2024. április 24. , 04:41
Köszöntjük György nevű kedves olvasóinkat!
Eseménynaptár
H K Sz Cs P Sz V
 1  2  3  4  5  6  7
 8  9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Önkormányzati hírek



Keresés:   
2010.03.26 13:30
Aláírták a Norvég alap támogatását elnyert pályázat támogatási szerződését

   

 

Március 26-án a gödöllői vasútállomáson, a Királyi váróban dr. Gémesi György, Gödöllő polgámestere és Zicherman-Mikulás Brigitta, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség Nemzetközi Együttműködési Programok Irányító Hatósága főosztályvezetője Őexc. Ms. Siri Ellen Sletner, Norvégia nagykövete  jelenlétében aláírták a város önkormányzata által a „Várostörténeti és kulturális szempontból jelentős helyszínek rehabilitációja, többcélú hasznosítása” címmel benyújtott pályázat támogatási szerződését. A projekt az EGT/Norvég Finanszírozási Mechanizmusok pályázati konstrukció keretében 1.701.238 EUR támogatást nyert el.

 

 

   

 

 

 

A projektelemeket Gémesi György polgármester mutatta be. Őexc. Ms. Siri Ellen Sletner nagykövet asszony a rendezvényen elmondta, Norvégia részéről az elmúlt években több mint 135 millió euró támogatás érkezett a magyar projektekhez, és ez a program tovább folytatódik. A támogatásokat leginkább a kulturális örökség részét képező emlékek felújítására fordítják. Mint mondta, a gödöllői projekt rendkívül különleges, mivel a kastéllyal és az ehhez tartozó Királyi Váróval olyan emlékhelyek újulnak meg, amelyek a magyar történelemnek is fontos helyszínei voltak.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség részéről a megállapodást aláíró Zicherman-Mikulás Brigitta beszédében méltatta azt a munkát, amit Gödöllő az előkészítés folyamán végzett. Mint mondta, a város gondos projektgazda. Kitért arra is, hazánkban jelenleg zajló közel száz, a norvég alap támogatásával folyó fejlesztés zajlik.

 

 

 

A projekt részei:

- a Királyi váró helyreállítása - beleértve a homlokzatot, a nyílászárókat, a tetőt, a perontetőt, közműveket csakúgy, mint a kiállítási terek kialakítását;

- Alsópark rehabilitációja, beleértve a Világfa helyreállítását;

- Erzsébet park kertészeti helyreállítása, a Kálváriának és szobrainak restaurálása, Erzsébet szobor restaurálása;

- a Grassalkovich filagória felújítása és áthelyezése, beleértve a kőelemeket csakúgy, mint az új helyszín környezetének kertészeti rendezését. 

A főpályázó Gödöllő Város Önkormányzata.

Projektpartnerek:

-        Magyar Államvasutak Zrt.

-        Kapucinusok Magyarországi Központja

-        Magyar Katolikus Egyház

-        Gödöllői Királyi Kastély Nonprofit Kft.

-        Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum

-        Gödöllői Városi Múzeum

-        Gödöllői Értékvédő Közhasznú Egyesület

-        Sisi Baráti Kör

-        Gödöllői Szolgálat

 

Az elszámolható költségeknek legalább 15%-át kell biztosítania a projekt gazdának.

 

A Királyi váró helyreállítása

 

A jelenleg a MÁV Zrt. kezelésében lévő állami tulajdonú műemléképület teljes külső és belső rekonstrukciójára sor kerül. Visszaépítik a kupolás fedélszerkezetet, a három homlokzaton végigfutó egykori kovácsoltvas oszlopokon álló, míves perontetőt, és felújításra kerül a város felőli oldalon a kocsifelhajtó, valamint az előtte lévő terület és a két oldalán hajdan volt kerti ágyások. Ezt követően új funkciót kap és idegenforgalmi célokat fog szolgálni. Erről már megszületett a megállapodás az önkormányzat és a MÁV között. Az épületben kialakításra kerül egy közlekedéstörténeti és egy helytörténeti kiállítás, az egykori hercegi, királyi és királynéi várókból, a fennmaradó területeken pedig idegenforgalmi létesítmény kap helyet.

A kiállítási részben a Közlekedési Múzeum az udvari vonatokkal és a királyi várók legszebbemlékeivel ismerteti majd meg a látogatókat, ötven dokumentum és húsz műtárgy bemutatásával.

Olyan különlegességek is itt lesznek láthatók, mint a MÁV 1052. pályaszámú udvari vonati gőzmozdonyának 1:5 arányú modellje és a Tisza-vidéki vasút udvari kocsijának 1857-ből megmaradt bútorzata.

