2024. április 20. , 09:01
Köszöntjük Tivadar nevű kedves olvasóinkat!
Eseménynaptár
H K Sz Cs P Sz V
 1  2  3  4  5  6  7
 8  9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Önkormányzati hírek



Keresés:   
2009.09.22 07:10
Átadás előtt a nógrádmarcali hulladékkezelő központ

A Zöld Híd Program részeként megépült az európai uniós normákat is teljesítő nógrádmarcali hulladékkezelő központ, ahol 2010 második felétől, Nógrád megye nyugati részének 45 településéről beszállításra kerülő települési szilárd hulladékot kezelik majd. A hulladékkezelő központ részeként elkészült a mechanikai hulladékválogató, a modern komposztáló üzem, a szelektíven gyűjtött hulladékok átrakója, depógáz gyűjtő - és hasznosító berendezései, valamint a színvonalas üzemviteli épület is. Szintén ennek a projektrésznek a keretében készültek el a balassagyarmati és rétsági hulladékudvarok, illetve kerültek beszerzésre a létesítmények üzemeltetéséhez szükséges új mobil célgépek. A közel 5 millió euróból elkészült létesítményben már a próbaüzem zajlik.

A sokasodó mennyiségű települési szilárd hulladék kezelése, újrahasznosítása, ártalmatlanítása egyre nagyobb gondot és terhet jelent az önkormányzatoknak, polgároknak egyaránt.

A most megépült nógrádmarcali üzem jelentős mértékben javít azon a helyzeten, hogy a megtermelt hulladékok nagy része ma még előkezelés nélkül a hulladéktárolókba kerül.

A most megvalósított technológiai rendszer ennek ellenére nem old meg minden problémát, csak akkor lesz képes ellátni feladatát, ha program minden eleme működik, az állampolgárok, családok, helyi közösségek partnerek lesznek az eddigi gyakorlat megváltoztatásában.

A program egyik legfontosabb célkitűzése az oktatás és tájékoztatás köré csoportosul.

A hulladékkezelő központban megépült mechanikai hulladékkezelő rendszer lényege, hogy a vegyes települési szilárd hulladékból kiválogassa a termikusan hasznosítható könnyű frakciót, lehetőség szerint kiválassza a fém hulladékot és a szerves anyagok egy részét.

A gépi előkezelés további kiemelt jelentősége, hogy a hulladéktárolóra kerülő maradék anyagok minél kisebb helyet foglaljanak el a szűkös hulladéktároló kapacitásokból.

A létesítményben megépült komposztáló üzem a fenti célok elérése mellett a településeken keletkező zöldhulladékok kezelését végzi majd. Az előállított jó minőségű komposzt használható lesz a kertekben, parkokban.

A Nógrádmarcalban megépült rendszerben a hulladéktárolóban keletkező éghető gázokat az üzemviteli épület fűtésére, melegvíz ellátására használják. Szükség esetén a felesleges gázt elfáklyázzák, ezzel is csökkentve a légkörbe kerülő, globális felmelegedést kiváltó gázok mennyiségét.

A hulladékgazdálkodási rendszerhez a hulladékudvarok, a szelektív hulladékgyűjtő szigetek, a mobil veszélyes hulladékgyűjtő járatok is hozzátartoznak majd. A két hulladékkezelő központ mellett 486 szelektív hulladékgyűjtő sziget, 9 hulladékudvar épül. A háztartási veszélyes hulladékok mobil begyűjtését két, erre a célra kialakított jármű kezdheti meg.

A parkosított, esztétikailag is megnyerő hulladékkezelő központot működtető gazdasági társaság 106 települési önkormányzat 100 százalékos tulajdonában marad. Feladata lesz a térség hulladékgazdálkodásának összehangolása, koordinációja is.

A nógrádmarcali és a néhány hónappal később átadásra kerülő, Kerepes, Ökörtelek-völgyi hulladékkezelő központ oktatási centrumként is működik majd. Ide várják majd a települések képviselő-testületeit, az iskolák tanárait és diákjait, az érdeklődő egyesületeket, polgárokat, és az óvodások számára is készítenek majd ismeretterjesztő programokat. A hulladékkezelő központokban oktatási és tájékoztatási referensek fogják segíteni az érdeklődőket, tanulni vágyókat.

„Az itt megvalósuló hulladékkezelési rendszert egységes környezethasználati engedély írja elő számunkra. Nem sok marad abból, amit a régi szeméttelepek látványából megőriztek az emberek. A hulladékgazdálkodás új formája lényegesen többe kerül attól, amikor a hulladékokat jobbára az erdők szélén lévő lerakókba szállították. Ennek ellenére sem bánhatunk többé úgy a természettel, ahogyan eddig, mert a vészjelzései már az itt élők ajtaján is kopogtatnak” – hangsúlyozta dr. Gémesi György az Önkormányzati Társulás elnöke. „Minden, önkormányzataink területén élő polgárt meg kell nyernünk az ügynek. Ehhez viszont az kell, hogy kiemelkedő színvonalú, jól szervezett, ügyfélközpontú  szolgáltatást nyújtsunk és az emberek átlássák  a hulladékkezelés folyamatát, valós költségeit, a feladat ellátásában lévő munkatársak pedig hitelesek legyenek. A polgároknak is osztozniuk kell a növekvő környezeti felelősségen és meg kell becsülni a hulladékkezelésben dolgozók munkáját. Területünkön 37 biztonságba helyezésre váró, köztük két felszámolandó régi hulladéklerakó költségével együtt 9 milliárd forintot kell a hulladékok okozta problémák enyhítésére fordítani 2013-ig.

Hangsúlyozni szeretnénk azt is, hogy a hulladékgazdálkodás, a hulladéktermelés állami szabályozása még fejlesztendő. Ebben a vonatkozásban a természeti erőforrásaink kímélete és a hulladéktermelés csökkentése lehet a határozott cél.

Egyszerre beszélünk piaci versenyről és közszolgáltatásról, amely kötelező önkormányzati feladat. A jelentős EU és állami támogatással készülő, a mai igényeknek megfelelő rendszerek viszont nem lehetnek versenyképesek az egyszerű hulladéklerakással. A szolgáltatások árait, csak a mögöttes tartalom ismeretében lehet összehasonlítani” – tette hozzá a társulás elnöke.

A közel 5 millió euróból elkészült nógrádmarcali létesítményben már a próbaüzem zajlik.



Látogatottság: 2026
Keresés

DÍJAK, ELISMERÉSEK

2018




2017






2016



2015




*

Városimázs filmek
Filmek - A Szecesszió Éve Gödöllőn
                                       

Időjárás

az

előrejelzése