2024. április 20. , 00:34
Köszöntjük Tivadar nevű kedves olvasóinkat!
Eseménynaptár
H K Sz Cs P Sz V
 1  2  3  4  5  6  7
 8  9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Önkormányzati hírek



Keresés:   
2008.10.28 23:27
A gödöllői turizmus tíz pillére

Az önkormányzati munka széles skálájáról adott keresztmetszetet a képviselő-testület október 22-i ülése is. Rögtön az elején a 2010-es évek második felébe tekintő turisztikai fejlesztési koncepciót tárgyalták első olvasatban a döntéshozók, akik felismerték: fordulatra van szükség ahhoz Gödöllőn, hogy a város a turizmusipar, az idegenforgalmi piac jelentős szereplőjévé váljon.

Az önkormányzat júniusban bízott meg egy munkacsoportot Gödöllő turisztikai koncepciójának elkészítésével. A most első olvasatban tárgyalt elgondolás a következő tíz év fejlesztési irányaira tett javaslatot. A szakemberek szerint Gödöllő ez idő alatt jelentős szerepet kaphat a hazai és nemzetközi turisztikai piacon. A kirándulóturizmus célpontjából a kistérség és Budapest meglátogatásának kiinduló bázisává válhat. A város gazdálkodásában az idegenforgalomból származó bevételek aránya elérheti a 10%-os részesedést.

Ehhez azonban alapvető fordulatot kell tenni a turizmus fejlesztés területén.  A város és a térség vonzerőinek összekapcsolásából és a létrejövő szolgáltatásokból 10 pilléren nyugvó turisztikai termékkínálat kialakítására tettek javaslatot. Ezek a pillérek a következők: Erzsébet királyné kultusza és a Királyi Kastély, a szecesszió, a vallási turizmus (Máriabesnyő), az egészségturizmus-termálfürdő, a golfturizmus, a konferencia és szakmai turizmus, az aktív turizmus, az ifjúsági turizmus, a repülés és sport, végül a falusi turizmus.

2010 végére, 2011 elejére várhatóan befejeződnek azok a beruházások – például az M31-es út és a kastélyszálloda építése –, amelyek már a magyar EU elnökség idejére lehetőséget adnak arra, hogy az eddiginél nagyobb idegenforgalmi érdeklődés nyilvánuljon meg Gödöllő iránt.

Az előterjesztést a képviselő-testület valamennyi állandó bizottsága megtárgyalta és a 22-i ülésen is több hozzászólást keltett, melyek mindegyike az idegenforgalom fejlesztését szorgalmazta. A képviselők alapos, őszinte és körültekintő anyagnak értékelték a koncepció tervezetet. Karsai Árpád, a munkacsoportot vezető S.O.S. Turisztikai Tanácsadó Bt. képviselője úgy vélekedett, hogy a város korábban elfogadott fejlesztési koncepciói jó alapot jelentenek a turisztikai tervek megvalósításához.

Gémesi György azért tartja időszerűnek a gödöllői idegenforgalom fejlesztési irányainak kijelölését, mert a város elvégezte azokat az infrastruktúra beruházásokat, melyekre immár minőségi szolgáltatások szervezhetők.

– Gödöllő legnagyobb turisztikai tőkéje Erzsébet királyné itt töltött kétezer napja – szögezte le a polgármester. – Mindenekelőtt ebből lehet forgalmat, munkahelyet, bevételt teremteni. De nem maradhatunk belterjesek, nem ajánlhatjuk csupán a lokális értékeinket, új vonzerőkre is szükség van, így például termálfürdőre. A fejlesztés persze konfliktusokkal is járhat. Az elképzeléseket a 31 ezer gödöllőinek is el kell fogadnia, a turisztikai szolgáltatóknak pedig külső, akár nemzetközi versenytársakkal kell konkurálniuk. A napokban a fürdőváros Gyulán jártam, ahol megtudtam, hogy az ottani főiskola (amely hamarosan egyesül a gödöllői egyetemmel), turisztikai képzési programot indít, ami segítheti a helybeliek helytállását a rivalizálásban. Ilyen programokat Gödöllőn is szorgalmazhatunk. Helyzetbe kell hoznunk a vállalkozásokat, de a versenyben már nekik kell megküzdeniük. Kedvező, hogy a Gödöllői Kistérség Önkormányzatainak Többcélú Kistérségi Társulása turisztikai bizottságot alakított és szintén idegenforgalmi fejlesztési koncepciót készít. Ennek köszönhetően együtt, összehangoltan léphet előre a város és környéke.



Látogatottság: 2832
Keresés

DÍJAK, ELISMERÉSEK

2018




2017






2016



2015




*

Városimázs filmek
Filmek - A Szecesszió Éve Gödöllőn
                                       

Időjárás

az

előrejelzése