2024. március 28. , 16:26
Köszöntjük Gedeon, Johanna nevű kedves olvasóinkat!
Eseménynaptár
H K Sz Cs P Sz V
         1  2  3
 4  5  6  7  8  9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Önkormányzati hírek



Keresés:   
2010.09.21 10:07
Felavatták Hegedűs Gyula és Berzétey Ilona síremlékét
Nyomtatható verzió

A Kulturális Örökség Napjai kiemelkedő eseménye volt szeptember 18-án a Máriabesnyői Temetőben Hegedűs Gyula és Berzétey Ilona síremlékének felavatása.

A kezdeményezés élére Pécsi Ildikó Kossuth-díjas színművész állt, aki már régóta szerette volna, hogy méltó emlékhely legyen az egykori színészóriás és felesége nyughelye. Kérésére megmozdult a művészvilág is. A MASZK Országos Színész Egyesület, a Színházi Dolgozók Szakszervezete és a Vígszínház első szóra vállalták, hogy biztosítják munkához szükséges pénzügyi forrásokat: 300.000 Ft-tal járultak hozzá a síremlék felújításához. Így az önkormányzat, a Gödöllői Értékvédő Közhasznú Egyesület és a sírt korábban is gondozó Garabonciás Egyesület közös támogatásával, a szükséges engedélyek birtokában kezdődhetett
meg a munka.
Pécsi Ildikó és Szűcs Józsefné, az értékvédő egyesület elnöke közösen fogták össze a felújítással kapcsolatos teendőket. A kivitelezéshez Varga Árpád műkőkészítő és fia, Varga Attila európai kőfaragó mester nyújtottak segítséget. A síremlék felújítása mellett rendezték annak környezetét is, előtte padokat helyeztek el.
A Máriabesnyői Temetőben Pécsi Ildikó köszöntötte a megjelenteket, s elevenítette fel főiskolás éveinek emlékét, amikor még állt Hegedűs Gyula egykori villája, ami még őrizte a művészházaspár máriabesnyői életének emlékeit. Az itt töltött örömteli napok rendkívül jelentősek voltak számukra, nem véletlen, hogy az I. világháborút követően egyre több időt töltöttek itt – avatta be az érdeklődőket Hegedűs D. Géza Kossuth-díjas színművész, a MASZK elnöke. Hunyadi Sándor író segítségével elevenítette fel a két művész emlékét, a Máriabesnyőn töltött időket. Tisztelgett a művésznő előtt, aki Kosztolányi Dezső Ilona című versének ihletője volt. Majd felidézte Hegedűs Gyula utolsó napját, utolsó színházi előadását, amikor lázas betegen lépett a színpadra, majd halálát, és a végső búcsút, amikor a barátok és a kollégák talpig gyászban álltak koporsója mellett, és kísérték el végső nyughelyére.
Konrád Antal színművész, a Színházi Dolgozók Szakszervezetének elnöke Petőfi Sándor Színészdal című versével tisztelgett az egykori pályatársak előtt, Mészáros Bea, a Garabonciás Színtársulat vezetője pedig Hegedűs Gyula egyik könyvéből idézett, bepillantást engedve a kulisszák mögé, a színházi mindennapok küzdelmeibe.
Gémesi György polgármester köszönetet mondott mindazoknak, akiknek a segítségével megvalósulhatott a felújítás, és külön kiemelte Pécsi Ildikó ez ügyben végzett áldozatos munkáját.
Zárásként Herczenik Anna, az Operaház magánénekese előadásában csendült fel az Ave Maria.
Az ünnepséget Lamp Lajos, a MASZK titkára is megtisztelte jelenlétével, valamint a gödöllői művészeti intézmények és szervezetek vezetői és tagjai is tisztelegtek a két művész emléke előtt.
Hegedűs D. Géza örömmel vállalta a felkérést és segített a pénzügyi háttér megteremtésében. A Kossuth-díjas színművész jelenleg a Vígszínházban a Ványa bácsi előadására készül. Ott, ahol a darab ősbemutatóján egykor Hegedűs Gyula játszotta a címszerepet.
„Nagyon kellemes meglepetés nekem, hogy most sor kerül erre az ünnepségre. Boldog vagyok, hogy Gödöllő vezetése ilyen kezdeményezéssel állt elő, hogy fontosnak tartja felmutatni azokat a példaértékű életeket, akikbe ma megkapaszkodhatunk“ – mondta Hegedűs D. Géza. „Úgy gondolom, rendkívül fontos, hogy a múlt értékeinek ápolására és a jövő nemzedék nevelésére ugyanolyan energiákat fordítsunk. A MASZK egyik fő feladatának tekinti, hogy ennek megfeleljen. Öröm számomra, hogy ebben partnerek lehetünk. Kevés ilyen várost ismerek.“
A Kulturális Örökség Napjai keretében városszerte zajlottak a rendezvények.
Az érdeklődők vezetéssel ismerkedhettek meg a Dózsa György úti, a Máriabesnyői és a Premontrei Temető, valamint az Izraelita Kegyeleti Park történetével. A GIM Házban és az evangélikus templomban kiállítás várta az érdeklődőket, a Királyi Kastélyban pedig megnyíltak a felújított szárnyak a látogatók előtt, s megismerkedhettek a kastélypark történetével, valamint a Királydombi pavilonnal is az érdeklődők.



Látogatottság: 2501
Keresés

DÍJAK, ELISMERÉSEK

2018




2017






2016



2015




*

Városimázs filmek
Filmek - A Szecesszió Éve Gödöllőn
                                       

Időjárás

az

előrejelzése