2024. április 19. , 01:33
Köszöntjük Emma nevű kedves olvasóinkat!
Eseménynaptár
H K Sz Cs P Sz V
 1  2  3  4  5  6  7
 8  9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Önkormányzati hírek



Keresés:   
2009.06.09 00:06
Maradjon miénk a víz!

Százhuszonnégy önkormányzat vezetője, az érintett választókörzetek országgyűlési képviselői és az érintett minisztériumok képviselői kaptak meghívást arra a tanácskozásra, amit a Magyar Önkormányzatok Szövetsége és Vác város önkormányzata rendezett meg Vácon június 4-én. A rendezvényre azért került sor, mert a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács minden egyeztetés nélkül összevonta az Észak-magyarországi Regionális Vízmű Zrt. irányításával a Tiszamenti Regionális Vízmű Zrt-t és a Dunamenti Regionális Vízmű Zrt-t.

A döntés ellen valamennyi érintett önkormányzat tiltakozik, mivel az integráció következtében a DMRV elveszti önállóságát, és félő, hogy a végső cél a tőzsdére vitel lenne. A tanácskozást megelőzően, június 3-án a helyi és a környékbeli települések lakói a társaság szakszervezetének szervezésében  demonstrációt tartottak, amelyen felszólalt a város szocialista polgármestere is, aki átvette a tiltakozóktól azt a felhívást, amelyben a DMRV dolgozói tiltakoznak az NVT döntése ellen, és annak visszavonását követelik.

Iván Gábor, a 124 település 600 ezer lakosát ivóvízzel ellátó Duna-menti Regionális Vízmű Zrt. szakszervezeti bizottságának titkára a tüntetésen elmondta: a vállalat jól működik, tavaly 180 millió forint nyereségre tett szert, s az országos átlagnál olcsóbb az általa szolgáltatott ivóvíz, ezért gazdaságilag sem indokolható a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács (NVT) határozata, amely a társaság állami üzletrészét a kevésbé eredményes Észak-magyarországi Regionális Vízművek Zrt.-nek vagyonkezelésbe adja. Ezáltal megszűnne a 950 dolgozót foglalkoztató Duna-menti vízmű önállósága, ami elfogadhatatlan.

A dolgozói aggodalmakat erősítik a szakértői vélemények is, melyek szerint az integráció nem, hogy előnyös lenne, hanem kifejezetten veszélyeztetné az önkormányzatok törvényben előírt kötelezettségét,a z egészsége ivóvíz ellátását – ezt Fábián Zsolt, a MÖSZ főtitkára adatokkal is alátámasztotta előadásában, melyben összehasonlította a DMRV és az ÉRV gazdálkodásának adatait.

Bár a döntést néhány napja felfüggesztették, ez nem jelenti azt, hogy el is vetették – mondta dr. Gémesi György, a MÖSZ elnöke a csütörtöki tanácskozáson, s megengedhetetlennek nevezte,  hogy minden előzetes egyeztetés és szakmai előkészítés nélkül döntöttek egy olyan kérdésben, ami közel 600.000 embert érint. A MÖSZ elnöke arra kérte a szövetség tagjait és az érintett települések vezetőit, hogy a döntés miatt pereljék be az NVT-t, hogy jogi eszközökkel megakadályozzák a lépést, amellyel a vízművek privatizálását készítik elő. Mint azt elmondta, a kérdésben valamennyi önkormányzati szövetség között, pártállástól függetlenül teljes az egyetértés. Ezt alátámasztotta a TÖOSZ és a Faluszövetség megjelent képviselője is.

Ezzel az állásponttal azonosult valamennyi résztvevő, annak ellenére, hogy a Pénzügyminisztérium megjelent képviselője cáfolta a privatizálási elképzelést, ugyanakkor Hadházy Sándor, Visegrád polgármestere, országgyűlési képviselő emlékeztetett rá, hogy Veres János pénzügyminiszter egy a témában hozzá intézett interpellációra adott válaszában a vízművek tőzsdei bevezetésének tervéről beszélt. Hadházy Sándor felhívta a figyelmet arra is, hogy mivel semmilyen a döntést előkészítő szakmai dokumentum és tanulmány nem lelhető fel, így a kormány részéről felmerül a gondatlan kezelés vétsége. Egyben felhívta a figyelmet egy friss elemzésre is, amely szerint az éghajlatváltozás következtében Magyarországot 50 éven belül "átsorolhatják" a mediterrán égövbe, ezáltal a nemzeti vagyont jelentő vízkincs még értékesebb lesz.

Horváth Lászlóné, a környezetvédelmi tárca főosztályvezető-helyettese arról szólt, hogy a minisztérium nem is tudott az NVT döntéséről, hiányzott a szakmai egyeztetés. Ennek pótlására levélben fordultak a társasághoz, ám arra mostanáig sem érkezett válasz. Tájékoztatta viszont a résztvevőket arról, hogy az ügyben vizsgálatot indított a Jövő nemzedék kormányzati biztosa is.

Kecskeméti Géza Dunakeszi polgármestere arra emlékeztetett, hogy a TIGÁZ és az ELMÜ privatizálását követően milyen jelentős áremelésekre került sor, ugyanakkor a külföldi befektetők nem hajtanak végre fejlesztéseket.  Úgy fogalmazott, a lakosság érdekének védelmében minden eszközzel élniük kell.

Harrach Péter országgyűlési képviselő megengedhetetlennek nevezte a történteket, s kijelentette, nem hisznek a kormánynak, mivel nem tudnak magyarázatot adni arra, miért volt szükség erre a szakmailag indokolatlan lépésre.

A felszólalókkal Bóth János, Vác szocialista polgármestere is egyetértett. Hangsúlyozta, hogy a döntés mögött egy szűk érdekcsoport igyekezetéről van szó; egyesek a nagyobb közösség kárára próbálnak előnyt szerezni.

 

A MÖSZ tiltakozó nyilatkozatot adott ki:

 

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége elfogadhatatlannak tartja, hogy a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács felelőtlen döntésének következtében a DMRV ellátási területén lévő önkormányzatok a továbbiakban nem rendelkeznek közvetlen ráhatással a kötelező feladatként előírt ivóvíz szolgáltatásra. A Dunamenti Regionális Vízművek és az Északmagyarországi Regionális Vízművek integrációja az eddigi ellátás hatékonyságának csökkenésével és az ivóvíz jelentős árdrágulásával járhat. A MÖSZ nehezményezi, hogy a döntés előtt nem történt meg az országos önkormányzati szövetségekkel a törvényben is előírt egyeztetés. A MÖSZ a hét országos önkormányzati szövetséggel egyetértésben az érintett települések nevében felszólítja a döntésért felelős pénzügyi tárca vezetőjét, hogy haladéktalanul állítsa vissza az eredeti állapotot és garantálja az ivóvíz ellátási rendszer tartós állami tulajdonban maradását vagy önkormányzati tulajdonba adását. A MÖSZ a beadvánnyal fordul az Alkotmánybírósághoz, a Gazdasági Versenyhivatalhoz és a Cégbíróságnál kezdeményezi az összevonásra vonatkozó bejegyzés megtagadását.



Látogatottság: 2375
Keresés

DÍJAK, ELISMERÉSEK

2018




2017






2016



2015




*

Városimázs filmek
Filmek - A Szecesszió Éve Gödöllőn
                                       

Időjárás

az

előrejelzése