatokat, a vállalatok pedig a lehetséges képzésekről, támogatásokról kaphatnak információt és a megfelelő munkavállaló kiválasztásában segítséget. A Foglalkoztatási Paktum tulajdonképpen egy asztalhoz ülteti a munkaerőpiac minden szereplőjét és nagyobb rálátást biztosít a kistérség munkaerő-piaci folyamataira, a felmerülő igényekre.”

Közös buszjárat-optimalizálás is lehetséges

A műanyag fröccsöntéssel foglalkozó, Aszódon 500 főt foglalkoztató Richard Fritz Kft. HR vezetője, Czompa Judit fontosnak tartja, hogy a Munkaügyi Központ is csatlakozott a Paktumhoz. „Így a munkáltatói oldalon alakuló trendekről első kézből értesülünk” – mondta Czompa Judit. „A Paktumban való részvételünk továbbá segíthet abban, hogy szakképzett munkaerővel töltsük fel a 8 általánost végzett és az érettségizett munkavállalóink közötti űrt. Speciális, például műanyagipari tanfolyamokra is szükségünk lenne, a Paktum tagjaival közösen szervezhetünk ilyen képzéseket. Mivel buszjárataink közel 60-80 km-es körzetre kiterjednek a régióban, minden olyan kezdeményezés érdekes lehet számunkra, amely esetleg több nagy munkáltató járatoptimalizálásával foglalkozhat.”

Czompa Judit kiemelte a tapasztalatcsere lehetőségét: „Vállalatunknál és másutt is problémás a szülési szabadságról visszatérő kismamák munkába állása, erre saját programot is indítunk 2011-től, de a Paktum többi nagyvállalati tagjaitól is várjuk a „best practice” ötleteket. A megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatásával kapcsolatosan szívesen osztjuk meg a nálunk kialakított gyakorlatot azokkal a tagokkal, akik esetleg most vagy jövőre kezdenek a bevezetéshez.”

Az iskola közösségi érdekeket is szolgál

„Egy iskola sikerének egyre inkább az a fokmérője, hogy milyen életkezdési lehetőségeket tud a végzett tanulók számára biztosítani” – mondta Kocsi Tamás, a Pest Megye fenntartásában működő Madách Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium igazgatója. „Az országban általánosságban óriási szakadék tátong a képzés és a munkaerőpiac között, a szülők diplomát álmodnak a kettes érettségivel rendelkező gyereknek is, miközben vészesen fogy azoknak a száma, akik szakmát akarnak tanulni. Úgy gondolom, helyi szinten is sokat lehet tenni az iskola közösségi érdekeket szolgáló szerepének erősítésére. A Paktum arról szól, hogy a helyi rendszereket a belső erőforrások megmozdításával sikeresebben lehet működtetni.”

Kocsi Tamás elmondta, az iskola tervei között egy vegyésztechnikus képzés beindítása szerepel, mert Gödöllő területén számos gyógyszeripari konszern működik, melyek igényelnék a szakképzett munkaerőt.

A helyieken múlik

Az együttműködési megállapodás aláírói egyetértettek abban, hogy a Foglalkoztatási Paktum sikeréhez természetesen szükségesek lesznek megfelelő kormányzati intézkedések, de még inkább a helyiek akarata és kitartása. A gazdasági és társadalmi szervezeti háttér és kapacitások egyedülállóak a kistérségben. Ezek mozgósításához, az erőfeszítések összeadásához viszont szükséges a partnerség-építés, amelyben a foglalkoztatási paktumnak fontos szerepe van.

A paktum egy nyitott együttműködési szerveződés. A szerződők és támogatók köréhez bármikor lehet csatlakozni, és kilépni. A TÁMOP-1.4.4-08/1-2009-0037 számú projektre az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott támogatás összege 23.490.188 Ft.


HÁTTÉR

A Gödöllői Kistérségi Foglalkoztatási Paktumról
Az Európai Unió támogatásával megvalósuló Paktum célja egy partneri együttműködés kialakítása a munkaerőpiac különböző szereplői között – munkaadók, munkavállalók, önkormányzatok, képzőintézmények, civil szervezetek, valamint a munkaügyi központ – a térség foglalkoztatási és gazdasági helyzetének fejlesztése céljából. Átfogó cél a foglalkoztatási szint növelése, új munkahelyek teremtése, meglévő munkahelyek védelme, térségi humán-erőforrás fejlesztés, a hátrányos helyzetű csoportok munkaerő-piaci reintegrációja, a képzések munkaerő-piaci igényekhez való igazítása.
Magyarországon idáig mintegy 50 foglalkoztatási paktumot kötöttek, amelyek között találhatóak települési, kistérségi, megyei illetve regionális paktumok.
A gödöllői kistérségben létrejövő partnerség a GAK Nonprofit Kft. sikeres pályázata alakulhatott meg, és a „Kistérségi együttműködés a helyi gazdasági és foglalkoztatási potenciál erősítésére” című projekthez kapcsolódik, amely „A helyi és határon átnyúló foglalkoztatási megállapodások” című, TÁMOP-1.4.4-08/1 kódszámú pályázati program keretében valósul meg. Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott támogatás összege 23.490.188 Ft.



Látogatottság: 3670
Keresés

DÍJAK, ELISMERÉSEK

2018




2017






2016



2015




*

Városimázs filmek
Filmek - A Szecesszió Éve Gödöllőn
                                       

Időjárás

az

előrejelzése