A Gödöllő Városért-díj 2008. évi kitüntetettjei



Március 15. alkalmából a Petőfi Sándor Művelődési Központ színháztermében rendezett ünnepségen dr. Gémesi György polgármester átadta a Gödöllő Városért-díjakat. Kitüntetésben részesült Gaálné dr. Merva Mária, a Gödöllői Városi Múzeum igazgatója, Rétfalvi Antalné, a Szent Imre Katolikus Általános Iskola igazgatója, valamint a GÉV Huniber Építőipari Kft. kollektívája. A díjazottakat Guba Lajos, az önkormányzat kulturális és oktatási bizottságának elnöke méltatta.

 

A DÍJAZOTTAK

 

Gaálné dr. Merva Mária múzeumi tapasztalatait, gyakorlatát a Petőfi Irodalmi Múzeum irodalomtörténész-muzeológusaként szerezte 1975 és 1993 között. 1993-tól lett a Gödöllői Városi Múzeum igazgatója. Vezetése alatta a múzeum jelentősen gyarapodott, épületének 2000-ben történt felújítása után ő alakította ki az intézmény új, látogatóbarát arculatát és működési szerkezetét. Öt állandó kiállítás, valamint évente 2-3 időszaki kiállítás várja a látogatókat. A múzeum 2000-ben a legrangosabb szakmai kitüntetést – „Az év múzeuma” címet, 2002-ben a Gödöllő Városért-díjat nyerte el működése alapján. Vezetése alatt jelentős tudományos-kulturális központja lett a városnak. Előadások, tudományos konferenciák, kerekasztal-beszélgetések, irodalmi kávéház, karácsonyi vásár, múzeumok éjszakája, könyvbemutatók, irodalmi túra – a felnőtteknek szánt programok kínálatával, a rendhagyó történelem óra, szakköri foglakozások, rajzpályázat, vetélkedők, játszóház, múzeumpedagógiai foglalkozások pedig a gyermekek, fiatalok számára szervezett múzeumi rendezvények gazdag jelenlétével bizonyítja a múzeum mozgalmas életét.

Gaálné dr. Merva Máriának szívügye a színvonalas kiadványok megjelentetése is. 1995-ben a színes négynyelvű Gödöllői kalauzt, 2000-ben a reprezentatív Gödöllő Albumot, 2007-ben a tudományos Gödöllő Monográfiát adta ki a múzeum. 1994-ben indították el a Gödöllői Múzeumi Füzetek sorozatot, amelyben helytörténeti tanulmányokat, valamint a múzeum által szervezett tudományos konferenciák anyagát jelentették meg. Az évente megjelenő nagykatalógusok közül kiemelkedő jelentőségű a 2001-es centenáriumhoz kapcsolódó Gödöllői művésztelep nagykatalógus. Tizenöt éves irodalomtörténeti-kultúrtörténeti kutatómunkájának eredményét egy nagy sikerű könyvben foglalta össze, melyet 2007-ben Írók és múzsák Gödöllőn címmel adott ki a városi múzeum.

Jelentős szerepe volt a szecessziós művésztelep nemzetközi elismertetésében. A múzeum évek óta tagja a művésztelepeket tömörítő EuroArt nemzetközi szervezetnek.

 

Rétfalvi Antalné a gödöllői Szent Imre Katolikus Általános iskola igazgatója. Főiskolai tanulmányait Kecskeméten végezte, és itt nyert óvónői képesítést 1973-ban. Pedagógus pályáját így óvónőként kezdte az akkori Ganz Óvodában. Közben a Jászberényi Tanítóképző Főiskolán tanult, majd 1976-ban tanítónői diplomát kapott. Ekkor a Damjanich János Általános Iskola tanítónője lett, és ott dolgozott 19 éven át. Máriabesnyőn, mely munkahelye és lakóhelye is egyben, szinte mindenki ismeri, tiszteli és szereti. A Szent Imre katolikus iskola alakulásának második évétől, 1994-től tagja lett a tantestületnek, sőt eghatározó tagja, hiszen munkaközösség-vezető, majd igazgatóhelyettes lett az iskolában. Nevelői munkája értékközpontú: Isten-, ember- és hazaszeretet hatja át pedagógiai tevékenységét. Szociális érzékenysége, a másik emberrel való empátiája nevelői munkájának, s egész életének meghatározó jellemzője.

