2024. április 26. , 00:34
Köszöntjük Ervin nevű kedves olvasóinkat!
Eseménynaptár
H K Sz Cs P Sz V
 1  2  3  4  5  6  7
 8  9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Önkormányzati hírek



Keresés:   
2008.12.02 22:05
Csaknem 500 millió forint a Norvég Alaptól

Eredményes volt a Norvég Alaphoz beadott gödöllői pályázat, adja hírül a Gödöllői Szolgálat december 4-i száma. A Várostörténeti és kulturális szempontból jelentős helyszínek rehabilitációja elnevezésű pályázaton városunk 1.742.500 eurós, azaz csaknem 500 millió forintos támogatást nyert. Ennek eredményeként négy nagyszabású felújításra kerülhet sor a következő két évben. Megtörténhet az Erzsébet park első részének rehabilitációja: a Kálvária, az Erzsébet-szobor, az Erzsébet-szikla felújítása, az Alsópark jelentős részének rendbetétele, a Királyi váró felújítása, valamint a Grassalkovich-filagória felújítása és a bazilika mellett történő felállítása. A pályázat két fordulójában közel 1500 anyag közül választották ki azt a 45-öt, amelyik támogatást kapott.

 

A Norvég Alaphoz az önkormányzat által beadott pályázat szép példája az összefogásnak, hiszen olyan partnerekkel közösen nyújtotta be az anyagot, mint a MÁV Zrt., a Kapucinusok Magyarországi Központja, a Magyar Katolikus Egyház, a Gödöllői Királyi Kastély Kht., a Közlekedési Múzeum, a Gödöllő Városi Múzeum, a Gödöllői Értékvédő Közhasznú Egyesület, a Sisi Baráti Kör és a Gödöllői Szolgálat.

Magát a pályázathoz vezető folyamatot is egy civil szervezet a Gödöllői Értékvédő Közhasznú Egyesület indította el, amikor 2007-ben a filagória helyreállításához és az Erzsébet-park rendbetételéhez keresett forrásokat. Az egyesület által már nagyrészt előkészített anyag került az önkormányzathoz, ahol úgy érezték, több lehetőség is van benne, az tovább bővíthető. Ekkor egészítették ki az anyagot a többi projekttel, amihez elnyerték a szükséges szervezetek partnerségét. A hosszas előkészítő munka során persze történtek változások.

Eredetileg ebben a pályázatban szerepelt volna például a Hattyús-tó helyreállítása is, ami később pénzügyi okokból átkerült a városközpont rehabilitáció pályázatba, amiről szintén a közeljövőben várható döntés.

A pályázat keretében megújul az Erzsébet-park első része. A belváros második legnagyobb zöldterületén található Kálváriának, annak alépítményének, és a szobroknak a restaurálása is megtörténik.

A terv magába foglalja az Erzsébet-szobor és a mögötte álló Erzsébet-szikla felújítását is. A Szabadság út felől, a park főbejárati kerítésének és az előtte lévő területnek a rendezése fontos része a tervnek, hiszen itt biztosítható a kapcsolat a város és a kastélypark irányába.

A pályázat a legnagyobb változást a jelenleg vasúti váróteremként működő királyi váró szempontjából jelenti. A XIX. század végén épült díszes épület, mely mára igencsak leromlott állapotú, jelenlegi funkciója kedvezőtlenül hat az épület értékeinek megóvására.

Az egykori kupolás fedélszék a II. világháborúban leégett, a mostani alacsony tető nem felel meg a műemléki érdekek fenntartásának. A tervek szerint az országosan védett, állami tulajdonú műemlék épület, ami jelenleg a MÁV Zrt. kezelésében van, teljes külső és belső rekonstrukciójával, új funkciót kap és idegenforgalmi célokat fog szolgálni. Ennek érdekében már a pályázat első szakaszában megszületett a megállapodás az önkormányzat és a MÁV között.

A helyreállítást követően az épületben kialakításra kerül egy közlekedéstörténeti és egy helytörténeti kiállítás, az egykori hercegi, királyi és királynéi várókból, a fennmaradó területeken egy igényes kávézó, valamint turisztikai ügyfélszolgálat kap helyet.

Az épület külsejének helyreállításával visszaépítik a kupolás fedélszerkezetet, a három homlokzaton végigfutó egykori kovácsoltvas oszlopokon álló, míves perontetőt és felújításra kerül a város felőli oldalon a kocsifelhajtó valamint az előtte lévő terület és a két oldalán hajdan volt kerti ágyások.

Az Alsópark rekonstrukciójának tervei a Világfa felújítását, a Rákos-patak környezetének rendbetételét, sétányok, utak kialakítását és a patak hídjainak felújítását tartalmazzák. Ennek keretében a park rekonstrukciója nyomán felújítják az úthálózat jelentős részét és a környezetében található növényzetet. Ezen felül a kastély és a művelődési ház közötti területet úgy alakítják át, hogy azok egymás vonzerejét erősítsék.

A program tartalmazza a nyáron megsérült Világfa rekonstrukcióját is, de a park újabb szobrokkal is gazdagodik. Ide kerülnek ugyanis azok az izlandi és norvég műalkotások, amiket a norvég követség és az izlandi konzulátus támogatásával helyeznek el.

Az egykor az Antal-hegyen álló, ma a kapucinus rendház épületegyüttese és a bazilika mögötti területen található filagória jelenleg nem megközelíthető, funkció nélküli építmény torzóként hat kőoszlopával, tető nélkül. Jövőbeni helyét úgy jelölték ki, hogy az a bazilika látogatására érkezők számára is elérhető legyen. Ennek érdekében az altemplom bejárati szintjére, a templom és a 3-as számú főút melletti parkoló fölötti területre szeretnék áthelyezni.

Maga a filagória építménye, faragott kő elemekből áll, rajtuk régi évszámos bevésések. A tervek és a projekt megvalósíthatóságára a kapucinus renddel partnerségi együttműködési megállapodást kötött az önkormányzat.

Az EGT és Norvég Finanszírozási Mechanizmusok program Projekt Döntőbizottsága által támogatásra javasolt projektek végleges jóváhagyására Brüsszelben kerül sor.



Látogatottság: 2659
Keresés

DÍJAK, ELISMERÉSEK

2018




2017






2016



2015




*

Városimázs filmek
Filmek - A Szecesszió Éve Gödöllőn
                                       

Időjárás

az

előrejelzése