2024. április 25. , 14:11
Köszöntjük Márk nevű kedves olvasóinkat!
Eseménynaptár
H K Sz Cs P Sz V
 1  2  3  4  5  6  7
 8  9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Önkormányzati hírek



Keresés:   
2006.09.08 12:35
Átadták a GlaxoSmithKline vakcinagyárat

Dr. Molnár Lajos egészségügyi miniszter szeptember 8-án ünnepélyes keretek között átadta a GlaxoSmithKline (GSK) gödöllői vakcinagyárát, amely a világ egyik legkorszerűbb termelőbázisa. A több, mint 100 millió euró befektetéssel épült gyár vakcináit a világ minden pontjára fogja szállítani, így a GSK Magyarország egyik legnagyobb biotechnológiai exportőrévé válik. Az ünnepségen az önkormányzat képviseletében dr. Gémesi György polgármester és dr. Fábián Zsolt alpolgármester is részt vett.

A magyar kormány nagyra értékeli a GlaxoSmithKline eddigi magyarországi tevékenységét. Az új beruházás összhangban van a kormány biotechnológiát támogató befektetés-ösztönző politikájával, és hozzájárul a tudásalapú gazdaság fejlődéséhez - mondta Molnár Lajos egészségügyi miniszter.

A 2002-ben a Human Rt-től átvett vakcina üzemet a GlaxoSmithKline Biologicals korszerűsítette és fejlesztette, a korábbi üzemet modernizálták, melynek eredményeként  a vakcina-alapanyagok (diftéria toxoid, tetanusz toxoid és teljes sejtes pertusszisz ellenanyagok) termelői kapacitása megnőtt.

- A Magyarországon működő gyár magas minőségi követelményeknek megfelelő diftéria, tetanusz és pertusszisz antigéneket termel, ezt az  alapanyagot használják majd fel a GSK gyermekgyógyászati kombinációs oltásainak elkészítéséhez  szerte a világon - tudtuk meg Jean Stephenne-től, a GSK Biologicals elnök-vezérigazgatójától. - Ez a beruházás különösen fontos számunkra, mert az itt gyártásra kerülő diftéria és tetanusz antigéneket a Streptococcus pneumoniae okozta betegségek (agyhártyagyulladás, tüdőgyulladás, vérmérgezés) megelőzésére szolgáló konjugált vakcinánk, illetve egyéb a jövőben kifejlesztésre kerülő innovatív konjugált vakcináink előállításához fogjuk használni. Ez is jelzi a GSK Biologicals azon elkötelezettségét, hogy oltásait szerte a világon minden gyermek számára hozzáférhetővé tegye – tette hozzá Stephenne.

- Ez a gyár, a GSK jelentős és hosszú távú beruházása, és tükrözi a gödöllői kollégák elkötelezettségét és professzionalizmusát is. A védőoltások kulcsszerepet játszanak a betegségek megelőzésében és lehetővé teszik az emberek számára, hogy egészségesebb életet éljenek. Nagy öröm számunkra, hogy a gödöllői gyár ilyen jelentős mértékben hozzájárul e fontos vakcinák előállításához – hangsúlyozta Andrew Witty, a GSK Pharmaceuticals európai elnöke.

A gyár a következő hónapokban a végső műszaki kvalifikációkra és auditokra készül, melyek a különböző hatóságok és az FDA (Food and Drug Administration, USA) követelményeinek teljesítéséhez szükségesek. Ez elengedhetetlen ahhoz, hogy az itt előállított ellenanyagokat felhasználhassák a GSK már forgalomban lévő, illetve még fejlesztés alatt álló védőoltásainak elkészítéséhez.

A GSK Biologicals Kft. 68 dolgozóval kezdte meg működését, a 2007-re tervezett dolgozói létszám meghaladja a 200 főt.

 

A GSK-ról, és a GSK Biologicals-ról

 

A következő öt évben a GSK több új vakcina bevezetését tervezi; így a human papilloma vírus (HPV) ellenes oltóanyagot, mely a méhnyakrák megelőzésében játszik majd kiemelkedő szerepet, és a rotavírus ellenes oltóanyagot, amelyet napjainkban vezetnek be Magyarországon. A közeljövőben várható egy időskorúak számára kifejlesztett influenza elleni vakcina, valamint egy gyermekeknek készülő agyhártyagyulladást megelőző kombinációs védőoltás bevezetése is.

A GSK Biologicals (GSK Bio) a világ egyik vezető védőoltásgyártója, központja Rixensart-ban, Belgiumban található. Itt történik a GSK vakcinakutatásainak jelentős része, valamint a fejlesztési és gyártási munkálatok. A GSK Bio több, mint 1500 kutatót foglalkoztat, akik arra törekednek, hogy új vakcinákat fejlesszenek ki, illetve hogy költséghatékony, könnyen kezelhető kombinált védoltásokat hozzanak létre a világ súlyos egészségügyi problémáinak megelőzésére.



Látogatottság: 4247
Keresés

DÍJAK, ELISMERÉSEK

2018




2017






2016



2015




*

Városimázs filmek
Filmek - A Szecesszió Éve Gödöllőn
                                       

Időjárás

az

előrejelzése