A helytörténeti kiállítás részeként a Gödöllői Városi Múzeumból visszakerül ide a Stróbl Alajos által készített Erzsébet királyné és Ferenc József mellszobor, amik egykor a királyi váróteremben álltak, valamint olyan képeslapok és fotók, amik a királyi váró épületét és az ott folyó életet mutatják be.

A munkálatok megkezdése előtt áthelyezésre kerül a MÁV váróterem, a jegypénztár és az ezekhez kapcsolódó szociális helyiségek. Ennek előkészítése már folyamatban van, zajlanak az ezzel kapcsolatos egyeztetések.

 

Összköltség: 1 337 000  EUR (342 560 000 HUF)

Támogatás: 1 136 000 EUR (291 176 000 HUF)   

 

Alsópark rekonstrukció

 

Az Alsópark rekonstrukciós tervei a Világfa felújítását, sétányok, utak kialakítását és a növényzet egy részének megújítását tartalmazzák. Ennek keretében megszépül a park vasúti pályaudvar felőli része is.

 

 

 

A Világfát 1992-ben állították fel az Alsóparkban a szabadság szimbólumaként, a magyar szabadságért életüket áldozó hősök emlékére. A 9,3 méter magas szobor állapota – az időszakos kezelések és az 1998-as felújítás ellenére – fokozatosan romlott, a szárnyak 2008 augusztusában egy nagy szélvihart követően letörtek. A Világfa rekonstrukcióját az önkormányzat fontos feladatának tartja, mivel a szovjet csapatok 1991. júniusában történő kivonulása óta minden év júniusában a Magyar Szabadság Napján országos hírű megemlékezés helyszíne, arra emlékezve, hogy ötszáz éve először nincsenek idegenek, megszálló csapatok Magyarország területén. A gödöllői Világfa országosan ismert szimbólummá vált.

Míg a korábbi alkotás egy „karjait széttáró ember” alakra emlékeztetett, a mostani „egy felszálló madár” képét igyekszik feleleveníteni. A megújult Világfa 2 méter magas, hasáb alakú talapzaton kap helyet. Maga az alkotás 7 méter magas, körülbelül 7 méter széles szárny fesztávokkal. Az emlékmű egyes részei cserélhetőek lesznek, az időjárás viszontagságai ellen felületkezeléssel látják el. Amennyire lehet, a szobor vandálbiztos kialakítást kap.

 

Összköltség: 239 000 EUR (61 239 000 HUF)

Támogatás: 203 000 (EUR) ( 52 053 000 HUF)

  

Az Erzsébet - park részleges felújítása

 

Az Erzsébet-parkot a köztudottan természetszerető királyné emlékére alakították ki, akinek itt található egészalakos bronz szobra. Róna György alkotása ma is zarándokhelye az őt tisztelőknek. A következő hónapokban sor kerül a szobor felújítására, valamint a Zala György tervei alapján készült Erzsébet-szikla környezetének rendbetételére.

 

 

 

A projekt keretében megszépül a szintén itt található, Grassalkovich I. Antal által építtetett barokk Kálvária is.  A tervek tartalmazzák az alépítménynek valamint a szobroknak a restaurálását, továbbá a terület kertészeti munkáit. Ennek eredményeként az eredeti, 1901-es állapotot valósítják meg. Az Erzsébet királyné szobortól rálátás nyílik majd a sziklára, ehhez a területen lévő növényzetet megújítják,s díszpark várja majd a látogatókat.

A Szabadság út felől, a park főbejárati kerítésének és az előtte levő területnek a rendezése fontos része a tervnek, hiszen itt biztosítható a kapcsolat a város és a kastély Felsőparkja irányába.

 

Összköltség: 240 000 EUR (61 529 000 HUF)

Támogatás: 204 000 EUR (52 300 000 HUF)

  

Filagória rekonstrukció

 

 

Az I. Grassalkovich Antal által 250 évvel ezelőtt építetett máriabesnyői kegytemplomot   2008-ban XVI. Benedek pápa basilica minor rangra emelte. A kegyhely  környezete most tovább szépül.  Az altemplom bejárati szintjére helyezik át az egykor az Antal-hegyen álló Grassalkovich filagóriát. A jelenleg funkció nélküli, hat kőoszlopos, tető nélküli torzót eredeti szépségében állítják helyre. Áthelyezésével együtt parkosítják a bazilika melletti terület bejárathoz közeli részét.

 

Összköltség: 98 000 EUR (25 220 000 HUF)

Támogatás: 84 000 EUR (21 437 000 HUF)

 

A projekt 2011. áprilisában fejeződik be.

 

 

 



Látogatottság: 4041
Keresés

DÍJAK, ELISMERÉSEK

2018




2017






2016



2015




*

Városimázs filmek
Filmek - A Szecesszió Éve Gödöllőn
                                       

Időjárás

az

előrejelzése