2024. április 20. , 03:20
Köszöntjük Tivadar nevű kedves olvasóinkat!
Eseménynaptár
H K Sz Cs P Sz V
 1  2  3  4  5  6  7
 8  9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Önkormányzati hírek



Keresés:   
2005.06.14 07:43
Könyvbemutató: A magyar önkormányzatok tizenöt éve (1990-2005)

Másfél évtizede alakult ki a magyar önkormányzati rendszer. A tizenötödik évfordulót egyedülálló, reprezentatív kivitelű kötet kiadásával ünnepli meg a gödöllői székhelyű Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ), az általa alapított Önkormányzati Oktató Központ Kht. A magyar önkormányzatok tizenöt éve (1990-2005) című, 4000 példányban megjelenő közel 280 oldalas, fényképekkel gazdagon illusztrált könyv áttekinti az önkormányzatiság kialakulásának és elmúlt tizenöt esztendejének történetét, többféle megközelítésből bemutatva, hogy honnan indult és hová tart az önkormányzatiság intézménye.

A könyv elején dr. Gémesi György, a MÖSZ elnöke, Gödöllő polgármestere, mint a szerkesztőbizottság elnöke köszönti az olvasókat, majd a szakterület legnevesebb képviselői segítségével ismerkedhetünk meg az önkormányzatok kialakulásával, a közigazgatásban, illetve a különböző közfeladatok ellátásában betöltött szerepükkel, a szférában az elmúlt években a lejátszódott folyamatokkal, az önkormányzati vagyon fogalmával, röviden: mindennel, amit csak az önkormányzatiságról tudni érdemes.

A könyv szerkesztőbizottságának tagjai: Balázs Gusztáv, Csikor Ottó (felelős szerkesztő), dr. Fábián Zsolt, dr. Kara Pál, Sándor Zsuzsanna és V. Hosszú Enikő.

A második fejezet azokat a belügyminisztereket szólaltatja meg, akik 90-től napjainkig töltötték be tisztüket. Az öt egykori és a jelenlegi szakminiszter – dr. Horváth Balázs, Boross Péter, dr. Kónya Imre, Kuncze Gábor, Pintér Sándor, valamint dr. Lamperth Mónika – elmondja az önkormányzatisággal kapcsolatos törekvéseit, s azt, hogy mit sikerült ezekből megvalósítania.

A harmadik fejezet kitekintő a nagyvilágba, ismerkedés a települések nemzetközi szervezetrendszerével, a településközi kapcsolatok nemzetközi szintű alakulásával, az Európa Tanáccsal, a Régiók Bizottságával.

A negyedik fejezet első részében országos önkormányzati érdekszövetségeink vezetői mutatják be szervezetüket minden részletre kiterjedően, a másodikban pedig a MÖSZ által 1996-ban életre hívott, s azóta kétévente megrendezésre kerülő Magyar Polgármesterek Világtalálkozójáról, a magyar önkormányzati szféra legrangosabb eseményéről tudhatunk meg számos érdekes adatot.

Az ötödik fejezetben polgármesterek osztják meg velünk saját történetüket. Az interjúkban minden településtípus vezetője megszólal, a néhányszáz fős falu első emberétől a kis- és nagyvárosi, illetve kerületi elöljárókig, a határon túli magyar települések irányítóitól az ex-polgármesterekig. A feltett kérdések hasonlóak, a válaszokból pedig – mint mozaikkockákból a kép – lassan összeáll a valóság, a mindennapok valósága.

Az utolsó fejezetben azoknak a rendszerváltó polgármestereknek a névsorát olvashatjuk, akiket azóta is mindannyiszor újraválasztottak, ezzel is tisztelegve azok előtt a vezetők előtt, akik nemcsak elnyerték, hanem meg is őrizték választóik bizalmát, s így megvalósíthatták hosszú távú terveiket – vagyis településükön érvényre juttathatták azt a ciklusokon átívelő gondolkodást, amelyet országos szinten is kívánatos lenne.

A kötetet június 14-én mutatták be a sajtó képviselőinek, június 15-én pedig a Gödöllői Királyi Kastélyban megrendezett önkormányzati konferencia résztvevőinek.

 



Látogatottság: 3116
Keresés

DÍJAK, ELISMERÉSEK

2018




2017






2016



2015




*

Városimázs filmek
Filmek - A Szecesszió Éve Gödöllőn
                                       

Időjárás

az

előrejelzése