2024. április 20. , 14:53
Köszöntjük Tivadar nevű kedves olvasóinkat!
Eseménynaptár
H K Sz Cs P Sz V
 1  2  3  4  5  6  7
 8  9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Önkormányzati hírek



Keresés:   
2010.03.22 06:56
Testvérvárosi találkozó – Finn vendégek Gödöllőn

Közel 30 fős delegáció látogatott Gödöllőre a finnországi Forssából, hogy egy közös koncerttel ünnepeljék meg a 20 évvel ezelőtt létrejött testvérvárosi együttműködést.

A küldöttség tagjai a forssai művészeti intézmény vezetőiből, valamint az ottani zeneiskola növendékeiből álltak, akik négynapos itt tartózkodásuk során a gödöllői művészeti oktatással ismerkedtek. Ellátogattak az Erkel Ferenc és a Damjanich János Általános Iskolába, valamint a Frédéric Chopin Zeneiskolába, ahol március 19-én a gödöllői és a forrsai diákok közös koncerttel emlékeztek meg a két település kapcsolatának 20. évfordulójáról. A látogatás során a két város kulturális életének vezetőinek tanácskozására is sor került, a finn küldöttség tagjait dr. Gémesi György polgármester, dr. Nánási Éva címzetes főjegyző és Pintér Zoltán alpolgármester fogadta a Városházán. Megállapodtak abban, hogy a jövőben évente sort kerítenek olyan közös találkozóra, ami a kulturális értékek bemutatására épül.

 

*

 

Gazdag program várta finn vendégeinket, mind a küldöttség vezetői, mind a diákok sok érdekes tapasztalattal gazdagodtak ittlétük során. Az Erkel Ferenc Általános Iskolában Putz Norbert igazgató mutatta be az intézmény énekkarának munkáját, s ennek keretében az ének-zenei oktatást. A finn és a gödöllői diákok közös énekléssel ünnepelték meg a találkozást.

Ellátogattak a Damjanich János Általános Iskolába is, ahol a drámapedagógiai oktatási módszerekkel és az itt működő művészeti szakkörökkel ismerkedtek meg, Szűcs Józsefné igazgató vezetésével.

A forssai vendégek számára azonban nem csak a különböző oktatási formák jelentettek újdonságot, hanem az iskolai ebéd is. Finnországban ugyanis nincs iskolai étkeztetés, így a menzai étkezés igazi különlegességet jelentett a programok között.

A gödöllői látogatás egyik kiemelt programja volt a Chopin Zeneiskolában tett látogatás. Az intézményben Ella Attila igazgató fogadta a finn kollégákat, és számolt be az ott folyó munkáról. Ez a találkozó jól példázta, milyen hidat képezhet a zene a különböző országok között. A küldöttségben helyet kapott diákok számára azonban a magyar zenei oktatás már ismert, mivel magyar származású zenepedagógustól, Horváth Mártától sajátítják el a muzsikálás művészetét, aki szintén elkísérte a gyerekeket Gödöllőre.

Kevesen tudják, hogy a húsz esztendővel ezelőtt létrejött testvérvárosi kapcsolatban milyen jelentős szerepet játszott a zene. A kapcsolat kezdeményezői ugyanis a városunkban gyakran koncertező Bogányi Gergely zongoraművész szülei voltak, akik ma finn testvérvárosunkban élnek, és az ottani zeneiskola tanárai. Nekik köszönhető, hogy északi testvérvárosunkban rendszeresen vendégszerepelnek a gödöllői kórusok, művészeti csoportok. A tervek szerint idén a Márton Danku István vezette Cavaletta leánykar utazik majd Forssába. A zeneiskolai látogatást március 19-én este a forssai és Erkel Ferenc Általános Iskola diákjainak közös hangversenye zárta.

A küldöttség tagjai mindezek mellett több szakmai megbeszélésen is részt vettek. A kulturális területek vezetői, mint pl. a zeneiskolai és a könyvtári szakemberek külön-külön is kicserélték tapasztalataikat, terveiket. Nagy érdeklődéssel keresték fel GIM-házat a finn vendégek. Forssa ugyanis korábban jelentős textilipari központ volt. Ennek hagyományát ma is ápolják, a város ezen a területen jelentős gyűjteménnyel rendelkezik. A találkozó eredményeként, melyen Katona Szabó Erzsébet és Remsey Flórával folytattak megbeszéléseket, a két művész meghívást kapott, hogy augusztus végén mutassák be műveiket a finn városban.