2001-től lett a Szent Imre katolikus iskola igazgatója, 2007-ben pedig az új intézményegységgel bővült Szent Imre Katolikus Általános Iskola és Óvoda vezetőjévé nevezte ki dr. Beer Miklós váci püspök.

Az óvoda két csoportjában 50 gyermek számára alakítottak ki igazi családias, meleg légkört.

A Szent Imre Katolikus Általános Iskola a város sokszínű oktatási rendszerének, spektrumának egyik szép színe, része. Az iskola légköre, munkája miatt vonzó a környékbeli településeken élő szülők, gyermekek számára is. Az intézmény tanulói sikeresen szerepelnek a tanulmányi versenyeken és szép eredményeket érnek el a sport területén is. Rétfalvi Antalné igazgató asszony vezetői tevékenységét és a pedagógusok munkáját dicséri, hogy a kiváló nevelési, oktatási eredményeiket folyamatos építkezés, felújítás, korszerűsítés közben érték el. Többek között hat új tantermet, kápolnát építettek, kicserélték a régi ablakokat, sportudvart alakítottak ki, korszerűsítették a világítást, a vizesblokkokat, akadálymentesítették az épületet, a mozgássérültek számára liftet építettek.

Rétfalvi Antalné a város közéletében is aktívan részt vesz. Két cikluson keresztül, 1994-től 2002-ig önkormányzati képviselőként is dolgozott a lakókörzetéért, valamint a város oktatásügyéért, a város kulturális életének fejlesztéséért.

 

A GÉV-Huniber Építőipari Kft. 16 évvel ezelőtt alakult, és a kezdetek óta a minőségi munka fontos célkitűzésük. A cég több mint 100 fővel dolgozik az építőiparban. Az évek során igényes építőipari középvállalattá vált a szerkezetépítésben és a generálkivitelezésben egyaránt.

Rugalmasan alkalmazkodik az állandóan változó piaci környezethez, amelynek sikere a felsőfokon képzett, nagy szakmai tapasztalattal és rutinnal rendelkező szakembergárda és cégvezetés. A kft. közel 600 lakás kivitelezésében működött közre eddig, de exkluzív munkákat is elnyert, például a filmgyártás területén. Részt vett iskolák, templomok, tornacsarnokok, gyógyszeripari létesítmények, szállodák, irodák, parkolóházak, műemlék jellegű épületek felújításában is.

A cég piaci megrendeléseinek 70-80 százalékát versenytárgyalásokon kapta meg, 20-30 százalékát pedig közbeszerzési eljárásokon nyerte el. A maguk mögött tudott 1500 szerződés maradéktalan teljesítése, garanciális kötelezettségek betartása is bizonyítja a piaci tisztesség szem előtt tartását.

A minőség garantálása nem csupán törekvés, hiszen 1995-ben Építőipari Mesterdíjat nyertek el a Hallássérültek Tanintézetének szerkezetépítéséért, 2000-ben a Graphisoft Fejlesztőépület szerkezetépítésért, 2004-ban pedig Graphisoft ComGenex Iroda szerkezetépítéséért. 2001-ben Építőipari nívódíj dicsérő oklevelet kaptak egy budapesti 20 lakásos igényes társasház generál-kivitelezéséért, 2004-ben pedig Építőipari nívódíj III. fokozatát nyerték el a Gödöllőn épült 43 önkormányzati bérlakás generál-kivitelezéséért.

A cég sokfelé dolgozott Budapesten, szerte az országban és városunkban. Ők építették többek között a Szent István Egyetem főépülete szárnyrészének tetőterét, a Polgármesteri Hivatal okmányirodáját, a Premontrei Szent Norbert Gimnázium tornacsarnokát, a SZIE aulája előtt lépcsőt, a Deák téri 43 önkormányzati bérlakást, a Dózsa György úton a Platánházat, illetve a Tűztorony-házat.

A GÉV-Huniber más módon is aktívan vesz részt a város életében. Jelentős mértékben támogatja a városi sportszakosztályokat és rendezvényeket, például a GEAC vívószakosztályát, a Gödöllői Futsal Klubot, a TEVA Gödöllői Röplabda Klubot, a kultúra területén pedig a Gödöllői Fiatal Művészek Egyesületét, jótékonysági koncertek szervezését, a Sörfesztivál megrendezését, valamint támogatták adományukkal a gödöllői Egyesített Szociális Intézménynek a Nefelecskék Napköziotthonát használó halmozottan sérült fiataljait is.