2024. április 26. , 02:08
Köszöntjük Ervin nevű kedves olvasóinkat!
Eseménynaptár
H K Sz Cs P Sz V
 1  2  3  4  5  6  7
 8  9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Önkormányzati hírek



Keresés:   
2010.05.10 13:16
Erősödő európai kapcsolatok

A május 4-i és 5-i felszabadulás napi ünnepségekre kapott meghívást holland testvérvárosunk, Wageningen polgármesterétől, Geert van Rumundtól  dr. Gémesi György polgármester, dr. Nánási Éva főjegyző és dr. Fábián Zsolt önkormányzati szaktanácsadó. Találkozásaikon szó esett városaink további együttműködéséről és európai uniós lehetőségekről is.  

 

   

 

Május 4-én a csendes menettel kezdődött Wageningenben a felszabadulás ünnepe. Ekkor azokra emlékezik a város, akik életüket veszítették a II. világháború alatt. Először a zsidó áldozatok emlékművénél álltak meg egy percre, majd megkoszorúzták a holland katonák és civil áldozatok részére emelt emlékművet.

A városban (és szerte Hollandiában) este 6 órától félárbocra eresztik a nemzeti  zászlót, ezzel tisztelegve az áldozatok előtt. Éjfélkor meggyújtják a Béke lángját és ezzel kezdődik meg hivatalosan a felszabadulás ünnepe.

Wageningen kiemelt helyszín egész Hollandiában, hiszen 1945. május 5-én a német csapatok itt írták alá a kapitulációt a kanadai felszabadító csapatok előtt. Minden évben a még élő II. világháborús hősök szerte a világból eljönnek testvérvárosunkba, hogy részt vegyenek  az emlékfelvonuláson.

Az ünneplés és emlékezés mellett a gödöllői delegáció több hivatalos megbeszélésen is részt vett. Először a helyi női egyesület vezetőivel találkoztak, akik elmondták, hogy milyen partnerséget építettek ki a gödöllői Regina Alapítvánnyal. Toos van Oers, Jeanne van Poppel és Willy Hoedjes elmondták, hogy a  két szervezet az elmúlt egy évben több közös programot is elindított és ehhez kérik a két hivatal együttműködő segítségét is. November 19-én belga testvérvárosunkban, Turnhoutban egy szakmai konferenciát rendeznek, amin a holland tagozat is részt vesz. Gémesi György megígérte, segít abban, hogy ezen a konferencián a Regina egy szakembere is részt vehessen. Mint említette, reméli, hogy az októberi látogatáson, amikor Gödöllőről közel 50 fő utazik Wageningenbe, köztük a Regina képviselői is, már elindulhatnak a közös programok.

A wageningeni tagszervezet egy közel két éves programot dolgozott ki első lépésként a Reginával, ami idén októberben indulna és 2012 októberében zárulna. E program keretében szeretnék segíteni, hogy a nők nagyobb szerepet tudjanak vállalni, helyi vállalkozásokat indíthassanak, egymás között tapasztalatokat cseréljenek és a két év alatt több nemzetközi konferenciát is tartanának, így több európai női tagszervezet is kapcsolódhatna hozzájuk.  A tagszervezet bemutatott egy olyan helyi farmot is, ahol egy családi vállalkozásban főleg egyedülálló idősebbeknek, vagy mentális betegeknek heti rendszereséggel nyújtanak lehetőséget arra, hogy e speciális farmon kerti munkát végezzenek, vagy állatokkal foglalkozzanak.

Gödöllő polgármestere arról is szólt látogatása során, hogy 2011. január 1-jétől június 30-ig hazánk tölti be az Európai Unió soros elnöki tisztségét. Ez alkalomból jövő év júniusának utolsó hétvégéjén a tervek szerint Gödöllőn testvérvárosi konferenciát rendezne a város, amelyre meghívást kapna az összes testvérvárosunk. A konferencia elsősorban a kultúra és a sport területén kialakítható kapcsolatokról és a környezet védelméről szólna. A testvérvárosi találkozó alkalmával több kulturális rendezvényre is sor kerülhet és felavathatják az Alsópark területén a Testvérvárosok kertjét.

A konferencia rendezésének anyagi forrását uniós pályázatból lehetne biztosítani. 



Látogatottság: 1875
Keresés

DÍJAK, ELISMERÉSEK

2018




2017






2016



2015




*

Városimázs filmek
Filmek - A Szecesszió Éve Gödöllőn
                                       

Időjárás

az

előrejelzése