2024. április 23. , 14:36
Köszöntjük Béla nevű kedves olvasóinkat!
Eseménynaptár
H K Sz Cs P Sz V
 1  2  3  4  5  6  7
 8  9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Önkormányzati hírek



Keresés:   
2009.02.02 13:25
Konferencia az önkormányzatok finanszírozásáról

Az önkormányzatok finanszírozásáról, a 2009. évi költségvetés önkormányzatokat érintő kérdéseiről rendezett konferenciát február 3-án a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) Gödöllőn. A rendezvényen közel 500 magyarországi településvezető vett részt.

A tanácskozást megnyitó Gémesi György polgármester, a MÖSZ elnöke úgy fogalmazott, nagyon fontos, hogy áttekintsék a települések helyzetét, mivel azoknak a válság idején is biztosítaniuk kell a szolgáltatásokat tízmillió ember számára.

A tanácskozás vendége volt Gyenesei István önkormányzati miniszter, aki a tervezett válságkezelő program önkormányzatokat érintő elképzeléseiről beszélt. Előadásában felhívta a figyelmet arra, hogy a nyilvánosságra került javaslatok még csak elképzelések, azok még vita előtt vannak, a tárgyalások kiindulási alapját képezik.

Rozsi É. Judit, a Pénzügyminisztérium főosztályvezetője, a költségvetést megalapozó törvénymódosításokról beszélt, s felhívta a figyelmet az önkormányzati gazdálkodást érintő változásokra.

Lóránt Zoltán, az Állami Számvevőszék főigazgatója az önkormányzati költségvetések ellenőrzési tapasztalatairól számolt be a résztvevőknek. Pozitívumként kiemelte, hogy az elmúlt években az önkormányzatok megtanultak pályázni, a negatívumok között pedig azt tartotta fontosnak megjegyezni, hogy a jelenlegi helyzetben úgy kell költségvetést készíteni, hogy lényegében nem tervezhetőek a működési bevételek.

Csabai Lászlóné, Nyíregyháza polgármestere a jelenlegi önkormányzati rendszer átalakításáról beszélt, s felhívta a figyelmet a rendszerben található ellentmondásokra.

Szabó Gellért, a Magyar Faluszövetség elnöke a kistelepülések „túlélési” lehetőségeiről szólt, s felhívta a figyelmet azokra a problémákra, amik a válságkezeléssel kapcsolatos elképzelések megvalósítása esetén sújtanák őket.

A rendezvény záró előadását Varga Mihály, az Országgyűlés, Költségvetési, Pénzügyi és Számvevőszéki Bizottságának elnöke tartotta, aki úgy fogalmazott, ez a terület az idei költségvetés legnagyobb vesztese, mivel a egymást követő tárgyalási szinteken összesen 130 milliárd forintot vontak ki a rendszerből. Így a kormánytól kapott bevétel várhatóan a 2006-os szinten lesz.

A rendezvény valamennyi résztvevője egyetértett abban, szükség van a közigazgatási rendszer átalakítására. Annak módjáról azonban jelentősen különböznek az álláspontok.

 



Látogatottság: 2080
Keresés

DÍJAK, ELISMERÉSEK

2018




2017






2016



2015




*

Városimázs filmek
Filmek - A Szecesszió Éve Gödöllőn
                                       

Időjárás

az

előrejelzése