2024. április 25. , 09:47
Köszöntjük Márk nevű kedves olvasóinkat!
Eseménynaptár
H K Sz Cs P Sz V
 1  2  3  4  5  6  7
 8  9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Önkormányzati hírek



Keresés:   
2010.04.27 11:36
Erős önkormányzatok nélkül nincs vidékfejlesztés

Dél-Alföld, ezen belül is kiemelten a Körösök völgye társadalmával, a mezővárosok, a mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalkozások, a kutatás, a vízgazdálkodás és a szlovák nemzetiségi oktatás helyzetével ismerkedett a Magyar Nemzeti Vidék Hálózat (MNVH) április 21-22-i hódmezővásárhelyi és szarvasi programján mintegy 180 polgármester, vidékfejlesztő szakember és vállalkozó.

A hódmezővásárhelyi nyitókonferencia házigazdája, Lázár János polgármester többek között azt a helyi modellt ismertette, amely a felmerülő problémák megoldása során az ott élők megtartását tekinti elsődleges céljának. Glatz Ferenc akadémikus, az MNVH elnöke kifejtette azt a meggyőződését, hogy a mezővárosok – mint Hódmezővásárhely is - büszke polgárokat teremtettek, büszke önkormányzatokkal. Ez az ötszáz éves sajátos magyarországi településtípus egy új európai modell mintája lehet.

Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke, városunk polgármestere két évtizedes vezetői tapasztalatait, országjárásainak benyomásait és a MÖSZ által szervezett konferenciák tanulságait ismertetve elmondta: erős önkormányzatok nélkül nincs vidékfejlesztés, ami pedig nemzetstratégiai feladat. Példaként említette, hogy a nagyarányú autópálya építéseket nem követte a helyi gazdaság fellendülése. A helyben megválasztatott vezetők képesek az országos célok közvetítésére és megvalósítására, szögezte le. A közszolgáltatások 70 százalékát az önkormányzatok nyújtják a lakosságnak. A települések mintegy fele azonban az önhibáján kívül hátrányos települések közé tartozik, az állam által előírt feladatait nem tudja ellátni a költségvetéséből. Nem tartható fenn a végtelenségig az a gyakorlat, hogy ezek a települések állami forrás-kiegészítést kapnak. Más településeken is az állami feladatok ellátásának normatív támogatása 50% alá süllyedt, s a hiányt saját bevételükből kell pótolniuk az önkormányzatoknak.

Gémesi György arról is tájékoztatta a fórum résztvevőit, hogy Gödöllő két hónap múlva otthont ad a Magyar Polgármesterek VIII. Világtalálkozójának. Ezen beszámolhatnak arról, hogy létrejön a Közép-Európai Regionális Területfejlesztési Szövetség, amely megfigyelői státusz elérése törekszik az Európa Tanácsban, összegyűjti a határokon átnyúló fejlesztési törekvéseket, megnevezi az ezek megvalósítására megpályázható európai uniós forrásokat. Működésével elősegítheti a nemzet gazdasági újraegyesítésének folyamatát.



Látogatottság: 1997
Keresés

DÍJAK, ELISMERÉSEK

2018




2017






2016



2015




*

Városimázs filmek
Filmek - A Szecesszió Éve Gödöllőn
                                       

Időjárás

az

előrejelzése