2024. március 28. , 13:20
Köszöntjük Gedeon, Johanna nevű kedves olvasóinkat!
Eseménynaptár
H K Sz Cs P Sz V
         1  2  3
 4  5  6  7  8  9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Önkormányzati hírek



Keresés:   
2010.06.07 23:30
Gödöllői fiesta Spanyolországban

Gödöllő spanyol testvérvárosában, Valdemoróban és az ország fővárosában, Madridban is hatalmas sikert aratott a Talamba Ütőegyüttes, a Gödöllő táncegyüttes két táncosa, valamit a Chopin Zeneiskola két tanulója. Valdemoróban június 4-től június 30-ig több kiállítás keretében is megismerkedhetnek testvérvárosunk lakói Gödöllővel.

 

 

 

 

   

 

   

 

   

 

  

Ez év június 30-ig Spanyolország tölti be az Európai Unió soros elnöki tisztségét. Miután 2011. január 1-jétől hazánk veszi át ezt a posztot, a két ország között tovább erősödtek a kulturális kapcsolatok. Gödöllő és Valdemoró 2008-ban írt alá testvérvárosi együttműködést, így városunk szintén meghívást kapott, hogy részt vegyen e kapcsolaterősítésben. A madridi magyar követség és a Balassi Kulturális Intézet, Valdemoró és Gödöllő önkormányzata, valamint több támogató segítségével léphetett fel a Talamba Ütőegyüttes, Hajdú Zsuzsanna és Moussa Ahmed, a Gödöllő Táncegyüttes tagai, valamint Langer Ágnes (hegedű), Kiss Dorottya (furulya), a Chopin Zeneiskola diákjai. A Talamba együttes tagjai (Zombor Levente, Grünvald László, Kiss István, Szitha Miklós, V. Nagy Miklós) telt házas koncertet adtak Madridban is, ahol hatalmas sikert könyvelhettek el. A koncert megszervezésében nagy segítséget nyújtott Végvári Tamás kulturális attasé. Június 4-én Valdemoróban nyílt meg hivatalosan a Gödöllő hónap. A város színházában, a Juan Prado Kulturális Intézetben mutatták be a Gödöllő múltja, jelene és jövője című fotókiállítást, ami városunk történetét eleveníti meg az 1800-as évek közepétől napjainkig. A kiállításon olyan képek is bemutatásra kerülnek, amit eddig még talán a gödöllőiek sem igen láttak, ismertek. Ki emlékszik még a régi szállodára, ami valamikor a mai Művészetek Háza tájékán állt és gúnyneve Nagykrumpli volt? Láthatjuk, hogyan is épült a város a 60-as, 70-es években, és került elbontásra a „modern” panelek miatt sok-sok régi barokk épület, és persze sok vályog épület is. De a látogatók már most megismerkedhetnek leendő főterünkkel és a vasútállomással is a látványterveknek köszönhetően. Az archív fotók nagy részét a Gödöllői Városi Múzeum adományozta, és a kiállítás összeállítása Seres Imrének köszönhető. José Miguel Moreno, Valdemoró polgármestre, megnézve a fotókiállítást, megígérte, hogy hamarosan személyesen is ellátogat Gödöllőre. Megköszönte mindazt a munkát, és kitartást, amit Gémesi György, Gödöllő polgármestere tett, hogy ez a kapcsolat élő legyen.

 

 

     

 

 

 

   

 

José Miguel Moreno, Valdemoró polgármestere szerint: „Minden kapcsolat két emberen múlik, és mindkettőnek tennie kell érte, hogy jól működjön. Ma Valdemoró megismerheti Önöket, a várost, ahol élnek, a kultúrát és az ételeiket, sajnos nem tudunk mindannyian elmenni, hogy meglátogassuk Gödöllőt, de egy kicsit betekinthetünk testvérvárosunk mindennapjaiba. Szerencsére hamarosan Valdemoróval ismerkedhetnek meg a gödöllői polgárok. Szeptemberben mi látogatunk el Önökhöz, elvisszük a spanyol életet, kultúrát, táncunkat és dalainkat. Egy kis ízelőt adunk abból, mivel várjuk mi Önöket. Ígérem, hogy én is elmegyek, bár ez számomra nagy feladat, mivel, sajnos, repülésfóbiám van, de ha három napig is tart, hogy eljussak Gödöllőre, akkor is ott leszek.”

