2024. április 20. , 07:46
Köszöntjük Tivadar nevű kedves olvasóinkat!
Eseménynaptár
H K Sz Cs P Sz V
 1  2  3  4  5  6  7
 8  9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Önkormányzati hírek



Keresés:   
2008.11.25 17:13
Kell az egészségre nevelés

Vörös József kistérségi tisztifőorvos beszámolót készített a gödöllői kistérség lakosságának egészségügyi állapotáról. A felvázolt helyzet alapján szükségesnek látszik a kistérségre és a városra vonatkozó részletes egészségkép meghatározása. Az ebből levonható következtetések alapján el kellene készíteni a kistérség és a város lakossága egészségi állapotának javítására, a gyógyító-megelőző szolgálat fejlesztésére, az egészségvédelmi és megelőzési tevékenység összehangolt fokozására vonatkozó egészségtervet, majd biztosítani kellene az abban foglaltak következetes megvalósítását a legszélesebb társadalmi összefogás mellett. Ennek során részletesen nyomon kell követni a lakosság egészségi állapotában bekövetkezett változásokat, melynek tapasztalatai alapján szükség esetén korrigálni kell az egészségtervben foglaltakat.

A következő feladatok egyértelműen meghatározhatók.

Az egyre idősödő, különösen női lakosság vonatkozásában jelentkező szociális és egészségügyi ellátási igények kielégítésére hatékony lépéseket kell tenni.

A keringési és légzőszervi megbetegedések, valamint a száj-garati és a légzőszervi daganatos megbetegedések megelőzésére tovább kell folytatni a dohányzás megelőzési egészségnevelési tevékenységet az oktatási intézményekben. Ezt a tevékenységet ki kellene terjeszteni az alkohol és drogfogyasztásra is egy egységes káros szenvedély megelőzési program keretében.

Ki kell dolgozni és be kell vezetni egy egészségnevelési programot az elhízás, főleg a gyermekkori elhízás kezelésére, megelőzésére, hiszen ez lényeges befolyást gyakorol a szív és érrendszeri betegségek alakulására, de kihatással van a cukorbetegség, de még a mozgásszervi, illetve egyes daganatos betegséges előfordulására is.

A szűrhető daganatok vonatkozásában, mivel ezek elkerülhető halálokok, szélesíteni kell a szűrővizsgálatok lehetőségeit, illetve fokozni kell a már széles körben beindított szűréseken a részvételt.

A korai halálozás csökkentése érdekében egységes és széleskörű szűrési tevékenységet kell végezni a szív és érrendszeri megbetegedések, valamint a cukorbetegség vonatkozásában.

Meg kell vizsgálni a szűrési-gondozási tevékenység további fejlesztésének lehetőségeit, melynek jó alapja lehet a tervezett gondozóközpont.

A parlagfű elleni védekezés eddigi eredményeit fenn kell tartani, illetve lehetőség esetén javítani kell az ez irányban végzett tevékenységet a lakosság bevonásával.

Mindezen feladatok ellátásában a kistérségi tisztifőorvos az ÁNTSZ valamennyi munkatársa nevében felajánlotta segítségüket.



Látogatottság: 2221
Keresés

DÍJAK, ELISMERÉSEK

2018




2017






2016



2015




*

Városimázs filmek
Filmek - A Szecesszió Éve Gödöllőn
                                       

Időjárás

az

előrejelzése