2024. április 20. , 15:45
Köszöntjük Tivadar nevű kedves olvasóinkat!
Eseménynaptár
H K Sz Cs P Sz V
 1  2  3  4  5  6  7
 8  9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Önkormányzati hírek



Keresés:   
2009.01.28 10:39
Új testvérvárosunk, Brandýs nad Labem–Stará Boleslav

Ünnepélyes keretek között írta alá a testvérvárosi kapcsolatról szóló megállapodást Gémesi György és Ondøej Pøenosil Brandýs nad Labem–Stará Boleslav polgármestere. Az együttműködés hosszas előkészítést követően a Cseh Köztársaság nagykövetségének közreműködésével született meg, az ünnepélyes aktusra a Brandýs nad Labem – Stará Boleslavban található császári és királyi palota patinás falai között került sor.

A két település múltjában több hasonlóság is található, így például mindkettő szerkezete két település egybeolvadásával alakult ki, s mindegyikük történelmében jelentős szerepet játszottak a Habsburg uralkodóház tagjai. Máriabesnyőhöz hasonlóan Brandýs nad Labem– Stará Boleslavot is Mária-kegyhelyként, jelentős búcsújáró helyként tartják számon. Mindkét város színes kulturális élettel büszkélkedhet.

Ezek a közös pontok jelentős szerepet játszottak abban, hogy a két település között létrejöjjön az együttműködés, melynek célja a gazdasági, kulturális, oktatási, sport valamint a civil kapcsolatok fejlesztése.

Mint azt a megállapodás leszögezi, a két város a jövőben a kulturális és művészeti csereakciók támogatására, többszintű oktatási és tudományos együttműködésre törekszik, s nagy hangsúlyt helyez a Mária-kegyhelyekhez kapcsolódó vallási turizmus elősegítésére.

Az aláírási ünnepségen a két város vezetői mellett részt vettek Brandýs nad Labem–Stará Boleslav képviselő-testületének tagjai, valamint Lukács László, Csehország budapesti nagykövetségének első titkára – aki jelentős munkát vállalt az együttműködés létrehozásában – és Kiss Károly, a prágai magyar nagykövetség tanácsosa. A hivatalos személyek mellett nagyszámú civil érdeklődő is megjelent az eseményen, a Csehoszágban élő magyarok, valamint a vegyes családokban élők is nagy érdeklődést tanúsítottak a megállapodás iránt.

Az aláírást követő tárgyalásokon a két város vezetői mind a rövid, mind a hosszú távú együttműködési lehetőségeket áttekintették. Ennek során már most körvonalazódott több közös, elsősorban kulturális program.

Többek között az a történelmi játék, amit hagyományosan április végén rendeznek meg Brandýs nad Labem– Stará Boleslavban Audiencia néven, s ami az egykori királyi időket idézi fel. Szintén említést érdemel a májusban itt megrendezendő gyermekkórusok találkozója, az augusztus 15-i Mária-búcsú, valamint Szent Vencel ünnepe, amire az idén XVI. Benedek pápa is ellátogat.

A most létrejött megállapodás új lehetőségeket teremt mindkét település számára, így többek között bekapcsolódhatnak a Visegrádi Négyek által kiírt pályázatokba is, amiknek célja a négy ország közötti kapcsolatfejlesztés.

Az aláírást követően Gémesi György és Krassay László alpolgármester új testvérvárosunk sportéletének vezetőivel találkozott, majd történelmi, kulturális, építészeti és egyházi értékeivel ismerkedtek meg. Megtekintették többek között a Mária-palládiumot, azt az aranyból készült Máriát, a gyermek Jézussal ábrázoló domborművet, aminek megtalálásának története rendkívül hasonló a máriabesnyői kegyszoboréhoz.

A két város vezetői a tanácskozások végeztével megállapodtak abban, hogy a rövidtávú elképzeléseket minél hamarabb konkretizálják, s ezek megvalósításában nagy hangsúlyt helyeznek a civil szférával való együttműködésre.

*

Brandýs nad Labem–Stará Boleslav a Laba folyó két partján fekszik, a középső Polabi-régió termékeny alföldjén, 20 km-re északra a prágai agglomerációtól.



Látogatottság: 2374
Keresés

DÍJAK, ELISMERÉSEK

2018




2017






2016



2015




*

Városimázs filmek
Filmek - A Szecesszió Éve Gödöllőn
                                       

Időjárás

az

előrejelzése