A központi tanácskozásra szombaton délelőtt került sor a Városházán, ahol dr. Gémesi György polgármester, dr. Nánási Éva címzetes főjegyző és Pintér Zoltán alpolgármester fogadta a Jarmo Pynnönen, Forssa oktatásért felelős elöljárója, és Timo Tuomi, a helyi kulturális központ igazgatója által vezetett delegációt. Ezen a tárgyaláson részt vettek a városi kulturális intézmények vezetői is. Forssai vendégeink elutazásuk előtt részt vettek a Tavaszi Napok nyitórendezvényén, a Remsey-kiállítás megnyitóján és a Gödöllői Szimfonikus Zenekar koncertjén.

Az elmúlt években jelentősen megerősödtek Gödöllő nemzetközi kapcsolatai, amiben jelentős szerepet játszanak testvérvárosaink is. Mára tizenöt településsel ápol testvérvárosi kapcsolatot az önkormányzat. Mint azt Gémesi György polgármester elmondta, a testvérvárosi kapcsolatok kialakításának két fő szempontot vesznek figyelembe: egyrészt a történelmi Magyarországhoz tartozó, mára határainkon túli, de ma is főként magyarok lakta településekkel való kapcsolat erősítése (mint Beregszász, Csíkszereda, Dunaszerdahely Zenta), a másik pedig azon európai országokkal való kapcsolatépítés, melyek értékrendje, kultúrája hasonló a városunk által képviseltekhez (pl. Giessen, Forssa, Wageningen, Laxen-burg, Turnhout, Zywiec, Aichach, Valdemoro, Brandys nád Labem - Stará Boleslav).

Ezeknek a kapcsolatoknak jelentős szerepet jut abban is, hogy elősegítsék egymás kultúrájának megismerését, a művészeti és sport kapcsolatok kialakítását és fejlesztését (pl. kiállítás szervezéssel, zenekarok és előadóművészek cseréjével), valamint alapjául szolgálnak diák cserekapcsolatoknak is. Mindezek mellett az uniós tagállamokban lévő testvérvárosokkal lehetőséget adnak a tapasztalatcserére önkormányzati, környezetvédelmi, uniós és pályázati témakörökben.

Egyetlen nem európai testvérvárosunk az indonéziai Bogor városa, amellyel 2008-ban kötött szerződést Gödöllő. A két település sok hasonlósággal rendelkezik, mind a kettő a főváros közelében található, mindkettő agráregyetemmel, valamint uralkodói rezidenciával büszkélkedhet. Ennek a kapcsolatnak köszönhető, hogy városunkba került a Világbéke-gong, valamint idén májusban itt rendezik meg az indonéz és a magyar vallási vezetők találkozóját.

A testvérvárosok száma tovább is bővülhet a jövőben. Az elmúlt években egyre szorosabbá vált a kapcsolatunk az olaszországi Ronchi városával, amelynek szintén célja, hogy megszülessen egy ilyen megállapodás. Nemrég Japánból Kamowaga városának polgármestere is hasonló szándékkal kereste meg Gémesi György polgármestert. Ennek a kapcsolatnak a kialakításában jelentős szerep jut a Szent István Egyetemnek, amely a Josai Egyetemmel ápol kapcsolatot. Mindezek mellett Kínából is jelentős érdeklődést mutatnak városunk iránt.

Idén több testvérvárosi rendezvény is zajlik majd városunkba. Az indonéz vallási tanácskozás mellett nagy érdeklődésre tarthatnak számot azok a kulturális programok, amelyekkel a szeptemberi sörfesztiválon mutatkozik be a spanyol Valdemoro és a belga Turnhout városa, akik a 2010-es év Európai Unió soros elnökei, és akiket 2011 első felében hazánk követ majd. De nem csak hozzánk érkeznek vendégek. Valdemoróba kapott meghívást Fülöp Attiláné, a könyvtár igazgatója, aki a spanyol városban megrendezésre kerülő Könyvtári Napok rendezvényein vesz majd részt, és felkérték arra, hogy a helyi könyvtárban avassa fel a magyar részleget. Ehhez a gyűjteménynek a létrehozásához a gödöllői könyvtár is több kötettel hozzájárul. Ezt követően, júniusban a Gödöllői Napok keretében fotókiállításokkal és koncertekkel adunk ízelítőt kulturális életünkből a valdemoróiáknak. A tervek szerint egy a város történetét bemutató fotókiállítás, Kresz Albert Chopin Zeneiskoláról szóló képei, és a Gödöllői Értékvédő Egyesület által meghirdetett „Életképek az iskolánkban" pályázat legjobb húsz fotója segítségével ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

A programok jelentős részét a város európai uniós pályázatok segítségével valósítja meg.

 



Látogatottság: 2243
Keresés

DÍJAK, ELISMERÉSEK

2018




2017






2016



2015




*

Városimázs filmek
Filmek - A Szecesszió Éve Gödöllőn
                                       

Időjárás

az

előrejelzése