2024. március 29. , 06:38
Köszöntjük Auguszta nevű kedves olvasóinkat!
Eseménynaptár
H K Sz Cs P Sz V
         1  2  3
 4  5  6  7  8  9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Önkormányzati hírek



Keresés:   
2008.09.14 13:13
Épülnek a hulladékkezelő központok a Zöld Híd Programban

Hivatalosan is elkezdődtek Pest és Nógrád megye legnagyobb hulladékgazdálkodási beruházásának, a Zöld Híd Programnak a kivitelezései munkálatai. A projekt részeként szeptember 10-én a Kerepes, ökörtelek–völgyi, szeptember 11-én pedig a nógrádmarcali hulladékkezelő központ alapkövét helyezték el.

Az Európai Uniós elvárásoknak, a vonatkozó műszaki és jogi előírásoknak megfelelően Kerepes, Ökörtelek – völgyben 2009 októberére, illetve Nógrádmarcalon 2009 júniusára elkészülő hulladékkezelő központok jelentős mértékben átalakítják Pest és Nógrád megye hulladékgazdálkodását. Mindkét helyszínen a szelektív hulladékgyűjtésre épülő, a nyugat-európai gyakorlatnak megfelelő hulladékkezelést vezetnek majd be. Ennek részei többek között a gyűjtőszigetes és hulladékudvaros szelektív gyűjtés, az újrahasznosítható anyagok utóválogatása, a mechanikai és biológiai hulladék előkezelés, illetve a komposztálás.

A nettó 8.177.000 euróból, lakott területektől távol felépülő Kerepes, ökörtelek - völgyi központban dolgozzák majd fel a térségben szelektíven gyűjtött hulladékokat, amelyeket szétválogatnak, lebáláznak, majd onnan a hasznosító üzemekbe szállítanak. A kezelőközpont egyéb sajátossága, hogy a háztartási hulladék kezelését nem hagyományos lerakással oldják meg, hanem európai uniós mintára mechanikai–biológiai előkezelést alkalmaznak. Az eljárás során a beszállított kommunális hulladékokból kiválogatják a tovább hasznosításra alkalmas hulladékfajtákat – szerves anyagot és könnyű frakciót (műanyag, papír, kombinált csomagolóeszköz, textil és fa hulladékok) -, amelyekből a tervek szerint komposztot és villamos áramot fognak majd előállítani. A folyamat révén csak a maradék, hasznosíthatatlan részek kerülnek a hulladéklerakóra. A kezelőközpont oktatási és képzési funkciót is ellát majd. Építése és üzemeltetése során folyamatosan fogadja az iskolásokat, egyetemi és főiskolai diákokat, hogy tanulmányaikat, ismereteiket gyakorlati tapasztalatokkal is gyarapíthassák.

Az éves szinten 80-90.000 tonna feldolgozási kapacitással működő létesítmény a vonzáskörzetében lévő két gyűjtőkörzet (Vác, Kerepes) 61 településéről több mint 208.000 ember számára fogja biztosítani a hulladékok újrahasznosítását és biztonságos kezelését.

Nógrádmarcalon a mechanikai előkezelő, a komposztáló telep, valamint az egyéb kiegészítő létesítmények mellett, egy a szelektíven gyűjtött hulladékok átrakására szolgáló állomást is kialakítanak a 4.913.948 euróból létrejövő kezelő központban. A fejlesztések a 2001. óta működő nógrádmarcali regionális hulladéklerakó korszerűsítéseként valósulnak meg, ahol a kerepesi kezelőközponthoz hasonlóan, a modern hulladékkezelő technológiáknak köszönhetően nem lesz szükség a hulladéklerakó bővítésére. Az évi 40.000 tonnás hulladékkezelési kapacitással rendelkező telepen, korszerű körülmények között tudják majd feldolgozni a térség hulladékait, amelyeket majd 45 településről szállítanak. Ennek eredményeképpen a létesítmény vonzáskörzetben élő 69.000 ember számára tartós megoldást biztosító, a korszerű és környezetbarát hulladékkezelés valósul meg.

A parkosított környezettel kialakított hulladékkezelő központokban magas színvonalú oktató centrumot is építenek, ahol az elképzelések szerint a környezettudatos gondolkodásra ösztönző előadásokkal, bemutatókkal várják a leendő látogatókat, iskolásokat.

 „Az új, modern hulladékgazdálkodási rendszer üzembelépésével megvalósulhat a térség korábban használt, elavult hulladéklerakóinak rendbe tétele, felszámolása is. A létesítmények üzembe helyezésével egyúttal radikálisan növekszik az újrahasznosítás mértéke és csökkenthető lesz a lerakásra kerülő hulladék mennyisége is.„– hangsúlyozta Dr. Gémesi György az Önkormányzati Társulás elnöke.

A két hulladékkezelő központtal párhuzamosan elkezdődnek a balassagyarmati és a rétsági hulladékudvarok, valamint 486 db szelektív gyűjtősziget építési munkálatai is, amelyekben a rendszer beüzemelése után elhelyezhetők lesznek majd hasznosítható hulladékok, a háztartásokban keletkezett különféle kidobott bútorok, elöregedett elektromos készülékek, elhasznált olajok, és egyéb veszélyes anyagok is.

 

A Zöld Híd Program

 

A Zöld Híd Program 106 település összefogásával megvalósuló regionális hulladékgazdálkodási és környezetvédelmi program, amely Pest megye észak-keleti részére, illetve Nógrád megye nyugati részére terjed ki. A több mint 102.000 háztartást és közel 277.000 embert érintő beruházás célja a régió hulladékgazdálkodási rendszerének európai uniós normák szerinti kialakítása. 

A projektet az Európai Unió Kohéziós Alapja 50 százalékban, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium 40 százalékban, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium 5 %-ban támogatja a programot.  A fennmaradó 5 százalék önerőt az Észak-Kelet Pest és Nógrád Megyei Regionális Hulladékgazdálkodási és Környezetvédelmi Önkormányzati Társulás tagönkormányzatain keresztül biztosítja.

 

www.zoldhid.hu

 

 



Látogatottság: 2522
Keresés

DÍJAK, ELISMERÉSEK

2018




2017






2016



2015




*

Városimázs filmek
Filmek - A Szecesszió Éve Gödöllőn
                                       

Időjárás

az

előrejelzése