2024. április 19. , 04:05
Köszöntjük Emma nevű kedves olvasóinkat!
Eseménynaptár
H K Sz Cs P Sz V
 1  2  3  4  5  6  7
 8  9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Önkormányzati hírek



Keresés:   
2009.04.16 23:35
Elismerés a gödöllői rendőröknek

A sajtó nyilvánossága előtt köszönte meg dr. Gémesi György, Gödöllő város polgármestere a Gödöllői Rendőrkapitányság munkatársainak azt az eredményes munkát, amit a gróf Teleki Pál bronzból készült mellszobrának eltulajdonítása miatt indult nyomozás során végeztek – adta hírül a Gödöllői Szolgálat.

A kitüntetett rendőrök több színesfémlopás felderítésében vettek részt. A rendezvényen részt vett dr. Kondorosi Ferenc, az Új rend és szabadság program kormánybiztosa, és dr. Mihály István rendőr ezredes, a Gödöllői Rendőrkapitányság vezetője.

Gróf Teleki Pál bronzszobrát 2007. augusztus 3-án virradóra lopták el az egykori miniszterelnök nevét viselő térről. Dr. Gémesi György elmondta, ez érzelmileg is érintette a gödöllőieket, hiszen a szobor közadakozásból készült, és a volt cserkészvezető emlékét, aki a máriabesnyői temetőben nyugszik, ma is ápolják a gödöllőiek.

Ebben az időszakban országosan is több bronz síremléket rongáltak meg (pl. Antall Józsefét, Hofi Gézáét), s rendkívül megszaporodott a színesfémből készült közlekedési elemek lopása is, ami jelentősen veszélyezteti a közlekedés biztonságát, és jelentős károkat okoz. Ezért döntött úgy a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ), kezdeményezi egy konzultatív fórum létrehozását a színesfém-kereskedelemre vonatkozó jogszabályok megváltoztatása érdekében. Ez rendkívül hosszú folyamat volt, amibe valamennyi érintett felet bevonták a parlamenti pártokat, a szaktárcákat, a kereskedőket és a károsultakat is. A munkában akkor következett be jelentős fordulat, amikor Kondorosi Ferenc is bekapcsolódott.

Ennek eredményeként a parlament első körben már elfogadta a színesfém felvásárlására vonatkozó és ehhez kapcsolódó törvényjavaslatot, ami jelenleg Brüsszelben vár az Európai Unió jóváhagyására. Ez azért szükséges, mert több uniós jogszabályt is érintenek a tervezett változások.

Dr. Kondorosi Ferenc ezzel kapcsolatosan elmondta, amennyiben Brüsszelben jóváhagyják a törvényt, itthon már csak végszavazásra kerül majd sor a parlamentben. A kormánybiztos ennek kapcsán megköszönte dr. Gémesi György munkáját, aki – mint mondta – politikai hitelességének köszönhetően tudta egymás mellé ültetni valamennyi érintettet, s elérte, hogy szinte példátlan módon, minden érintett támogassa a jelenleginél sokkal szigorúbb szabályozást. Ennek bevezetése után feltételekhez kötik majd a színesfém-kereskedelmi tevékenység folytatását, a telepek tulajdonosainak együttműködési kötelezettségük lesz a hatóságokkal, azokat pedig, akik ennek nem tesznek eleget akár 600.000 forint pénzbírsággal is sújthatják.

Dr. Mihály István r. ezredes Gödöllői Rendőrkapitányság vezetője a konkrét eset kapcsán részletesen beszámolt az eseményekről, a nyomozásról, a színesfém felvásárló helyek visszatérő ellenőrzéséről, az azóta első fokon elítélt elkövetők elfogásáról és a szobor jelentős részeinek megtalálásáról. Mint elmondta, Gróf Teleki Pál bronz mellszobrát 2007. augusztus 3-ra virradóra Gödöllőn, a Teleki Pál téren található beton talapzatról tulajdonították el, akkor még ismeretlen elkövetők.

Az általuk okozott kár 350 ezer forint, a szobor eszmei értéke 2 millió forint, a rongálással okozott kár 50 ezer forint volt. A nyomozás során megállapították, hogy a bűncselekmény elkövetésével megalapozottan gyanúsítható személyek S. Szabolcs, testvére S. Barna és B. Ferenc, akiknek ügyében azóta már jogerős bírósági ítélet született. Mindhárom elkövetőre letöltendő szabadságvesztést szabott ki a Gödöllői Városi Bíróság: B. Ferenc 4,5 évre, S. Szabolcsot és testvérét, S. Barnát 1,5 évre ítélték el.

A Gödöllői Rendőrkapitányságra 2009. február 19-én érkezett bejelentés, mely szerint egy szobordarabot találtak egy legális fémfelvásárló telepen.

A bejelentő elmondta, hogy a folyamatos rendőri ellenőrzések miatt érezte szükségét, hogy jelentse a rendőrségen, hogy az előző évben felhalmozott vas- és egyéb fémhulladék átválogatása során egy szobordarabot, arclenyomatot talált, amiről már első ránézésre megállapítható volt, nem hagyományos bontásból származik.

A szobordarabokat a Polgármesteri Hivatal egyik vezetője azonosította.

A nyomozás során a rendőrség több munkatársa is kiemelkedő munkát végzett. Gödöllő város képviselő-testülete részükre pénzjutalmat ajánlott fel, amit a sajtótájékoztató keretében adott át Gémesi György polgármester.

Elismerésben részesült Szűcs Béla rendőr alezredes, kapitányságvezető-helyettes, dr. Pál Éva Júlia százados, megbízott bűnügyi osztályvezető, Vargáné Vrana Mária főtörzsőrmester, nyomozó, Szlucska Zoltán főtörzsőrmester, járőr, és Pál Mihály törzszászlós, körzeti megbízott.

A maradványokat az eljárások lefolytatását követően visszaadják a városnak.

Varga Zoltán Zsolt szobrászművész vállalta, hogy újraönti a bronz mellszobrot, amit a tervek szerint november 1-jén, Teleki Pál születésének évfordulóján állítanak majd vissza, a jelenlegi akrilból készült alkotás helyére.



Látogatottság: 4066
Keresés

DÍJAK, ELISMERÉSEK

2018




2017






2016



2015




*

Városimázs filmek
Filmek - A Szecesszió Éve Gödöllőn
                                       

Időjárás

az

előrejelzése