2024. április 20. , 16:10
Köszöntjük Tivadar nevű kedves olvasóinkat!
Eseménynaptár
H K Sz Cs P Sz V
 1  2  3  4  5  6  7
 8  9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Önkormányzati hírek



Keresés:   
2010.06.28 21:29
A Magyar Polgármesterek VIII. Világtalálkozójának Zárónyilatkozata

A Magyar Polgármesterek VIII. Világtalálkozója, Gödöllőn kiemelten foglalkozott az önkormányzatok finanszírozásának, pénzügyi ellenőrzésének, az önkormányzati rendszer átalakításának, a kistelepülések jövőjének és működésének, a települések üzemeltetésének, a határokon átnyúló magyar-magyar együttműködésének és gazdasági kapcsolatoknak a kérdéseivel.

A résztvevő polgármesterek:

- Megállapítják, hogy az állam által előírt, kötelező feladatok finanszírozásában az állam részvállalása, többek között a 2009. évi 120 milliárd forintos elvonás következtében, nagymértékben csökkent, így a közfeladatok ellátásának és a közszolgáltatások szervezésének feltételei romlottak, esetenként ellehetetlenültek. Ez is hozzájárult ahhoz, hogy az önkormányzatok fele önhibájukon kívül kiegészítő állami forrás nélkül nem tudja ellátni kötelező feladatát.

- Szükségesnek tartják az önkormányzati rendszer áttekintését, a feladat – hatáskör - finanszírozás újragondolását, és ez alapján az önkormányzatok gazdasági stabilitásának és finanszírozási alapjának a megerősítését. Az önkormányzati rendszer átalakításának folyamatában, érdekképviseleteik útján, a nemzeti együttműködés keretében a kormánnyal egyenrangú partnerként részt kívánnak venni.

- Szükségesnek tartják az önkormányzatok ellenőrzési rendszerének újraszabályozását, a kiszámítható feltételek mellett történő rendszeres pénzügyi ellenőrzést, az Állami Számvevőszék szerepének megerősítését.

- Megállapítják, hogy a település üzemeltetés költségei gyorsabban emelkednek, mint a rendelkezésre álló források, különösen az energiaköltségek növekedése elviselhetetlenül magas. Fontosnak tartják ezen költségek növekedésének figyelembevételét a normatívák megállapításánál, és olyan pályázati források biztosítását, amelyek lehetővé teszik az üzemeltetési költségek, hangsúlyozottan az energiaköltségek jelentős csökkentését, az energia takarékosságot, a megújuló energia alkalmazását.

- Alapvető fontosságúnak tartják

  - a pályázati rendszer átalakítását, a szükségletekhez jobban igazodó célok megfogalmazását,

  - a túlbürokratizált közbeszerzési eljárás átalakítását,

  - a Versenyhivatal szerepének erősítését a közbeszerzési eljárásoknál tapasztalható korrupciós jelenségek visszaszorítása érdekében.

- Megállapítják, hogy a kistelepülések az egyetemes magyar kultúra részét képezik, ezért elengedhetetlen, hogy minden település rendelkezzen az önkormányzás jogával. A kistelepülések jövőjének a záloga a jó vidékfejlesztési politika, az önellátás, az öngondoskodás, az önfoglalkoztatás, és a munkahelybővítés megvalósítása, a családi gazdálkodás elősegítése. Jó vidékfejlesztési politika nélkül nincs erős önkormányzati rendszer, erős önkormányzati rendszer nélkül nincs hatékony vidékfejlesztés, nincs erős, fejlődő gazdaság.

- Üdvözlik a Magyar Polgármesterek VII. Világtalálkozóján megfogalmazott kárpát-medencei önkormányzati összefogást megtestesítő szervezet, a Közép-Európai Önkormányzati és Területfejlesztési Szövetség megalakulását.

- Fontosnak tartják, hogy minél több helyi és területi önkormányzat csatlakozzon a szövetséghez, és erre kérjék testvértelepüléseiket is.

- Üdvözlik a magyar nemzet egységének a helyreállítására irányuló törekvéseket.

- Fontosnak tartják

  - a határokon átnyúló kapcsolatok tartalommal való kitöltését,

  - a gazdasági kapcsolatok megerősítését, különös tekintettel az Európai Unió által támogatott európai területi együttműködést megvalósító együttműködésre (EGTC).

- Elismeréssel adóznak a rendkívüli árvízi katasztrófa sújtotta területek lakosságának és önkormányzatainak, a rendőrségnek, a honvédségnek és a vízügyi szervezetek munkatársainak a helytállásáért, amely szép példája az áldozatkészségnek és az összefogásnak, és felhívják a figyelmet a nehéz helyzetbe került településekkel való szolidaritásra.

Gödöllő, 2010. június 28.



Látogatottság: 1995
Keresés

DÍJAK, ELISMERÉSEK

2018




2017






2016



2015




*

Városimázs filmek
Filmek - A Szecesszió Éve Gödöllőn
                                       

Időjárás

az

előrejelzése