2024. április 19. , 17:17
Köszöntjük Emma nevű kedves olvasóinkat!
Eseménynaptár
H K Sz Cs P Sz V
 1  2  3  4  5  6  7
 8  9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Önkormányzati hírek



Keresés:   
2005.04.06 14:27
Elkezdődik a zöldhulladék külön gyűjtése

Az önkormányzat tavaly megépítette a korszerű hulladékgazdálkodás megvalósítását szolgáló komposztálótelepet az ökörtelek-völgyi kommunális hulladéklerakó telepen. A VÜSZI Kht. alapfeladatként kapta a komposztáló telep üzemeltetését.

A számítógépes vezérléssel irányított, levegőztető rendszerrel ellátott eljárás a technikai és ökológiai szempontok szerint egyaránt EU-konform technológia. A beszállított szerves hulladékokat a telepen kialakított szilárd burkolatú előkezelő téren aprítják, majd homlokrakodóval prizma készül, aminek belsejében elhelyezik a levegőztetés irányításához szükséges hőmérséklet- és oxigéntartalom-mérő szondákat.

Az így felrakott prizmát háromrétegű membrántakaróval fedik, ami biztosítja a levegő és a hő egyenletes eloszlását a komposztálás során, ugyanakkor megakadályozza a szaganyagok és a kórokozók kijutását. A folyamat során a megfelelő hőmérséklet biztosítja, hogy a kezelt anyagban esetlegesen jelen lévő kórokozók megsemmisüljenek, a szabályozott oxigénmennyiség pedig a szerves anyagok lebomlását segíti.

Az érlelési idő mintegy négy hét, ezt követően a kész anyagot rostán frakcionálják. A komposzt kizárólag zöldhulladékból készül, így kiválóan alkalmas növényi kultúrák tápanyag utánpótlására.

Az átrostált komposzt a jogszabályok szerinti bevizsgálás és a megfelelő engedélyek beszerzését követően a társaság kezelésében lévő, városi zöldterületeken teríthető, illetve forgalomba hozható.

Mindezek megvalósítása érdekében a VÜSZI Kht. a kertvárosi övezetekben kísérleti jelleggel megkezdi a rendszeres, hetenkénti zöldhulladék begyűjtést. Az érintett területek lakosságát szórólapokon is tájékoztatják minderről.

A vegyes háztartási hulladéktól különválasztott biohulladékot (kerti növények származékait, fűnyesedéket, zöldségmaradványokat, lombot) térítésmentesen elszállítják. A kuka edényzetektől elkülönítetten zsákokba rakott növényi hulladékot hétfőnként gyűjtik be.

Amennyiben zsákokba nem férő, nagyobb mennyiségű zöldhulladék keletkezik, az saját fuvareszközzel az ökörtelek-völgyi lerakóba szállítható, ahol a komposztáló telepen lerakási díj felszámítása nélkül átveszik (nyitva tartás hétfőtől péntekig 7 és 15 óra között, szombaton 7 és 12 óra között).

A VÜSZI Kht. kéri az érintett övezetek lakosait, hogy a zöldhulladékot ne keverjék a háztartási hulladék közé, hanem elkülönítetten gyűjtve, hétfőnként helyezzék ki az utcára. A zöldhulladék gyűjtésével kapcsolatos esetleges kérdésekkel a 410-988-as telefonszám hívható.



Látogatottság: 3285
Keresés

DÍJAK, ELISMERÉSEK

2018




2017






2016



2015




*

Városimázs filmek
Filmek - A Szecesszió Éve Gödöllőn
                                       

Időjárás

az

előrejelzése