A sertéságazatban a prémiumtermékeké a jövő

A sertéságazatban a magas feldolgozottságú, prémium minőségű áru exportálása a cél a nagy tételek helyett – mondta Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára. A szaktárca és a Szent István Egyetem (SZIE) a sertésstratégia megvalósításáról tartott konferenciát Gödőllőn.



Az élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkár közölte: a kormány 2,6 milliárd forintot biztosított a sertéságazat helyzetét javító halaszthatatlan stratégiai intézkedésekre. A problémák között említette, hogy a vágóhidak hatékonysága, technológiai színvonala elmarad a versenytársakétól, a hazai húsipar nehezen tud áremelést érvényesíteni a belföldi piacon, miközben csökken a hazai fogyasztás.
Kardeván Endre hozzátette: a plusz 2,6 milliárd forint mellett számos pályázati lehetőség áll rendelkezésre, és további – részben uniós, részben nemzeti – források nyílnak meg az idén és a következő évben.
A kormány célja, hogy a következő 6-7 évben a sertések száma a gazdaságokban megduplázódjon és elérje a 6 milliót. Az egykor 8 milliós magyar sertésállomány a KSH adatai szerint 2011-12-re 3 millió alá csökkent – emlékeztetett.
Az ágazatnak lehetősége lenne az export növelésére, amihez mindenképpen emelni kell a létszámot - mutatott rá Kardeván Endre. A feldolgozó-kapacitás sem megfelelő, ezért az elérhető támogatások részben azt szolgálják majd, hogy a feldolgozó-kapacitás a prémium termékek irányába növekedjen. Megfogalmazása szerint nem a nagy tételek exportálása a cél, hanem hogy minél magasabb feldolgozottságú, magas minőségű árut lehessen kivinni.
A konferenciát köszöntő beszédében Kardeván Endre a legfontosabb feladatok közé sorolta a vágóhidak felújítását. Mint mondta, nagy szükség van korszerű, nagyméretű vágóhidakra és modern feldolgozó üzemekre. Jelezte: a berendezések beszerzéséhez szükséges forrást nemzeti hatáskörben nyújtott vissza nem térítendő támogatás biztosítja. Az államtitkár az elkészült támogatási rendelet-tervezetből a kutatás-fejlesztés kiemelt támogatását említette.
(MTI/Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)