 

 

 

Gémesi György megköszönte azt a szívélyes fogadtatást, amivel Valdemoróban várták őket. Mint elmondta, csak egy cseppet tudtak elhozni magunkból, de reméli, hogy ez is elég ahhoz, minél többen ellátogassanak hozzánk. A fotókon keresztül életképeket láthatnak, a kulturális programban megismerhetik a magyar temperamentumot, ami sokban hasonlít a spanyolokéhoz, és megismerhetik a magyar ízeket is (a fogadáson több fajta magyar szalámit, tokajit és pálinkát szolgáltak fel).

Gémesi György ajándékként az egykori Világfa bronz mását adományozta. Mint elmondta, ez a fa azért különleges, mert két részből áll, így alkotva egységet. A két különálló rész egymásba csavarodva, egymást segítve tör a magasba és ott egy szárnyban végződik. Ilyenek vagyunk mi is. Egymástól függetlenek vagyunk, de mégis így összekapaszkodva egymást erősítjük. José Miguel Moreno a város kapujának kicsinyített mását adta Gödöllőnek.

A gödöllői városi küldöttség tagjai (Gémesi György polgármester, dr. Nánási Éva címzetes főjegyző, Kovács Balázs, a Művészetek Háza igazgatója) másnap ellátogattak a városi könyvtár épületébe, ahol egy külön magyar sarkot alakítottak ki. Dolores Hernadez, a könyvtár igazgatója elmondta, céljuk, hogy a Gödöllői Városi Könyvtárral együttműködve folyamatosan bővüljön a kínálat, amit az olvasóknak tudnak nyújtani. „Míg Gödöllőn főleg spanyol, elsősorban valdemorói írók művei lesznek megtalálhatóak spanyol és magyar nyelven, Valdemoróba gödöllői írók-költők műveit várjuk. Ehhez természetesen szükséges, hogy megtaláljuk azokat a forrásokat, pályázatokat, amelyek a fordítások költségeit fedezik” – tette hozzá.

A könyvtár után a Valdemorói Zeneikolában nyitották meg Kresz Albert fotóművész kiállítását, amit már a gödöllői közönség is láthatott a Chopin zeneiskolában. Itt a Zeneiskola két diákja, Langer Ágnes és Kiss Dorottya Boglárka is adott egy rövid koncertet. A két zeneiskola is szorosabbra fűzi kapcsolatait; idén júniusban már három diák és egy pedagógus érkezik hozzánk a nyári táborba, majd szeptemberben a zeneiskola több diákja és pedagógusa ad koncertet a Testvérvárosi Napok keretében. Reményeink szerint már idén októberben ismét felléphetnek gödöllői diákok Valdemoróban, és több gyerek is lehetőséget kap, hogy megismerkedjen az ottani zeneoktatással.

Valdemoró egyik általános iskolájában állították ki azokat a fotókat és rajzokat, amiket gödöllői általános iskolások készítettek a Gödöllői Értékvédő Közhasznú Egyesület felhívására. Az alkotások kiértékelése ezen a héten történik meg a spanyol iskolások szavazatai alapján.

 

 

A Gödöllői Napok zárása Valdemoró barokk főterén történt, ahol először Moussa Ahmed és Hajdú Zsuzsanna magyar táncokkal alapozták meg a hangulatot, majd az igazi fiestát a Talamba ütőegyüttes koncertje hozta meg. Az együttes hatalmas sikert aratott és zenéje mindenkit táncra perdített. Hamarosan pedig mi ismerkedhetünk meg spanyol testvérvárosunkkal, Valdemoróval, hiszen szeptember 10-11. között ők mutatkoznak be nálunk, Gödöllőn.

 



Látogatottság: 2992
Keresés

DÍJAK, ELISMERÉSEK

2018




2017






2016



2015




*

Városimázs filmek
Filmek - A Szecesszió Éve Gödöllőn
                                       

Időjárás

az

előrejelzése