2024. április 18. , 21:05
Köszöntjük Andrea, Ilma nevű kedves olvasóinkat!
Eseménynaptár
H K Sz Cs P Sz V
 1  2  3  4  5  6  7
 8  9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Önkormányzati hírek



Keresés:   
2006.12.17 23:22
Elfogadták a Grassalkovich kastély és környezete szabályozási tervének és helyi építési szabályzatának módosítását

A képviselő-testület december 14-én dr. Gémesi György polgármester előterjesztésére egyhangúlag elfogadta a Grassalkovich kastély és környezete szabályozási tervének és helyi építési szabályzatának módosítását.

Az előterjesztés szerint a KÖZTI Középület-tervező Rt., mint generáltervező – a Gödöllői Királyi Kastély Kht. felkérésére – 2003. áprilisában bízta meg a VÁTI Kht. Kutatási és Műemléki Irodáját a Grassalkovich kastély és környezete szabályozási tervének és helyi építési szabályzatának elkészítésével.

A Felsőpark területe a város közigazgatási területén belül, a városközpontban helyezkedik el 27,6 hektáros területen. Természetes határai: Szabadság út – Ady Endre sétány – Martinovics utca – Tessedik Sámuel utca.

A kastély helyreállításának és funkcionális hasznosításának tervezése 20 éve folyik. Az aktuális helyreállítások és funkcionális kialakítások ellenére alapvetően nem változott az a felfogás, amely szerint a kastély a teljes helyreállítás után kulturális és idegenforgalmi funkciót fog betölteni.

Maga a kastély teljes épületegyüttese és parkja a kulturális örökség védelméről szóló 2001. évi LXIV. tv. melléklete szerint az állam kizárólagos tulajdonában tartandó műemlék-együttesek jegyzékében szerepel, a szomszédos közterületeivel közvetlenül határos ingatlanok pedig műemléki környezetnek minősülnek. Mindezek mellett a környezetvédelmi és területfejlesztési miniszter a Felsőparkot a 7/1998. (III.18.) KTM rendeletével természetvédelmi területté nyilvánította.

A rendezési terv készítése kettős indíttatású volt. Egyrészről a korábbi rendezési terv elavult, másrészről tisztázni kellett a kastélyhoz kapcsolódó szálloda építési feltételeit. A korábbi, 1994-ben elfogadott Felső- és Alsópark Részletes Rendezési Tervet hatályon kívül kellett helyezni az új építési törvénynek megfelelően, továbbá az új országos jogszabályi környezet figyelembe vételével kellett a szabályozást felülvizsgálni és a részletes előírásrendszert megalkotni.

Az érvényben lévő szabályozási terv szerint a tervezési terület különleges terület, ezen az új terv sem kíván változtatni. A dokumentáció alátámasztó munkarésze a közlekedési, a közmű-elhelyezési, és zöldfelületi vizsgálatok részleteit tartalmazza. A jelenlegi állapothoz és rendeltetéshez képest a terven a konferenciaszálló új elem, amelynek kialakításakor a környezetében lévő épületeket nem lehet figyelmen kívül hagyni, így az épület elhelyezés és beépítés meghatározására építészeti tervpályázatot kell kiírni.

Az új szálloda a területen belül arányosan, főhomlokzatával a Martinovics utca felé fordulva állna. A telekvonaltól 30 méteres előkerttel, ahol a beérkező vendégforgalom elhelyezését a pinceszinteken tervezett parkolók, és a felszíni előkertben tervezett, növényzettel takart parkolók biztosítanák.

A területre kiterjedően részletes közlekedési munkarész készült, abban alaposan vizsgálva a terület lehetőségeit, problémáit. Ezek megoldására a tervezők a közlekedési koncepcióval együttesen kerestek alternatívákat mind a közúti, gyalogos és kerékpáros közlekedés tekintetében. Mindenképpen szükséges a terület jelenlegi és tervezett hasznosításából adódó kötelezettségei és lehetőségei mellett a hosszú távú terveket is figyelembe venni. Ez a városközpont területén különösen fontos, hisz erre a területre a közlekedési koncepció komoly változtatásokat tervez. Ezek ismeretében a tervező ütemekben kezeli a terület közlekedését, a jelenlegi állapottól a tervezett elkerülő út megvalósulása esetén az Ady Endre sétány várható lezárásáig.

Ahhoz, hogy a területen ne a parkolóhelyek domináljanak, forgalomszervezés szempontjából megoldandó volt az érkező turistabuszok elhelyezése is. Rövid megállásra alkalmas lehet a 3-as út mellé tervezett két parkoló, hosszabb várakozásra pedig a Tessedik Sámuel utca szélén alakítható ki parkolósáv. Az ezek következtében kialakuló megnövekedett gépkocsiforgalom áramlását segíthetné elő a Martinovics u., Honvéd u., Tessedik u., Repülőtéri út csomópontjába tervezett körforgalom. Távlatban szintén tervezett a Martinovics utca egyirányúsítása annak érdekében, hogy az utca lakóinak nyugalmát ne zavarja egy nagyobb átmenő forgalom.

A terület egységessége érdekében a meglévő és megmaradó épületekben a jelenlegi használatot kiegészítő, annak megfelelő funkciók lennének csak elhelyezhetők, legyen szó akár egyházi, kulturális, vagy kereskedelmi–vendéglátói funkcióról. Ezen szellemben került kijelölésre egy rendezvényterület a Martinovics utca végén, az óvoda előtti szakaszon. Ezen a területen a szabályozási terv épület építését nem teszi lehetővé, csak terepszint alá helyezne kiszolgáló létesítményeket, melyhez az óvoda telkén kialakítandó parkoló biztosítaná a parkolóellátást.

 Annak érdekében, hogy maga a kastély, a tervezett szálloda környezete és a lebontott raktárak, melléképületek által felszabadult területek esztétikailag összekapcsolódjanak, és a rendezettség érzését keltsék, elengedhetetlen, hogy külön kertépítészeti, zöldfelületrendezési munkarész készüljön. A terv az egész Felsőpark zöldfelületi kialakítását, a gyalogos utak helyének kijelölését, és a tereprendezési munkákat kertrekonstrukciós terv hatáskörébe utalja.

Ennek a tervnek részeként, a főépület előtti terület kertészeti rendezésével a kastély jelentőségéhez méltó, méltóságteljes rávezetést kaphatna. Ezt a hatást fokozhatná a későbbiekben tervezett főépület előtti terület és az Alsópark összekapcsolása, a történeti kialakításnak megfelelő szerves térszíni kapcsolat kialakításával. Ily módon megvalósulhatna a kastélypark egyedülálló egységes rekonstrukciója, mely így építészeti és kertépítészeti alkotásként segíthetné, hogy a kastély szervesen is a városhoz kapcsolódjon.

Az elkészített szabályozási terv és helyi építési szabályzat a terület eredeti funkciójának megtartása mellett olyan új szabályokat alkotott, amelyek a műemléki épületegyüttes érdekeit nem sértik, egy jövőbeni befektető elképzeléseinek megfelelhetnek, és megvalósíthatóvá teszik azokat. A szabályozási terv egyeztetési eljárása folyamán, 2006. szeptember 19-én megtartott lakossági fórumon különleges észrevétel nem merült föl.



Látogatottság: 3347
Keresés

DÍJAK, ELISMERÉSEK

2018




2017






2016



2015




*

Városimázs filmek
Filmek - A Szecesszió Éve Gödöllőn
                                       

Időjárás

az

előrejelzése